Kauneus

Kaipaatko rauhaa vai virkistystä? Vaikuta mielialaasi tuoksuilla

Teksti:
Anna.fi

Kun hoidat vartaloasi, hoidat samalla mieltäsi. Kukkien ja hedelmien tuoksuilla voit niin piristää kuin rauhoittaakin oloasi.

Kohota mielialaasi tuoksuilla

Lempeä ruusu hoitaa ihoa ja mieltä

Kaikkihan tunnistavat kukkien kuningattaren, ruusun, tuoksun. Hajuvesien lisäksi sitä hyödynnetään runsaasti myös ihonhoidossa. Kosmetiikkatuotteissa käytetään ruusun terälehdistä valmistettua öljyä ja ruusuvettä.

Ruusuöljy valmistetaan tislaamalla tai liuottamalla eräiden ruusulajien terälehtiä. Se sisältää solujen uusiutumiseen vaikuttavia rasvahappoja. Öljy sopii hyvin ikääntyvän ihon hoitoon, sillä se vahvistaa ihoa ja hidastaa ryppyjen syntymistä. Ruusuöljyä voi käyttää myös hiusten ja herkän päänahan hoitoon.

Ruusuvesi on ruusuöljyn tislaamisesta syntyvä sivutuote. Jo muinaisessa Egyptissä Kleopatra käytti sitä ihonsa hoidossa. Ruusuvesi sopii kaikille ihotyypeille, myös herkän ja rasvaisen ihon hoitoon. Ruusu vähentää punoitusta ja lievittää ihon ärsytystä. Se myös kosteuttaa tehokkaasti ja pitää ihon pehmeänä. Ruusuvesi supistaa ihohuokosia ja kirkastaa ihoa. Sitä voi käyttää kasvovetenä, vartalosuihkeena tai lisätä kylpyveteen. Väsyneen ihon virkistämisessä ruusuvesi toimii erinomaisesti.

Ruusun tuoksu on makea ja täyteläinen. Tuoksu lievittää jännitystä, ärtyisyyttä ja ahdistusta. Sanonta ”ruusuilla tanssiminen” onkin peräisin siitä, että ruusun tuoksun avulla voi kohottaa mielialaa. Ruusu on myös rakkauden kukka, jonka uskotaan lisäävän lempeyttä ja rakkauden tunnetta. Tästä juontaa tapa levittää hääparin vuoteelle ruusun terälehtiä.

Ruusutarhassa

1. L’Occitane Roses et Reines -vartalovoide on kevyt ja imeytyy nopeasti, 250 ml 25 e.
2. Cattier Paris -savinaamio kirkastaa ihoa, 100 ml 8,50 e.
3. Aromas Artesenales de Antigua Rose Petal -käsivoide on kauniissa tuubissa, 60 ml 7,40 e.
4. Yves Rocherin Ruusu-suihkugeeli pesee ihon hellävaraisesti, 200 ml 4,90 e.
5. Dr. Hauschkan Ruusu-vartalovoide sisältää ruusuöljyn ja -vahan lisäksi karitevoita, 145 ml 30 e.
6. Herbinan Luomuruusu-puhdistusvaahdossa on kosteuttavaa ruusuvettä, 150 ml 5,50 e.

Itämainen ylang-ylang rauhoittaa

Itämaiset kukkatuoksut ovat lämpimiä ja makeita. Iholla ne pysyvät pitkään. Itämaisten tuoksujen yleisimmät kukat ovat jasmiini, iiris ja ylang-ylang. Niistä ylang-ylangia kutsutaan kukkien kukaksi, koska siinä on voimakas eksoottinen tuoksu. Ylang-ylangia saadaan pienen, trooppisen puun kukista.

Ylang-ylangia on käytetty pitkään kosmetiikassa, erityisesti hajuvesissä. Se sisältää ihoa hoitavia ainesosia ja vähentää ärtyneisyyttä ja punaisuutta. Ylang-ylang myös uudistaa ihoa, joten se sopii hyvin vanhenevalle iholle. Se tuo helpotusta myös akneiholle, sillä se tasapainottaa rasvoittuvaa ihoa. Hiustenhoitotuotteissakin ylang-ylang-öljyä käytetään, koska se kosteuttaa kuivia latvoja ja antaa hiuksille kiiltoa.

