Kauneus

Kaula paljastaa ikääntymisen merkit – Hoida dekolteeta kuten kasvoja

Teksti: Anna.fi

Kaulan ja dekolteen hoitaminen usein unohtuu, joten ikääntyminen näkyy niissä kasvoja selkeämmin. Älä heitä pyyhettä kehään, sillä vaurioita voidaan vielä korjata.

Dekolteen hoito

Kasvojen seerumeihin ja hoitolakäynteihin upotetaan omaisuuksia, mutta kaula ja dekolteealue jäävät vähemmälle. Niiden uurteet, rypyt ja pigmenttiläiskät paljastavat ensimmäisenä ajan kulumisen.

– Iän myötä dekolteealueen ihon joustavuus vähenee ja iho ohenee. Lisäksi ihon alla olevan rasvan määrä vähenee. Iho ei ole enää kimmoisa kuten nuorena, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Patrik Lassus Helsinki Hospitalista toteaa.

Vältä nälkäkuureja

Jos herkän dekolteen päästää kärähtämään auringossa, rypyt raidoittavat ihoa koko loppuiän. Sama vaikutus on ihon arkkivihollisella tupakalla. Vaikka runsasta ylipainoa tulee välttää, altistaa alipainoisena nälkäkurkena kituuttaminen herkemmin rypistymiselle.

– Rypistymisen tehokkain estäjä on riittävä rasvakudoksen määrä, Lassus heittää.

Ranskan ikonisin filmitähti Catherine Deneuve onkin todennut, että yli nelikymppisen naisen tulee valita kasvojensa ja takapuolensa väliltä. Kaula ja dekoltee tulevat samassa kaupassa kasvojen kera.

Kosteuta anteliaasti

Dekolteen tuotteet kannattaa valita ihotyypin mukaisesti: kuivahipiäiselle ravitsevampaa, rasvaisemmalle iholle nopeasti imeytyvää.

Kasvovoiteiden erityistehot tepsivät hyvin dekolteen ongelmiin. Pigmenttiläiskien vaalennusta voi kokeilla samoilla voiteilla ja seerumeilla kuin kasvoista. Kuivahtanutta dekolteeta voi helliä kosteuttavalla naamiolla tai käyttämällä tehotuotetta parin viikon ajan. Lisäksi rintojen ihoa olisi hyvä kosteuttaa. Tavallisten vartalovoiteiden ohella voit kokeilla kiinteyttäviä voiteita.

Runsaspovisen dekolteehen rintojen paino uurtaa usein pystyryppyjä. Siksi tarpeeksi tukevien rintaliivien käyttäminen on tärkeää. Kun uurteita on jo syntynyt, kannattaa välttää kudoksia ylöspäin työntäviä push up -liivejä. Ihon kurttuisuus vain korostuu.

Kun dekolteealue on pakosta esillä, voi kasvojen meikkikikat ottaa käyttöön. Iltajuhliin suunnatessa uurteita ja pigmenttiläiskiä voi häivyttää kevyiden meikki- ja peitevoiteiden avulla.

Ruiskeita vai laseria?

Kertaalleen kurtistunutta dekolteealuetta ei saa enää entiselleen. Plastiikkakirurgi voi kuitenkin häivyttää pahimpia vaurioita laserilla tai ruiskeilla.

– Paikalliset laserilla tehtävät kuorintahoidot tehoavat vain pinnallisesti ihoon eli niillä voidaan hoitaa hienompia uurteita. Uutta tehoa hoitoihin ovat tuoneet niin sanotut PRP-hoidot. Niissä erotellaan ihmisen omasta verestä kasvutekijöitä ja kantasoluja. Näitä pistellään hyvin pienillä neuloilla ihoon. Hoito annetaan yleensä sarjana. Sillä saadaan virkistettyä ihon toimintaa, Lassus kertoo.

Myös hyaluronaattipistoksia laitetaan ihoon hyvin kapealla neulalla. Hyaluronaattihappo kerää nestettä itseensä. Näin rypyt ikään kuin täyttyvät, jolloin iho näyttää kimmoisammalta. Vaikutus kestää puolesta vuodesta vuoteen, minkä jälkeen aine on poistunut elimistöstä.

Lue lisää:

Ikääntyvä iho kaipaa hoivaa

Teksti: Mirva Saukkola
Kuvat: Colourbox.com

Kotilääkäri 3/2015

X