Kauneus

Osaatko kerrostaa ihonhoitotuotteet iholle oikeassa järjestyksessä? Pienellä rutiinin muutoksella saat tuotteet hoitamaan ihoasi parhaiten

Tehokkaassa ihonhoidossa on ratkaisevan tärkeää levittää hoitotuotteet iholle oikeassa järjestyksessä. Iho jota rakastat – opas, joka muuttaa kaiken, mitä ihonhoidosta ajattelit -kirjassa neuvotaan helpot ohjeet kerrostamiseen.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Istock

Ihonhoitotuotteet kannattaa levittää kasvoille oikeassa järjestyksessä.

Tehokkaassa ihonhoidossa on ratkaisevan tärkeää levittää hoitotuotteet iholle oikeassa järjestyksessä. Iho jota rakastat – opas, joka muuttaa kaiken, mitä ihonhoidosta ajattelit -kirjassa neuvotaan helpot ohjeet kerrostamiseen.

Ihonhoitotuotteiden kerrostaminen on termi, joka tuli tutuksi korealaisen ihonhoitorutiini -buumin myötä. Kerrostamisella tarkoitetaan sitä, että ihonhoitotuotteet lisätään iholle toinen toisensa perään aina tietyssä järjestyksessä. Kerrostamisesta puhutaan myös silloin, kun iholle levitetään useampi kerros samaa tuotetta.

Korealainen ihonhoitorutiini sisältää lukuisia vaiheita, mutta todellisuudessa tehokkaan ihonhoidon ei tarvitse olla niin monimutkaista. Muutama laadukas ja oikein valittu tuote riittää.

Lue myös: Kuiva iho voi tarvita kosteutuksen sijaan rasvaa – näin tunnistat, onko ihosi janoinen vai nälkäinen

Kerrostaminen – missä järjestyksessä ihonhoitotuotteita tulisi käyttää?

Veera BrücklerinAnnina Francioson ja Kati Partasen kirjoittamassa kirjassa Iho jota rakastat – opas, joka muuttaa kaiken, mitä ihonhoidosta ajattelit kerrotaan, että hoitotuotteista saa parhaan tehon irti, kun tuotteet levitetään iholle niin sanotusti kevyimmästä tuotteesta tuhdeimpaan. Heidän mukaansa tämä tapa auttaa myös välttämään turhat iho-ongelmat.

Käytännössä siis hellävaraisen puhdistuksen jälkeen iholle levitetään ensimmäisenä vesipitoisimmat tuotteet, joista edetään kohti öljypitoisimpia tuotteita.

Kerrostamisen ideana on, että kun kosteuttavat tuotteet levitetään iholle öljypitoisempien tuotteiden alle, iho pystyy hyödyntämään kosteuttavat raaka-aineet mahdollisimman tehokkaasti.

Öljyillä puolestaan on suojaavia ja kosteutta iholle lukitsevia ominaisuuksia. Ne siis auttavat estämään iholle tuodun kosteuden haihtumista. Mutta jos öljypitoinen tuote levitetäänkin iholle ennen kosteustuotetta, estää se esimerkiksi vesipitoisen kasvovoiteen imeytymistä. Siksi oikea järjestys on ratkaisevan tärkeä.

Lue myös: Tästä syystä liian nuorena ei tulisi käyttää anti-age-tuotteita – asiantuntija kertoo, miksi ihon ylihoitaminen ei kannata

Kerrosta näin:

1. Kasvovesi

2. (seerumi)

3. kosteusvoide ja silmänympärysvoide ja/tai:

4. kasvoöljy.

Kerrostaminen – miten ja miksi juuri näitä tuotteita tulisi käyttää?

Kasvovesi

Kosteuttava kasvovesi on ensisijaisesti ihon kosteutuksen ensimmäinen vaihe, ei puhdistuksen viimeistelijä. Kasvovesi antaa iholle tärkeää vesikosteutusta ja auttaa ihoa vastaanottamaan hoitotuotteita.

Kasvovettä kannattaa suihkutella kasvoille aamuin illoin aina ennen muiden tuotteiden levittämistä. Jos iho tuntuu janoavan erityisesti kosteutta, kerrosta kasvovettä iholle painelemalla se kerrosten välissä sormin ihoon.

Seerumi

Seerumi ei ole välttämätön osa hyvää ihonhoitorutiinia. Seerumia ei kannata käyttää säännöllisesti, vaan ottaa mukaan hoitorutiiniin silloin, kun iholla on jokin erityistarve.

Seerumit ovat yleensä vesi- tai kukkaisvesipohjaisia. Siksi ne tulee levittää kasvoille kasvoveden jälkeen ennen voidetta. Mikäli käyttämäsi seerumi onkin öljypohjainen, siinä tapaukesessa se tulee levittää iholle vasta kasvovoiteen jälkeen.

Seerumi levitetään kasvovedestä vielä hieman kosteille kasvoille. Seerumi kannattaa painella tai hieroa kevyesti ihoon. Lämpö ja liike auttavat tuotteiden imeytymistä.

Seerumin päälle levitetään aina joko kasvovoide, kasvoöljy tai molemmat. Näin saat paremmin lukittua seerumin ja kasvoveden sisältämät tehoaineet ihoosi.

Kasvovoide ja silmänympärysvoide

Suurimmalle osalle ihmisistä kasvovoide on hyvä tuote etenkin aamuisin. Mutta yötä vasten voidetta parempi vaihtoehto voikin olla kasvoveden ja kasvoöljyn yhdistelmä tai kasvoveden, seerumin ja kasvoöljyn yhdistelmä.

Jos iho kaipaa selkeästi kosteutta, kannattaa kosteusvoidetta käyttää myös iltaisin. Tehoa voi lisätä painelemalla kasvoöljyä kosteusvoiteen päälle.

Kasvovoide levitetään aina kasvovedestä ja mahdollisesti seerumista kostealle iholle.

Kerrostaminen: öljy lisätään kasvoille viimeisenä.
Tehokkaassa ihonhoitorutiinissa kasvoöljy lisätään kasvoille viimeisenä.

Kasvoöljy

Kasviöljyä sisältävät kasvoöljyt paitsi ravitsevat ihoa myös lukitsevat hoitavat aineet ihoon. Öljyt mahdollistavat alle kerrostettujen raaka-aineiden kulkeutumisen syvemmälle ihoon. Siksi öljypitoiset tuotteet laitetaan aina viimeisenä.

Kun olet kosteuttanut ihon kasvovedellä ja mahdollisesti seerumilla ja/tai kasvovoiteella, painele vielä muutama tippa öljyä kasvoille, rintakehälle sekä kaulalle.

X