Kauneus

Juurikasvu helposti piiloon kotona? Testi paljastaa, että tyvivärisuihkeet ovat saaneet rinnalleen näppärän haastajan

Tyviväri on mahdollista freesata kotona, jos tiheät kampaamokäynnit eivät houkuttele. Annan toimittaja testasi, kuinka hyvin tyvivärisuihkeet ja sävyttävä hiuspuuteri oikeasti toimivat.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock, Anna Ferrante

Tyviväri on mahdollista freesata kotona värjäysten välillä erilaisilla yhden pesuvälin tuotteilla. Testasimme niistä neljä.

Tyviväri on mahdollista freesata kotona, jos tiheät kampaamokäynnit eivät houkuttele. Annan toimittaja testasi, kuinka hyvin tyvivärisuihkeet ja sävyttävä hiuspuuteri oikeasti toimivat.

Tyvikasvu, tuo hiuksiaan värjäävän uskollinen seuralainen. Tyviväri tursuaa esiin jo kolmen–neljän viikon kuluttua värjäyksestä, harmaineen kaikkineen. Ja se saa hiukset ja kampauksen näyttämään jotenkin tuhnulta.

Harva kuitenkaan voi tai haluaa värjätä hiuksiaan niin tiheään kuin olisi tarpeellista sen takaamiseksi, että tyviväri näyttäisi jatkuvasti hyvältä.

Kotikäyttöiset, yhden pesuvälin kestävät tyvivärisuihkeet ovat kätevä vaihtoehto silloin, kun pitää sinnitellä vielä jokunen päivä tai viikko ennen seuraavaa värjäyskertaa.

Kuinka hyvin nämä hiusten ”tuhkimotipat” toimivat, korjaantuuko tyviväri todella ja onko eri merkkien välillä eroa? Otimme selvää!

Lähtötilanne: toiveena peittävä tyviväri kampaamokäyntien väliä pidentämään

Hiukseni ovat nopeasti kasvavaa sorttia. Kuukauden jälkeen parin sentin tumma raita päälaella on tosiasia, ja sen myötä harmaiden hiusten hopeinen pilke.

Koska en osaa enkä uskalla värjätä hiuksiani kotona, ainoa keino freesata tyviväri on käydä kampaajalla. Joskus tekisi mieli venyttää värjäysväliä ja venytänkin, mutta harmaana vilkkuvan tyven kanssa on toisinaan aika ikävä elää – vaikka kuinka yrittäisi ajatella, että maailmassa on suurempiakin murheita.

Tyvikasvun peittävät pikaratkaisut ovat siis kuin taivaan lahja, jonka otan kiitollisena vastaan.

Heti ensi kättelyssä kosmetiikkaosaston hyllyillä törmään kuitenkin ensimmäiseen ongelmaan: kuinka sävy tulee valita? Valinnanvaraa nimittäin sävyissä riittää.

Lue myös: Voiko hiusten harmaantumista ehkäistä tai hidastaa? Lääkäri kertoo

Kuinka tyvivärisuihkeen sävy valitaan?

— Tyvivärisuihke kannattaa valita värjätyn hiuksen sävyn mukaan, jos haluaa lopputuloksesta mahdollisimman tasaisen, neuvoo parturi-kampaajamestari Riitta-Liisa Koponen Salon Klipsistä.

Jos taas pääasia on, että tyvikasvun väri ja mahdolliset harmaat haivenet varmasti kokonaan peittyvät, hän suosittelee valitsemaan sävyn hiuksen oman värin mukaan.

Minulle hän suosittelee sävyjä, jotka ovat lähempänä omaa hiusväriäni kuin värjättyä hiusta.

Ajatus ei minusta äkkiseltään kuulosta hyvältä, sillä omassa tyvivärikasvussani häiritsee juuri tummemman sävyn puskeminen esiin hiusjuuresta. Tyviväri on silloin paitsi harmaiden raidoittama, myös ikävän tumma.

– Tummempi sävy on tyyli, jota monet ihan varta vasten tavoittelevat, Koponen huomauttaa. Se antaa hiuksille tuuheuden tuntua ja yleensä myös näyttää oikein hyvältä.

Kuinka tyvivärisuihkeita käytetään?

Tärkeää on ravistella suihkepulloa perusteellisesti, jotta väripigmentit sekoittuvat tasaisesti. Mikään nopea heilautus ei riitä, vaan ravistelu saa olla napakkaa ja kestää muutamia sekunteja.