Ylang-ylangin tuoksu on huumaava, eksoottinen ja lämmin. Jos stressi painaa hartioita, ylang-ylangin tuoksu rauhoittaa ja lievittää jännittyneisyyttä, kireyttä ja unettomuutta.

Tuoksuja voi sekoittaa keskenään. Ylang-ylang käy hyvin yhteen keveiden sitrustuoksujen, kuten appelsiinin ja sitruunan kanssa. Se sopii erinomaisesti myös ruusun kanssa.

Tropiikin lämmössä

1. The Body Shop White Musk -suihkugeeli jättää iholle hennon kukkatuoksun, 250 ml 13,50 e.
2. Acorellen sokerointivaha sopii myös herkälle iholle, 15,95 e.
3. Oriflame Pure Nature -sarjan Patsuli & Ylang Ylang -kasvovoide sisältää nimensä mukaisesti patsulin ja ylang-ylangin eteerisiä öljyjä, 75 ml 10,90 e.
4. Palmolive Aroma Therapy -suihkugeeli sisältää ylang-ylangin lisäksi iiristä, 250 ml 2,40 e.
5. Patyka Absolis Precious Woods -vartaloöljy hoitaa tehokkaasti myös karheaa ihoa, 100 ml 42 e.
6. Molton Brown Ylang-ylang -vartalovoide on kätevässä pumppupullossa, 300 ml 32 e.

Sitrukset vaalentavat ja virkistävät

Raikkaita sitruksia käytetään puhdistus- ja hoitoaineissa, saippuoissa sekä voiteissa. Eniten öljyjä on hedelmien kuorissa, mutta hienoimmat öljyt saadaan sitrusten kukista. Esimerkiksi appelsiininkukista valmistetaan nerolia, joka on arvokas hajuvesien raaka-aine.

Sitrukset sopivat ihon puhdistamiseen, erityisen hyvin ne käyvät rasvaisen ihon hoitoon, sillä ne supistavat huokosia, vähentävät talineritystä ja finnien syntymistä. Lisäksi sitrukset pehmentävät karheaa ihoa.

Sitruunalla voi hoitaa hauraita kynsiä, se myös vaalentaa kynsien värjäymiä. Samoin maksaläiskiä ja arpia voi vaalentaa sitruunamehulla. Sitruunaa voi käyttää myös hiusten värin vaalentamiseen ja kirkastamiseen. Hiusten hoidossa sitruuna rauhoittaa päänahkaa ja vähentää hilsettä. Eteerinen sitruunaöljy vilkastuttaa verenkiertoa ja sitä käytetään muun muassa vähentämään selluliittia.

Sitrukset antavat raikkautta puhdistustuotteisiin, mutta ne myös virkistävät mieltä ja antavat energiaa. Eräiden tutkimusten mukaan sitruksen tuoksu parantaa myös keskittymiskykyä. Jos sitruuna ja greippi tuntuvat liian kirpeiltä tuoksuilta kosmetiikassa, valitse lempeämpi mandariini tai appelsiini.

Sitruunalehdossa

1. Weleda Citrus -suihkuvoide virkistää myös tuoksullaan, 200 ml 12,50 e.
2. LCN Spa -sarjan Lemon-sokerikuorinta sopii käsien lisäksi koko vartalolle, 50 ml 25 e.
3. LdB Peach & Mandarin -kosteusvoide sisältää mandariiniuutetta ja kasviöljyjä, 250 ml 3,20 e.
4. Nivea Lemon & Oil -suihkugeelin öljyhelmet hoitavat ihoa, 250 ml 2,50 e.
5. Lemon Juice & Glycerine Avokado & Sitruuna -suihkusaippua sisältää kosteuttavaa glyseriiniä, 250 ml 2,20 e.
6. Laveran Lime Sensation -kylpysuolan lime virkistää, sheavoi ja jojobaöljy hoitavat ihoa, 3,95 e.

Lue myös:

Terveyttä tuoksuista? Lempituoksusta apua stressiin
Kevään uudet hajuvedet – Valitsetko itämaisen kukkaistuoksun vai äärettömän meren?
Kevään ja kesän 2015 meikkitrendit – Nudea ja pastellisävyjä

Teksti: Oili Urmas
Kuvat: Bulls Press, Thinkstock
Tuotekuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia

Anna 12/2015

X