Kauneus

Iho kuntoon luonnollisesti

Teksti:
Anna.fi

Hilsettä ja kutinaa. Kuivan ihon sesonki on täällä taas. Laita iho kuntoon luonnon antimilla.

Iho kuntoon luonnollisesti

1. Avokado

Kypsä avokado maistuu texmex-ruokien joukossa, tuorejuustolla täytettynä tai vaikka sellaisenaan voileivän päällä. Ja mikä onkaan avokadoa syödessä, kun tietää että tämä hehkeänvihreä herkku on myös todellinen terveyspommi. Avokadossa on paljon E-vitamiinia, jota myös nuoruusvitamiiniksi nimitetään ja joka on iholle erittäin tärkeä vitamiini. Rasvaa avokado toki myös sisältää reilusti, mutta rasvakoostumus on varsin hyvälaatuinen ja tukee ihon hyvinvointia niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Jos avokado maistuu kitkerälle, se on liian raaka, joten kannattaa malttaa mielensä, kunnes hedelmää puristaessa paksu kuori antaa hieman periksi. Kotoisa kasvonaamio syntyy avokadososeesta, johon voi lisätä tarpeen mukaan erilaisia lisukkeita: tiraus sitruunamehua kirkastaa rasvaista ihoa, hunaja tai kurkkuraaste kosteuttaa ja merisuola kuorii kevyesti.

Iho kuntoon luonnollisesti

2. Kotimaiset marjat

Muista maista meille lennätetään acaita ja gojia, mutta kotimaiset marjat, kuten mustikka, herukat, tyrnimarja sekä puolukka, omaavat yhtä lailla terveyttä edistäviä ainesosia, joita ihokin tarvitsee.

Esimerkiksi mustikan sisältämät antosyaanit tukevat ihon aineenvaihduntaa virkistämällä hiussuonien toimintaa, ja antioksidantit myös suojaavat ihosoluja hapettumisen haitoilta. Mustaherukan siemenöljyn on havaittu helpottavan atooppista ihottumaa, ja tyrniöljy edistää ihokudoksen uusiutumista.

Mustaherukasta ja tyrnistä saa myös reilusti C-vitamiinia, jota iho tarvitsee kollageenin muodostamiseen. Sisäisesti nautittuna marjojen rasvahapot hoitavat solukalvoja ja auttavat siten ihoa pysymään hehkeänä. Ihmisen ruuansulatus ei kuitenkaan kykene hyödyntämään marjojen siemeniä sellaisenaan, vaan ne on ensin rikottava. Esimerkiksi kokonaisista marjoista tehty rouhe tarjoaa marjan kaikki hyödyt maukkaassa muodossa.

Iho kuntoon luonnollisesti

3. Porkkana

Porkkanan sisältämä beetakaroteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi, joka on ihon hyvinvoinnille tärkeä vitamiini. Yksi A-vitamiinin puutosoireista onkin ihon kuivuminen. Tablettimuodossa nautitun A-vitamiinin liiallinen saanti on kaikkea muuta kuin terveellistä, mutta porkkanoiden beetakaroteenista muuttuu A-vitamiiniksi vain sen verran kuin kroppa kulloinkin tarvitsee.

Beetakaroteeni on myös sellaisenaan tehokas antioksidantti, joka suojaa ihoa auringon polttavilta UV-säteiltä – joskaan voimakkaassa UV-säteilyssä ei kannata luottaa pelkkien porkkanoiden tehoon. Säännöllinen porkkanoiden popsiminen tuo iholle myös oranssiin vivahtavaa sävyä, joka voi tehdä punakan pohjolan asukin rusketuksesta entistä kauniimman. Ulkoisesti ihoa voi hemmotella porkkanaöljyuutteella.

Iho kuntoon luonnollisesti

4. Hamppu

Hamppua hyödynnetään ympäri maailmaa esimerkiksi lääkekasvina sekä kankaiden ja paperin valmistuskuituna. Ihon kannalta hyödyllisin muoto on kuitenkin hampun siemenistä puristettu öljy. Hamppuöljyn koostumus on ravitsemuksen kannalta erinomainen, sillä se sisältää kattavan yhdistelmän elimistölle välttämättömiä omega-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä myös ihosolujen hyvinvoinnille. Lisäksi hamppuöljyssä on runsaasti E-vitamiinia, joka vahvana antioksidanttina suojaa ihoa ulkoisilta rasitteilta.

Miellyttävän makunsa puolesta hamppuöljyä on helppo lisätä lautaselle vaikkapa salaatinkastikkeeksi, eikä yllättäviä sivuvaikutuksia tarvitse pelätä, sillä öljymuodossaan hamppu ei sisällä psykoaktiivisia yhdisteitä. Hamppuöljyä voi käyttää ulkoisestikin: ihoöljynä se rauhoittaa, vahvistaa ja kosteuttaa kuivaa ja ärtynyttä ihoa.

Asiantuntijana Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.
Lähteenä: Michael von Straten, Barbara Griggs: Superruokia. Otava, 2008.

Lisää tietoa

Pieni vihreä pisara
Atoopikon unelma
Beauty-soap-and-bubbles.com
Dailyglow.com
Beautiful Skin Blog

Teksti: Anu Holopainen

X