Kauneus

Höyläys ei sovi herkälle iholle

Teksti:
Anna.fi

Ohenevien vaatekerrosten alta paljastuu usein talviturkki, kun karvojen poistoa on vältelty pitkin talvea. Ammattilainen kehottaa ottamaan huomioon ihon herkkyyden ja karvoituksen runsauden, kun miettii sopivaa tapaa poistaa ihokarvat.

− Karvanpoisto kuuluu yksilöllisimpiin kauneudenhoidon toimenpiteisiin. Yhdellä kasvaa hiljakseen hentoa untuvaa, toisella rehottaa tanakkaa ja tummaa karvaa, kertoo kosmetologi Pirjo Mikkola helsinkiläisestä Impresse-kauneushoitolasta.

– Eri ihmisten iho reagoi karvanpoistoon eri tavoin. Monet eivät ole moksiskaan, kun taas toisilla iho jopa tulehtuu.

Käsikäyttöinen höylä lienee perinteisin karvanpoistoväline, mutta sen holtittomasta käytöstä asiantuntija varoittaa.

− Paitsi että höylällä aiheuttaa ihoonsa tulehtuvia haavoja, vahvistaa jatkuva höylääminen karvoja ja tekee niistä entistä paksumpia ja sinnikkäämpiä.

Käsikäyttöisellä höylällä ei pidä veistellä kuivaa tai vain vedellä kostutettua ihoa, vaan käyttää liukastetta. Saippuavaahdon sijaan suosittelen tehtävään suunniteltuja geelejä, jotka rauhoittavat ihoa. Poista karvat rauhallisilla vedoilla, niin veri ei lennä.

Erityisen pahaa jälkeä saavat aikaan naiset, jotka ajavat ylähuuleen vaihdevuosien hormonimyllerryksissä ilmestyviä karvoja.

− Olen hoitanut naisia, jotka ovat saaneet näin viikset tai parran aikaan. Nyppiminen, sokerointi ja valoimpulssihoito auttavat. Prosessi vaatii kuitenkin aikaa, pahimmillaan puolesta vuodesta vuoteen.

Herkkäihoisille Mikkola suosittelee Lähi-idässä aikojen saatossa kehitettyä sokerointia eli ihokarvojen poistamista sokerimassalla. Bikinirajan ja kasvojen suhteen hän suosittelee sitä kaikille, sillä näiden alueiden iho on herkkä ja ohut kovempaan rääkkiin. Sokerointi ei aiheuta karvatupentulehduksia tai karvan kasvamista sisälle ihoon.

− Vahauksessa karva voi katketa, jonka myötä se saattaa kasvaa ihoon sisään.

Joskus myös ladattavat, sähkökäyttöiset koneet ovat hellävaraisempia. Niiden kanssa samassa hyllyssä kodinkoneliikkeessä komeilevat sähköiset epilaattorit, joiden pyörivän ajoterän pinsetit nipsivät karvat pois juurineen. Se voi sattua, joskin iho tottuu siihen.

Juttu on julkaistu lehdessä Kotilääkäri 4/2014.

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox.com

X