Ihon liiallinen hoitaminen
Ihoaan voi tulla hoitaneeksi liikaa.
Kauneus

Hoidatko sinäkin ihoasi liikaa? Liiallinen hoito ikäännyttää ja ärsyttää ihoa – vältä ihonhoidon sudenkuopat

Jos ihon hoitaminen karkaa käsistä, lopputuloksena voi olla ärtynyt ja näppyläinen iho.
Teksti: Laura Koljonen

Ihon säännöllinen hoitaminen on tärkeää, mutta ihoaan voi hoitaa myös liikaa.

Kosmetologien Yhdistyksen puheenjohtaja Anne Parkkisen mukaan osa ihonsa ylihoitajista innostuu esimerkiksi ammattikosmetologien tekemistä kemiallisista kuorinnoista.

Ne ovat tehokkaita hoitoja, ja voi olla koukuttavaa nähdä tuloksia. Tällaisista hoidoista pitää kuitenkin pitää myös taukoa. Ja jos käy säännöllisesti samalla kosmetologilla, hän kyllä kertoo sen asiakkaalle. Joskus asiakas kuitenkin haluaa tehohoidon ammattilaisen ohjeista huolimatta ja menee sellaiselle kosmetologille, joka sen suostuu tekemään.

Toiset taas ostavat kaapit täyteen seerumeita ja muita hoitotuotteita – ja käyttävät kaikkea sekaisin yhtäaikaa.

 Aineet voivat kumota toistensa vaikutuksen tai reagoida keskenään. Jos esimerkiksi antioksidantteja sisältäviä tuotteita laitetaan sekaisin kasvoille ilman ammattilaisen ohjeita, tuotteet saattavat riidellä keskenään.

Liiallinen hoitaminen ikäännyttää ja ärsyttää ihoa

Ihon ylihoitaminen ilmenee näppylöinä, ihon kuivuutena sekä ärtyneisyytenä ja punoituksena.

Ammattilaisilla tehtävien tehohoitojen tiuha tahti saattaa saada ihon myös ikääntymään ennenaikaisesti.

Iho voi rypistyä ja ohentua ja siinä voi ilmetä eräänlaista hyperpigmentaatiota. Tehohoitojen jälkeen iholle pitää antaa lepoaikaa.

Ylihoidettu iho pitää rauhoittaa

Jos oma iho vaikuttaa ylihoidetulta, kannattaa palata perusasioihin. Karsi säännöllisesti käytettäviä tuotteita ja keskity ihon rauhoittamiseen ja kosteuttamiseen.

Jos iho on reagoinut johonkin tuotteeseen kannattaa pitää 24 viikon tauko kyseisestä tuotteesta. Vaikka iho näyttäisi ulkoisesti hyvältä, se ei välttämättä ole rauhoittunut sisäisesti.  

Parkkinen sanoo, että hyvään kotona tehtävään ihonhoitorutiiniin kuuluu pesu aamuin illoin. Puhdistusaineen ja kasvoveden jälkeen iho kosteutetaan. Lisäksi voi käyttää silmänympärysvoidetta ja seerumia.

Joskus voi myös tehdä lempeän kuorinnan ja naamion.

Parkkinen suosittelee ottamaan ihonhoitomallia miehiltä.

Naiset usein yrittävät löytää jonkin vielä paremman ihonhoitotuotetteen. Miehet sen sijaan pysyvät hyväksi havaitsemissaan tuotteissa eivätkä koko ajan etsi parempia ratkaisuja. Nyrkkisääntö on, että jos iho näyttää ja tuntuu hyvältä, silloin se voi hyvin.

X