Sen jälkeen hiusta nostetaan jakauksen molemmin puolin osioittain tyvestä ylös ja pullosta suihkutetaan tyveen reilusti väriä 10–15 senttimetrin etäisyydeltä. Näin jatketaan, kunnes koko hiusten tyvikasvu on käyty läpi.

Värin suihkuttamisen jälkeen tyveä on hyvä hieman hieroa ja väriä levittää sormin, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman tasainen.

Peittävämmän lopputuloksen aikaansaamiseksi väriä voi suihkuttaa uuden kerroksen, kun edellinen on kuivunut.

Lue myös: Käytkö harvoin kampaajalla? Näillä ammattilaisen vinkeillä valitset hiustyylin, joka säilyy pitkään hyvännäköisenä

Tyviväri korjaantuu myös hiuspuuterilla tai sävytekynällä

Kauppojen valikoiman äärellä huomaan, että tyvivärisuihkeet eivät nykyään enää ole ainoita tapoja tyvikasvun peittämiseen kotioloissa. Tyven ja harmaat saa yhden pesuvälin kestävään peittoon myös erilaisilla sävyttävillä hiuspuutereilla ja sävytekynillä.

Niiden toimintaperiaate on sama kuin suihkeissakin, eli väriä levitetään mahdollisimman tasaisesti hiusten tyveen ja annetaan hetken aikaa kuivuta. Tämän jälkeen hiuksia voi muotoilla ja harjata normaalisti, ja väri lähtee seuraavassa pesussa.

Koponen suosittelee kokeilemaan erityisesti sävyttävää hiuspuuteria, jota monet kehuvat kätevämmäksi ja toimivammaksi kuin suihkeita.

– Hiuspuuterilla ja -kynillä saa helposti hiuksiin myös raitoja, jos haluaa nopeasti yhden pesuvälin kestävää vaihtelua väriin, Koponen vinkkaa.

Hiuspuuterit ja -kynät ovat minulle ihan uusi tuttavuus. Päätän vertailun vuoksi ottaa yhden naisen testiini mukaan myös yhden hiuspuuterin.

Yhteensä testissä on neljä tyvivärinpeittotuotetta.

Ei kun kokeilemaan! Lähtötilanne hiuksissani on kuukauden tyvikasvu.

Lähtötilanne: Oma hiusvärini on tumma, värjätty hius lämpimän kuparinen sävyltään. Harmaat hiukset vilkkuvat näkyvästi tyvikasvun seassa.

1. Kevin Murphy Root touch-up spray auburn: testin kaunein sävy

Hinta n. 29,90 € (Emotion)

tyvikasvu: Kevin Murphy

Lupaus: Piilottaa tyvikasvun nopeasti ja tehokkaasti, ilman kosteaa lopputulosta. Mikrokokoiset pigmentit sekoittuvat saumattomasti muuhun hiusväriin. Hiusväri ei hilseile pois tai jätä hiuksiin jäämiä. Peittää myös harmaat.

Näin se toimi:

Kampaajan opastuksella valitsin hieman punapigmenttisen auburn-sävyn. Tuotetta suihkuaa pullosta runsaasti ja tasaisesti. Voimakkaan ja iholle joutuessaan herkästi kiinni jäävän värin kanssa saa olla tarkkana. Keskijakauksen kohdalla päänahkaan osunut väri antaa iholle punaisen vivahteen. Tämä ei kyllä ollut suunnitelmissa.

Mutta tyvikasvu peittyy alta aikayksikön, eikä harmaista jää jälkeäkään. Siinä mielessä suihke toimii erinomaisesti.

Punaisuudestaan huolimatta sävy mätsää ja sulautuu hyvin tummaan juurikasvuun ja vaaleampaan, punasävyiseen hiusväriini. Tykkään lopputuloksesta todella paljon. Sävy miellyttää eniten kokeilemistani tuotteista. Tämä ei paljon jää jälkeen kampaamokäynnin jälkeisestä tyviväri kunnossa -fiiliksestä!

Siitä sen sijaan en pidä laisinkaan, että päänahkaan päätynyt punainen väri pysyy iholla seuraavan pesuun saakka.

Plussaa kivasta tuoksusta ja kiillosta, jonka tuote tyvelle antaa.

Tältä lopputulos näyttää.

tyviväri: suihke
Lopputulos: tyvikasvu peittyy ja väriä riittää päänahkaan asti.

2. L’Oréal Magic Retouch Spray dark blonde: lopputulos ei vakuuta

Hinta n. 9,90 (kampaamoista ja kampaamotarvikeliikkeistä)

L´Oreal Magic Retouch Instant Root Concealer spray

Lupaus:

Peittää juurikasvun ja harmaat hiukset välittömästi. Helppo pestä pois shampoolla. Värisuihke sulautuu hiustesi sävyyn täydellisesti ja kuivuu nopeasti. Väri ei tartu hiuksista muualle.

