Kauneus

Isommat rinnat rasvansiirrolla – Rintojensuurennus voi onnistua myös ilman silikonia

Teksti:
Anna.fi

Tiesitkö, että silikoni-implantit eivät ole ainoa keino suurennuttaa rintoja, vaan rintoihin saa täytettä myös rasvansiirrolla? Lue Maijan kokemus rintojensuurennuksesta. Haastattelimme myös rasvansiirtoja tekevää plastiikkakirurgi Hilkka Peltoniemeä aiheesta.

Isommat rinnat rasvansiirrolla – Rintojensuurennus voi onnistua myös ilman silikoneja
Lopputuloksena luomut rinnat

Maija sai kaksi lasta hyvin nuorena. Kahden imetyksen jäljiltä jo aiemmin pienet rinnat olivat kuin olan yli heitettävät pussit.

”Harkitsin silikoneja, mutta vierasesine rinnoissa ahdisti minua”, Maija kertoo.

Maija oli alkuun päättänyt hyväksyä rintansa, mutta vuoden mietittyään muutti mieltään.

”Otin selvää rasvansiirrosta ja halusin kokeilla sitä, vaikka sain kuulla että näkyvän tuloksen saamiseksi joutuisi operaation tekemään kahdesti ja hintakin kohoaisi melko korkeaksi. Ajatus oman rasvan siirrosta tuntui luonnolliselta ja uskoin, että lopputuloskin olisi kauniimpi kuin silikoneissa.”

Rasvansiirto tehtiin rintoihin kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla rasvaa siirrettiin reisistä ja toisella vatsan alueelta.

”Ensimmäisen kerran jälkeen vain pieni osa siirretystä rasvasta jäi pysyväksi. Reidet olivat rasvaimun jäljiltä useita viikkoja kauttaaltaan mustelman peittämät ja kävely oli ajoittain todella kivuliasta. Toinen leikkaus sujui jo paremmin. Lopputuloksena rintojen koko kasvoi hieman yli yhdellä kuppikoolla.”

Maija on tyytyväinen lopputulokseen:

”En missään vaiheessa ole katunut leikkausta. Voisin suositella muillekin operaatiota, mutta leikkauksen tulosten suhteen on oltava realistinen, koska on mahdotonta antaa takeita näkyvän tuloksen saavuttamisesta tällä menetelmällä.”

Isommat rinnat rasvansiirrolla – Rintojensuurennus voi onnistua myös ilman silikoneja
Uusi menetelmä rasvansiirrossa

Maija on tyypillinen rasvansiirtopotilas. Rasvansiirtoja rintoihin tehdään erityisesti hieman vanhemmille ja imettäneille naisille sekä naisille, jotka kärsivät rintojen epäsymmetriasta.

Rasvansiirtomenetelmä on kehitetty jo vuosikymmeniä sitten Saksassa. Vuodesta 2008 lähtien Suomessa on tehty rasvansiirtoja uudella vesisuihkuavusteisella rasvaimulaitteella. Uuden menetelmän avulla pystyttiin ensimmäistä kertaa keräämään suuria määriä siirtokelpoista rasvaa paikallispuudutuksessa.

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi teki viime vuonna yli 50 rasvansiirto-operaatiota. Suomen ensimmäinen vesisuihkuavusteinen rasvansiirto tehtiin syksyllä 2008 Peltoniemen potilaalle, jolla oli vaikea rintojen epäsymmetria. Suomalaiset kirurgit ovat edelläkävijöitä rasvansiirtomenetelmän käytössä ja tutkimuksessa Pohjoismaissa.

Uusin innovaatio on, että rintoihin siirrettävään rasvaan lisätään potilaan omia kantasoluja. Kantasolurikastuksella rasvaa saadaan tarttumaan uuteen paikkaan enemmän. Menetelmä on niin uusi, että luotettavaa tutkimustietoa ei siitä vielä kuitenkaan ole.

Missä rasvansiirtoja tehdään?

Nykyään rasvansiirtoja tehdään useissa yksityisissä ja julkisissa sairaaloissa. Yksityisellä puolella kyse on usein esteettisestä rintojen suurennuksesta ja julkisella puolella taas syöpäleikkausten jälkikorjauksista.

Yksityisellä puolella rasvansiirtoa tehdään esimerkiksi Plastiikkakirurgisessa sairaalassa ja Eiran sairaalassa.

Isommat rinnat rasvansiirrolla – Rintojensuurennus voi onnistua myös ilman silikoneja
Rasvansiirto ei sovi kaikille

Rasvansiirtoa ei kannata tehdä tupakoivalle heikon verenkierron takia. Rasvansiirto on vaihtoehto naisille, jotka eivät halua silikoni-implantteja eivätkä edellytä suurta kokomuutosta rintoihinsa. Olennainen kokomuutos vaatii ainakin kahta siirtokertaa.

Kehossa on oltava myös riittävästi ylimääräistä rasvaa, jota voidaan kerätä. Suomalaiskokemuksen mukaan rasvansiirto toimii paremmin pehmeässä kudoksessa, jossa on hyvä verenkierto. Ikääntyneillä rasva näyttää tarttuvan paremmin kuin nuorilla.

Rasvansiirron onnistuminen ei riipu vain teknisestä suorituksesta, vaan se on biologinen prosessi, josta tiedetään vasta suhteellisen vähän.

Rasvansiirto tehdään paikallispuudutuksessa

Pääsääntöisesti kuppikoon muutos rasvansiirrossa on noin puoli kuppia. Myös rintojen muotoa voidaan korjata rasvansiirrolla. Rasvansiirrossa potilaalta otetaan yleensä paikallispuudutuksessa omaa rasvaa sieltä, missä sitä on varastoituneena, esimerkiksi reisistä. Rasvaa kerätään rintojen suurennusta varten yhteensä noin puoli kiloa.

Isommat rinnat rasvansiirrolla – Rintojensuurennus voi onnistua myös ilman silikoneja
Rasvansiirron riskit

Peltoniemen mukaan riskit rasvansiirrossa ovat melko pienet, koska siirrettävä rasva on potilaan omaa, eikä sitä ole mitenkään manipuloitu. Eläinkokeissa ei ole todettu esimerkiksi rintasyöpäriskin kohoamista.

Komplikaatiot leikkauksen jälkeen ovat kuitenkin mahdollisia. Esimerkiksi mustelmat rasvansiirtoalueella ovat yleisiä ja tuntohäiriöitäkin voi esiintyä. Vakavampia seurauksia voi olla veritulppa.

Rasvansiirron hinta

Rasvansiirtoleikkauksesta pääsee kotiin yleensä samana päivänä. Rintaan asettunut ja tarttunut rasva on elävää ja pysyvää, ja lihoo ja laihtuu potilaan mukana. Rasvansiirto rintoihin maksaa noin 4800–6000 €. Kantasolurikastukselle tehty operaatio kustantaa 7000 €.

Kärsitkö sinä pienistä tai epäsymmetrisistä rinnoista?

Teksti: Tarja Vilén

X