Kauneus

Hoida iän merkit kasvoilta

Teksti: Anna.fi

Vuodet muuttavat ulkonäköä. Listasimme konsteja, joilla huijaat aikaa pois kasvoiltasi – ainakin vähän.

Ikääntyvää ihoa kannattaa hoitaa.

Ikä muuttaa ihoa: uurteet syvenevät ja iho veltostuu. Kosmetiikkahylly vilisee tuotteita, joihin on painatettu sana anti-ageing eli ikääntymistä vastaan taisteleva. Kävimme läpi yleisimmät ikääntymishaasteet ja pohdimme täsmäratkaisut pulmiin.

Kiinteyttä hipiälle

Ikääntyessä iho veltostuu ja piirteet alkavat roikkua.

− Vaihdevuosien myötä iho ohenee. Ihon kollageenisynteesi eli uuden kollageenin syntyminen alkaa vähentyä jo yli kolmekymppisillä, toteaa oululaisessa Sairaala Botniassa työskentelevä ihotautien erikoislääkäri Tuula Kinnunen.

Myös elastiini eli ihon kimmoisuudesta huolehtiva valkuaisaine vähenee ja sen laatu heikkenee.

− Rasvakudos vähenee kasvojen alueelta ja jakautuu eri tavalla kuin nuorella: rasva kertyy enemmän leukaperiin ja häviää ohimoilta ja poskipäistä.

Osa muutoksista tapahtuu luukudoksessa.

− Nuoret kasvot ovat muodoltaan kolmio, joka avautuu ylöspäin. Iän ja maan vetovoiman vaikutuksesta kolmio kääntyy toisin päin, Kinnunen kuvailee.

Suurimmat muutokset on parempi hyväksyä, ellei halua turvautua kirurgin veitseen tai täyteainepistokseen. Estrogeenikorvaushoidolla voi lykätä ihon ohenemista, jolloin kimmoisuus säilyy pitempään.

Aikuiselle naiselle ei kosteusvoide riitä. Levitä alle seerumi, joka muodostaa iholle keveän, sitä tukevan kalvon ja lisää sitten laadukas voide.

Silota rypyt

Ryppyjen torjuntataistelussa elämäntavat ovat tärkeitä.
− Auringon vahingot eivät heti näy, mutta suojakertoimen käyttäminen on ensiarvoista. Pahinta on tupakointi. Erotan heti tupakoitsijan tämän harmaasta ja elottomasta ihosta, Tuula Kinnunen teroittaa.

Erityisen tärkeitä ihosolujen uusiutumiskisassa ovat antioksidantit, joita vilisee vihreissä vihanneksissa.  Esimerkiksi tummanvihreästä pinaatissa on rutkasti antioksidantteja.
Myös puutteellinen uni ja stressi näkyvät sekä kasvojen että kehon ihossa.

Hyvin kosteutetusta ihosta uurteet eivät pukkaa yhtä vahvasti näkyviin kuin ruti­kuivassa. Moni aikuisille naisille suunnattu voide sisältää kosteutta sitovaa hyaluronihappoa. Kovin syvälle ihoon se ei imeydy, mutta säilyttää kosteuden ihon pinnassa ja saa sen siten näyttämään nuorekkaammalta.

 Tasoita värivirheet

Ihon epätasainen väri kiusaa monia ikääntyessä.

− Väriin ei voi vaikuttaa, sillä se määräytyy geneettisesti. Maksaläiskiksi kutsuttujen tummien pigmenttiläiskien synty johtuu siitä, että osa pigmenttisoluista passivoituu. Aktiivisemmat taas klimppiintyvät yhteen, Tuula Kinnunen avaa.

Muutoksia voi ehkäistä välttämällä auringonpalvontaa ja käyttämällä korkeaa suojakerrointa. Jo talviaurinko voi saada pigmenttisolut riehaantumaan.

Läiskiä vaalentavissa voiteissa ja seerumeissa käytetään tehoaineena muun muassa A-vitamiinijohdannainen retinolia. Tehokkaimpia ovat ihotautilääkäreiden tekemät laserhoidot, jotka tepsivät noin 3−5 hoidon sarjoina. Kemiallisia kuorintoja lääkäri voi tehdä pinnallisina vaikkapa hedelmähapoilla tai syvempinä esimerkiksi TCA- eli etikkahapolla. Ihon ohetessa punoittavat verisuonet ja couperosa tulevat esiin. Niihin tepsivät rauhoittavien voiteiden ohella laserhoidot.

Kutista huokoset

Vaihdevuosina nainen sahaa hormonihississä. Estrogeenin määrän vähentyessä mieshormonit pääsevät esiin. ­Seurauksena iho voi kukkia kuin teini-iässä, kun talin tuotanto lisääntyy. Estrogeenikorvaushoidolla ongelmaa voidaan lykätä.

Rasvoittuvan ihon huokoset piirtyvät näkyvämmin esiin. Toisin kuin nuorempana, aikuisen huokoset eivät enää sulkeudu yhtä tehokkaasti.

Rasvoittuvan ihon hoidossa tärkeää on kosteutus. ­Valitse voide, joka sisältää runsaasti vettä, mutta ei ole rasvainen. Kovakourainen kuorinta saa ärtyneen ihon punoittamaan. Hellävaraisempi vaihtoehto on ­puhdistava naamio. Laajentuneita huokosia avittavat seerumit ja primerit.

Teksti: Mirva Saukkola

X