Kauneus

Ikääntyvä iho kaipaa hoivaa

Teksti: Anna.fi

Ihon ikääntyminen vaikuttaa ihon toimintaan ja ulkonäköön. Iän tuomat ihomuutokset näkyvät ensimmäisenä kasvojen, kaulan ja dekolteen iholla. Kysyimme asiantuntijalta, miten ikääntyvää ihoa tulisi hoitaa.

ikääntyvä iho

Ikääntymisen mekanismi on tuntematon.Ihon ikääntymiseen vaikuttavat sisäiset tekijät, ympäristö ja elämäntavat. Geenien lisäksi jatkuva voimakas altistuminen ultraviolettisäteilylle on yksi suurimmista ihon vanhentumiseen vaikuttavista tekijöistä. Auringonvalolle
pitkään altistunut iho on jäykempi, uurteet ovat syvempiä ja siinä on runsaasti pigmenttiläiskiä.

– Ihon ikääntyminen on yksilöllistä. Toisen iho ikääntyy nopeammin kuin toisen. Terveellisillä elämäntavoilla, auringolta suojautumisella ja ihon säännöllisellä hoitamisella voidaan hillitä ennenaikaista vanhenemista, mutta perimälle emme voi mitään, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu sanoo.

Ihon rakenne ja toiminta muuttuvat ikääntymisen seurauksena. Iho ohenee erityisesti 70 ikävuoden jälkeen, kun orvaskeden ja ihon tyvikalvosidokset heikkenevät. Myös solujen toiminta hidastuu ja niiden määrä vähenee. Iholle tulee helposti ihovaurioita, ja se palaa auringossa herkemmin. Haavojen paraneminen ja ihon uudistuminen hidastuvat ja ihotunto heikkenee. Hiki- ja talirauhasten määrä vähenee ja talin koostumus muuttuu. Myös elimistön verenkierto, hormonaalinen toiminta ja aineenvaihdunta heikkenevät.

– Kollageenissa tapahtuu laadullisia muutoksia, kun nuoruusiän kollageeni III:n määrä vähenee. Iän myötä kollageeni on jäykempää.  Myös ihon elastiset säikeet alkavat hajota 50–60 ikävuoden jälkeen eikä iho ole yhtä kimmoisa kuin nuorena. Ikämuutoksen kehittymiseen vaikuttavat myös iholle käytetyt lääkkeet ja tuotteet. Painoindeksillä, tupakoinnilla, ravinnolla ja liikunnalla on vaikutusta ihon kuntoon.

Ikääntymisen merkit

Ikääntymiseen liittyvät muutokset näkyvät ensimmäisenä kasvojen, kaulan ja dekolteen iholla juonteina, ihon löystymisenä, kudosten
laskeutumisena ja ihon kimmoisuuden vähenemisenä. Ihon väri muuttuu epätasaiseksi ja pigmenttimuutokset ovat yleisiä.

– Ensimmäiset juonteet kehittyvät yleensä kasvoihin silmien ympärille ja otsan alueelle. Muutokset lisääntyvät asteittain koko vartalossa. Iho ja ihonalaiskudokset löystyvät ja laskeutuvat, nuorekas kasvojen pyöreys katoaa ja rasvakudos vähenee. Tämän seurauksena nasolabiaalipoimut eli nenän- ja suupielten poimut korostuvat, suupielet työntyvät alaspäin ja leukalinjan raja muuttuu. Huulet kapenevat ja niiden ympärille tulee ryppyjä.

Noin 40–50-vuoden ikäisenä iho löystyy myös silmäluomien alueelta. Leuan alle paikantuu ylimääräistä ihoa ja kudoksia, kaulalle kehittyvät poikittaiset uurteet ja pystysuorat kiristävät juovat. Dekolteen alueen iholle tulee juonteita, ihon kimmoisuus vähenee ja iho löystyy.

– Ikääntyvä iho kaipaa runsaasti kosteutta ja hellävaraista hoitoa. Tupakoinnin lopettaminen, auringolta suojautuminen ja oikeat hoitotuotteet ovat avain kauniisti ikääntyvään ihoon, Marge Uibu muistuttaa.

Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu, Ihoakatemia

Teksti: Riikka Hollo

X