Kauneus

Jämähditkö nuoruuden ihorutiiniin? Kosmetologi teki kuusi muutosta, kun täytti 40 vuotta

Parikymppisen iho toimii eri tavalla kuin nelikymppisen, joten iän myötä omia ihonhoitorutiineja voi olla syytä päivittää. Kosmetologi otti käyttöön intensiivisemmät tuotteet ja alkoi kiinnittää huomiota siihenkin, miten ravinto ruokkii ihoa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

40-vuotiaan iho kaipaa usein kunnolla kosteutta. Kuvituskuva.

Parikymppisen iho toimii eri tavalla kuin nelikymppisen, joten iän myötä omia ihonhoitorutiineja voi olla syytä päivittää. Kosmetologi otti käyttöön intensiivisemmät tuotteet ja alkoi kiinnittää huomiota siihenkin, miten ravinto ruokkii ihoa.

Iho kaipaa toisenlaisia tuotteita ja ihonhoitorutiineja, kun iän myötä iho ohenee ja kuivuu, ja sen toimintakyky heikkenee. Kollageenin määrä vähenee, iho menettää kimmoisuutta ja veltostuu.

Toisaalta on kuitenkin melko yksilöllistä, millaisessa kunnossa ihmisen iho on vanhemmiten.

– Muutoksia alkaa tapahtua joillain 25- ja joillain 35-vuotiaana. Kolmekymppisen iho voi olla vanhemman näköinen kuin nelikymppisen, ja nelikymppisen iho voi tuntua paljon ikäistään nuoremmalta, kertoo 20 vuotta ihonhoidon parissa työskennellyt kosmetologi Sanna Raanti Blue Lagoon -kauneushoitolasta.

Perintötekijöiden lisäksi ihoon kuntoon vaikuttavat ympäristötekijät kuten se, kuinka paljon iho on vuosien aikana altistunut auringolle. Myös stressi, hormonaaliset tekijät, ravinto ja muut elämäntavat voivat aiheuttaa ihomuutoksia ja vaikuttaa ihon kuntoon.

Omilla ihonhoitotottumuksillakin on merkitystä sille, miten iho nelikymppisenä voi.

– Nykyään pystytään vaikuttamaan valtavasti siihen, miten iho pysyy tasapainossa.

Raanti kertoo kuusi asiaa, jotka hän itse on muuttanut ihonhoidossaan, kun ikävuosia on 40 eikä enää 20.

1. 40-vuotiaan ihonhoito: hyvät rasvahapot käyttöön

Ihon kosteustasapainon säilyminen on kaiken A ja O, jotta iho voi hyvin. Ihoa on Raannin mukaan syytä kosteuttaa paitsi ulkoisesti myös sisäisesti.

– Ennen en käyttänyt ravintolisiä, mutta nyt minulla on omega 3-, 6-, 7- ja 9-rasvahappolisä käytössä.

Jos ruokavalio on monipuolinen, hyviä rasvahappoja on mahdollista saada myös ravinnosta.

Sanna Raanti suosittelee omega-rasvahappoja kuurina silloin, jos iholle on ilmaantunut rosacea eli ruusufinni, joka on tyypillinen keski-ikäisen iho-ongelma.

Rasvahappojen lisäksi iholle tärkeitä ravintoaineita ovat vitamiinit a ja c, jotka stimuloivat kollageenin tuotantoa ja pitävät ihon kimmoisana.

2. Muuttuneen ihotyypin ymmärtäminen ja tuotepäivitys

Ihonhoitotuotteita tulisi päivittää säännöllisesti, Sanna Raanti näkee. Monelle on nuorena aikuisena osuvimpia tuotteita ne, jotka ovat nimikoitu rasvoittuvalle iholle – mutta harvoin ne ovat 40 vuoden iän ohittaneelle sopivimipia.

– Nelikymppisen iholle ei välttämättä toimi samat tuotteet, joita on käyttänyt vuosikausia. Tai jopa vähemmän aikaa. Se mikä toimii omalle iholleni nyt, ei välttämättä toiminut pari vuotta sitten.

