Kauneus

Rohtuvatko huulesi talvella? Varmista, että huulivoiteessasi on aidosti kosteuttavia ainesosia

Jos huulet rohtuvat talviaikaan, syyllinen on luultavasti kuivuus. Satsaa hyvään huulirasvaan ja kuori huulia tarvittaessa hellävaraisesti. Muista keväthangilla myös aurinkosuoja.

Teksti:
Anna Kauhala
Kuvat:
iStock

Kuivat pakkaskelit ovat koettelemus huulten ohuelle iholle.

Jos huulet rohtuvat talviaikaan, syyllinen on luultavasti kuivuus. Satsaa hyvään huulirasvaan ja kuori huulia tarvittaessa hellävaraisesti. Muista keväthangilla myös aurinkosuoja.

Moni huolehtii kasvojen ihosta tarkasti: rasvaa, kuorii ja naamioi. Yksi kohta kasvoista saattaa silti unohtua, nimittäin huulet. Usein se ei haittaa, sillä huulet voivat monella ison osan vuodesta aivan hyvin ilman hoitoakin. Talvella tilanne saattaa kuitenkin muuttua: rohtuneet huulet ovat yleinen ongelma.

Huulten iho eroaa muusta ihosta erityisesti kahdella tavalla. Ensinnäkin huulissa iho on hyvin ohutta. Toisekseen siitä puuttuvat tali- ja hikirauhaset, joita on muualla ihossamme.

Tali on iholle kosteutta sitova ainesosa, joka myös voitelee ja suojaa ihoa. Kun talirauhasia ei ole, huulten iho ei pysty itse kosteuttamaan itseään tuottamalla sitä. Siksi huulten ihon on saatava tarvitsemansa kosteus ympäristöstä.

Talvella ilmankosteus romahtaa. Ulkona kuivattavat pakkanen ja viima, sisällä lämmitys.

Kesällä se ei yleensä ole ongelma, kun ilmankosteus on hyvällä tasolla. Huulten ihosolut pystyvät silloin nappaamaan kosteutta ilmasta, ja huulet pysyvät kunnossa.

Talvella ilmankosteus kuitenkin romahtaa. Ulkona kuivattavat pakkanen ja viima, sisällä lämmitys. Silloin huulten ihon on vaikea saada tarpeeksi kosteutta ja se kuivuu herkästi. Huulten kuivuminen tuntuu karheutena ja rohtumisena.

Rohtuneet huulet – syynä useimmiten kuivat pakkaskelit

Jos huulet rohtuvat nimenomaan talvi­aikaan, kyse on yleensä kosteuden puutteesta. Toisaalta syy voi löytyä muualtakin.

Atooppinen ihottuma pahentaa usein tilannetta. Se vaivaa noin joka kymmenettä tai joka viidettä suomalaista. Aikuisilla se oireilee usein juuri huulissa ja niiden lisäksi silmäluomissa. Talvi pahentaa atooppista ihottumaa. Atoopikoille sopivat usein herkälle iholle tarkoitetut huulivoiteet, jotka sisältävät ihoa kosteut­tavia ja korjaavia ainesosia mutta eivät ylimääräisiä hajusteita.

Huulten kuivuminen, ärtyminen ja rohtuminen saattaa johtua myös allergias­ta. Syynä voi olla ruoka-aine-allergia tai kosketusallergia, joka liittyy johonkin kosmetiikan raaka-aineeseen.

Kuivat huulet voivat myös olla merkki siitä, että auringossa on tullut oleiltua liikaa. Tämä kannattaa muistaa keväthangilla, kun aurinko paistaa ja lumi vielä tehostaa UV-säteilyn vaikutusta. Huulet palavat helposti ja melko huomaamatta.

Kuivuuden lisäksi palaneet huulet tunnistaa siitä, että ne punoittavat, tuntuvat herkiltä ja kirvelevät. Aurinkoisilla säillä huulet kannattaakin suojata aurinkosuojakertoimen sisältävällä huulivoiteella.

Kasviöljyt kosteuttavat ja hoitavat rohtuneita huulia

Huulten rohtumista voi ehkäistä ja hoitaa hyvällä huulivoiteella, joka sisältää kylmäpuristettuja kasvi­vahoja ja -öljyjä ja esimerkiksi suojaavaa E-vitamiinia. Hyviä raaka-aineita ovat muun muassa manteli-, kookos- ja jojobaöljy, sheavoi, aloevera ja glyseriini. Tällainen huuli­voide hoitaa huulia ja tuo niille kosteutta sekä estää sen haihtumista.

Huulia kannattaa rasvata kuuriluontoisesti, kun ne tuntuvat kuivilta. Silloin huulivoidetta voi levittää huulille useamman kerran päivässä. Kun huulet ovat taas kunnossa, voiteesta voi pitää taukoa. Kuivumista voi myös ennaltaehkäistä levittämällä huulivoiteen ennen ulkoilua.

Huulten nuoleminen ärsyttää huulia ja lisää kosteuden haihtumista niiltä.

Moni pelkää, että huulirasvasta tulee riippuvaiseksi. Voivatko huulet tottua huulivoiteeseen niin, etteivät enää pärjää ilman sitä?

Luultavasti ongelma johtuu siitä, että käytössä ei ole ollut aidosti kosteuttava voide, vaan rasva, joka tekee huulista vain hetkellisesti pehmeät ja kosteutetun tuntuiset. Tällainen voide on esimerkiksi vaseliini. Se on puhdas mineraaliöljy, joka estää kosteuden haihtumista huulilta mutta ei tuo niille lisäkosteutta eikä hoida niitä.

Voi myös olla, että huulivoiteessa on ainesosia, jotka eivät sovi omille huulille. Moni kokee risiiniöljyn todella hyväksi kosteuttajaksi, mutta kaikille se ei käy. Toisten huulia se ärsyttää ja kuivattaa.

Jos hyvänmakuinen huulivoide saa nuoleskelemaan huulia, sekin voi selittää oireita. Nuoleminen ärsyttää huulia ja lisää kosteuden haihtumista niiltä.

Asiantuntijana SKY-kosmetologi Sara Grönqvist, Kauneushoitola Sara H

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 2/2023.

X