Näin se toimi:

Suihke leviää hiuksiin tasaisesti ja peittää harmaat tehokkaasti. Samaa ei kuitenkaan voi sanoa muusta tyvikasvusta. Asiaa ei auta, vaikka suihkauttelen väriä tyveen useamman kerroksen – oma väri kuultaa alta.

Päänahkaan väriä tarttuu silti herkästi. Väri on kuitenkin helppo pyyhkäistä pois sormella, eikä se jää päänahkaan näkyviin niin kuin testin ensimmäinen suihke.

Lopputulos on tämä suihkeen kanssa hieman homssuinen, enkä ole siihen tyytyväinen. Vaikka harmaat peittyvät, tyvikasvun toinen perusongelma eli huolitellun vaikutelman puute jää saavuttamatta.

Hiuksissa suihke ei tunnu tahmaiselta, siitä plussaa.

Lopputulos näyttää tältä.

Lopputulos: harmaat peittyvät, mutta muuten suihke ei anna voimakasta väriä.

3. Lernberger Stafsing Root Camouflage light brown: testin paras freesaaja

Hinta n.19,90 (Kicks)

Lernberger Stafsing Root Camouflage

Lupaus:

Naamioi välittömästi harmaat hiukset ja hiusten kasvun hiuspohjassa värjäysten välillä. Mikropigmentti sulautuu luonnollisesti hiustesi alkuperäiseen väriin ja saa hiukset tuntumaan vahvemmilta hiuspohjassa. Kuivuu välittömästi ja antaa kuivan, raikkaan tunteen. Helppo pestä pois.

Näin se toimi:

Tässä suihkeessa väripigmentin riittävyyden kanssa ei ole ongelmia. Väri on runsas ja peittää niin harmaat kuin tyvikasvunkin tuossa tuokiossa. Kampaajan valitsema sävy on hiusväriini verrattuna varsin tumma ja lähempänä tyven omaa väriä.

Tyviväri tuntuu ensin alkuun kovin tummalta, mutta hetken totuttelun jälkeen huomaan lopputuloksen näyttävän itse asiassa ihmeen hyvältä. Tämän tuotteen kanssa ei ole mikään kiire kampaajalle tyvivärjäykseen, vaan värjäysväliä voi mainiosti venyttää enemmänkin.

Testin tuotteista tämä antaa omalle tyvelleni parhaimman freesauksen ja täyttää tarkoituksensa erinomaisesti.

Ainoa miinus tuotteelle tulee hieman koppuraisesta tunnusta, jonka se tyveen saa aikaan.

Tällainen lopputuloksesta tuli.

4. Wella Insta Recharge Root Concealer light brown: yllättää näppäryydellään

Hinta n. 31 € (Emotion)

Wella Insta Recharge Root Concealer -hiuspuuteri

Lupaus:

Mineraalipuuteri, joka piilottaa hiusten harmaan tyvikasvun hetkessä sekä peittää vaalennettujen hiusten tumman tyvikasvun. Säänkestävä tyviväri tarttuu helposti ja pysyy hiuksissa seuraavaan shampoopesuun asti. Tuotetta voi käyttää myös kulmakarvoihin.

Näin se toimi:

Testin ainoa puuterimuotoinen tyvivärifreesaaja yllättää näppäryydellään. Väri on helppo levittää luomivärin tapaan siveltimellä juuri haluttuun kohtaan tyvessä – ja harmaat peittyvät ensi pyyhkäisyllä. Aikaa koko tyven läpikäymiseen kuluu enemmän kuin suihkeilla suihkutellessa, mutta lopputulos myös on suihkeita tasaisempi ja tarkempi.

Erityisesti sivuilta tyveä käsitellessä puuteri peittoaa suihkeet kätevyydellään. Tämän tuotteen kanssa ei myöskään ole vaaraa iholle valuvasta väristä.

Tyvestä tulee siisti, ja kampaajan kanssa valittu sävy antaa hyvän, tosin hieman tylsähkön ja yllätyksettömän värin. Sillä kuitenkin pärjää oikein hyvin viimeiset epämukavat päivät ja viikot ennen seuraavaa värjäyskertaa.

Tällaiselta sävyttävä hiuspuuteri tyvessä näyttää.

tyviväri: sivellin
Lopputulos: siveltimellä saa värin juuri haluttuun kohtaan tyvessä.
X