Vuodenajatkin vaikuttavat ihon toimintaan kuten kuivuuteen, joten kesällä ja talvella iho saattaa tarvita erilaisia tuotteita.

3. Seerumi hoitaa ihoa tehokkaasti

Nuorempana Raanti ei käyttänyt juuri muita ihonhoitotuotteita kuin apteekista ostettua tavallista kasvovoidetta.

Koska iho uudistui nopeammin eikä sen kanssa ollut ongelmia, ihon puhdistus ja kasvovoide riittivät. Iän lisääntyessä Raanti on ottanut päivittäiseen käyttöön kosteusvoiteen lisäksi seerumin eli ihonhoidon tehotiivisteen.

– Tällä hetkellä oma suosikkini on C-vitamiiniseerumi.

Myös seerumi, joka sisältää ihoa tehokkaasti kosteuttavaa hyaluronihappoa, on hyvä vaihtoehto 40-vuotiaan ihonhoitotuotteeksi.

4. Intensiivisempiä tuotteita harkitusti

40-vuotiaan ihonhoito vaatii hieman enemmän aikaa ja tehoa kuin parikymppisen, koska nuorempana iho ei tyypillisesti tarvitse niin paljon hoitoa.

Tuotteet, joita Raanti nykyään käyttää, ovat intensiivisempiä.

– Vahvistan ihoani esimerkiksi beta-geelillä, joka sisältää beetaglukaania, joka syväkosteuttaa ihoa.

Pienet juonteet pehmenevät syväkosteuttamalla.

Tehokkailla tuotteilla ei kuitenkaan tule ylihoitaa ihoa. Hoitotuotteiden kokonaisuus on ihon tasapainolle tärkeä, jotta se ei ärsyynny:

– Moni on kosmetiikan ”sekakäyttäjä”, eli yhdeltä brändiltä on sitä ja toiselta tätä. Se voi aiheuttaa ongelmia, jos eri valmistajien intensiiviset tuotteet eivät sovikaan yhteen.

5. Kasvohoitokäynnit: ”Kuin kasvot olisivat jumpanneet”

40-vuotiaan ihonhoito helpottuu, kun ammattilaiselta pyytää apua.

Jos ihon toiminnassa on tapahtunut muutoksia, Raanti suosittelee kasvohoitolaa.

– Hyvä kosmetologi osaa samalla kertoa, millaisia tuotteita asiakkaan iho kaipaa.

Sannan oma lempikasvohoito on DMK-entsyymiterapia. Entsyyminaamion sanotaan tehostavan kasvojen verenkiertoa, hapensaantia ja lymfan toimintaa. Samaan aikaan iho puhdistuu ja kollageenin tuotanto aktivoituu.

– Hoidon jälkeen on jano, ja iho tuntuu kirkkaalta ja puhtaalta. Kuin kasvot olisivat käyneet jumpassa. Lisäksi pissattaa, koska kuonat poistuvat kehosta.

Kotiliesi: Kasvohoito kotona: 2 x ohje helppoon itsetehtyyn kasvonaamioon

6.  40-vuotiaan ihonhoito: elintavat entistä tarkemmin huomioon

Iho kiittää, kun elintavat ovat terveelliset. Riittävä uni, monipuolinen ravinto ja ihon suojaaminen auringolta auttavat ihoa pysymään kunnossa. Myös liikuntaa kirkastaa ihoa, sillä se edistää verenkiertoa.

– Iho on ikkuna elimistöön ja ihon tilasta näkee aika hyvin, onko elimistössä esimerkiksi hiljainen tulehdustila tai ihmisellä stressiä.

Raanti on iän myötä kiinnittänyt omiin elintapoihinsa enemmän huomiota veden juonnista ja oikeasta ravinnosta lähtien.

– Syön tietoisemmin kun nuorempana. Eli pääsääntöisesti vähemmän suolaa, sokeria ja prosessoitua ruokaa ja enemmän kaikkea vihreää ja hyviä rasvoja.

X