Kauneus

Kauneusguru paljastaa: näille kauneusrutiineille ihmiset sokeutuvat – kaipaisiko meikki- tai hiustyylisi muutosta?

Viivaksi piirretyt kulmakarvat, runsaaksi tupeerattu tukka... Millaisille kauneusrutiineille ihmiset sokeutuvat ja miksi? Meikki- ja hiustaiteilija Mariela Sarkima neuvoo, miten vältät jämähtämästä vuosikausiksi samaan meikki- tai hiustyyliin.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Meikki- ja hiustaiteilija Mariela Sarkima on huomannut, että teininä omaksutuista kauneusrutiineista on vaikea luopua, vaikka aika olisi ajanut trendin ohi valovuosia sitten. Jos haluat pitää huolta, että oma meikki- ja hiustyylisi päivittyy tyylikkäästi vuosien kuluessa, älä pelkää tukeutua ammattilaisten tai ystävien apuun.

Teininä opitut kauneusrutiinit pysyvät jopa vuosikymmeniä

Saman ikäryhmän ihmiset sokeutuvat yleensä samoille kauneusrutiineille, sillä teini-iässä opitut kauneusrutiinit pinttyvät meihin kaikista herkimmin. Vaikka muu tyyli päivittyisi ajan mukana, pinttynein kauneusrutiini saattaa pysyä siitä huolimatta jopa vuosikymmeniä täysin muuttumattomana.

– Rutiini, joka on teini-iässä hyväksi havaittu, jää helposti päälle vaikka 40 vuodeksi, Sarkima kertoo huomiostaan.

Erityisesti meikki saattaa kuitenkin mennä överiksi myös muista syistä kuin kauneusrutiineille sokeutumisen takia. Esimerkiksi meikkausolosuhteet saattavat vaikeuttaa toivottuun lopputulokseen pääsemistä. Valmis meikki saattaa näyttää hyvältä kehnosti valaistussa vessassa, mutta kaunistelematon luonnonvalo voi paljastaa karun totuuden.

– Vaikka et voisi meikata luonnonvalossa, voit napata käsipeilin mukaasi ja lopuksi vielä tarkistaa meikin esimerkiksi ikkunan edessä, Sarkima neuvoo.

Suomalaisten helmasynteinä liika lakan ja aurinkopuuterin käyttö

Yleensä teini-iän trendeistä yksi tai kaksi jää niin sanotusti päälle. Tyypillisesti se on jokin tietyn sävyinen huulipuna tai menneen ajan mukainen silmämeikki tai kajalin käyttö.

Hiustyyleissä se saattaa olla hiusten liioiteltu tupeeraaminen tai esimerkiksi hiusten rullaaminen vanhoilla tarrarullilla kuohkeiksi kikkaroiksi. Myös kulmakarvojen piirtäminen luonnottomiksi jää helposti päälle.

On myös kauneusrutiineja, joille kaiken ikäiset suomalaiset sokeutuvat helposti Suomen sääolosuhteiden ja suomalaisille tyypillisen ihon ja hiuslaadun takia: vaaleaa ihoa yritetään saada näyttämään päivettyneeltä runsaalla määrällä aurinkopuuteria ja hentoa hiusta yritetään hallita suihkuttamalla hiuksiin lakkakypärä.

Kauneusrutiineille sokeutuminen johtuu peilikuvaan tottumisesta

Miksi kauneusrutiineille sokeudutaan? Kyse on pitkälti tottumuksesta: kun meikkaa tai laittaa tukkaa pitkään samalla tavalla, alkaa kyseinen hius- tai meikkityyli tuntua ja näyttää omaan silmään luonnolliselta. Muutokset meikissä ja hiuksissa näyttävät oudoilta, vaikka ne ulkopuolisen silmään olisivatkin muutoksia parempaan päin.

– Jos katsoo pelkkää omaa peilikuvaa, rutiineja on vaikea muuttaa, Sarkima toteaa.

Estä jämähtäminen kääntymällä ammattilaisten tai ystävien puoleen

Koska pinttyneitä kauneusrutiineja on vaikea kitkeä itsekseen pois, Sarkima suosittelee kääntymistä asiantuntijan puoleen. Meikkaajat ja kampaajat pitävät yksityisopastuksia, joissa henkilön meikki- ja hiustyyliä päivitetään ja kauneusrutiineihin saa uusia, raikkaita neuvoja.

Aivan halpaa lystiä yksityiset opastukset eivät kuitenkaan ole. Kahden tunnin opastuksen hinnat alkavat sadasta eurosta.

– Pyydä meikkiopastusta vaikka lahjaksi, Sarkima vinkkaa.

Jos sinulla ei ole varaa tai et muista syistä ehdi tai halua istua ammattilaisen oppiin, ystävien puoleen kääntyminen on hyvä vaihtoehto. Ota kuva perusmeikistäsi, poista meikit ja anna sen jälkeen ystäväsi meikata sinut. Ota sitten kuva hänen tekemästään meikistä ja tarkastele kuvia rinta rinnan. Vertailemalla saatat kokea ahaa-elämyksiä ja huomata kauneusrutiinit, joihin olet jämähtänyt.

– Ammattilaisen apu on tietenkin kaikista parasta, sillä heillä on neuvomiseen rutiinia. Mutta myös frendisi tuntevat sinut, ja kaikilla heillä on varmasti ideoita siitä, miten meikkiäsi voisi piristää ja millainen meikki sinulle sopisi. Pitäkää tyttöjen tyylipäivä! Avatkaa pullo skumppaa ja meikkailkaa toisianne. Vaikkapa naistenpäivä 8.3. on loistava ajankohta järjestää tällainen ilta, Sarkima innostaa.

Lue myös:

Parhaat hiusmallit erimuotoisille kasvoille – tunnista omien kasvojesi malli

Korosta ja varjosta oikeista kohdista – näin teet täydellisen nudemeikin

Näin taiot väsymyksen pois kasvoilta – vinkit valokynän käyttöön

Millainen meikki sopii silmälasien kanssa? Julkkisnaiset paljastavat kauneuskikkansa

X