Kauneus

Kesän kuivattamat hiukset kuntoon kampaamossa!

Teksti:
Anna.fi

Ovatko hiuksesi lomakunnossa? Älä vielä tartu saksiin. Oikeilla hoitotuotteilla UV-säteistä kärsinyt, sekä kloori- ja meriveden rasittama pehko saadaan taas kiiltämään kauniisti.

Lomalta palaavan painajaiseksi saattaa yllättäen tulla paitsi lomaltapaluustressi, myös haaleina ja kuivuneina harottavat hiukset. Kun on koko kesän uinut ja altistunut auringon UV-säteille, ovat hiukset hiljalleen päässeet huonoon kuntoon. Vaikka ihoa osataan jo melko hyvin suojata liialliselta auringolta, hiusten suojaaminen unohtuu helposti.

Sitten tullaan huivi päässä kampaamoliikkeeseen apua hakemaan, kun töihinkin pitäisi mennä.

Merivesi ja aurinko rasittavat hiuksia

Hiusten huonoon vointiin ei tarvita kokonaista kesälomaa, sillä etelänmatkaajallekin voi käydä köpelösti. Suolainen merivesi yhdessä auringonsäteiden kanssa voi vaurioittaa hyväkuntoisiakin hiuksia. Ja välillä tietenkin pulahdetaan altaan klooriveteen, mikä lisää rasitusta.

Jos hius on lisäksi voimakkaasti käsitelty, se voi viikossakin tulla elottomaksi ja haalistuneeksi. Mutta olisihan se kurjaa luopua juuri niistä loman ihanimmista asioista. Helteellä ei viitsisi aina kulkea tai uida huivi päässä, ja hattukin lentää helposti tuulen mukana.  

Lomalla suhtaudutaan hiuksiin löperömmin kuin muulloin. Mökkiolosuhteissa pestään hiukset millä sattuu, vaikka kotona suihkukomerossa olisi tehokkaitakin hiustenhoitoaineita. Etelänmatkalla hiuksia ei muisteta helliä, vaikka apua on saatavilla.

– On olemassa erityisiä shampoita, jotka puhdistavat hiukset hellävaraisesti merisuolasta ja kloorista. Ja aina kannattaa suojata hius tuotteella, jolla on voimakas UV-suojakerroin.

Kannattaa siis pakata laukkuun kunnon aurinkosuojatuotteet myös hiuksille. Aikoinaan hiusten aurinkosuoja tuntui öljyiseltä tökötiltä, mutta nykyään on saatavilla miellyttäviä ja tuoksuvia hiusten aurinkosuojatuotteita

Käsitelty hius on heikompi

Vaaleiden tai tummien hiusten aurinkoherkkyydestä ei voi sanoa mitään suoraa nyrkkisääntöä. Aito vaalea hius on kuitenkin usein ohuempi kuin tumma, mutta kumpikin kärsii auringon säteistä, jos ne on käsitelty voimakkaasti ja kenties väärin.

Käsittelemätön, paksu vaalea hius kestää paremmin kuin esimerkiksi permanentattu ja kotona värjätty tumma hius.

Myöskään hiuksen pituus ei suoraan kerro sen vaarasta tulla auringossa kuivaksi ja haalistuneeksi.

Hiusten käsittely on tässäkin ratkaiseva asia. Kyllä lyhytkin hius voi olla kurjassa kunnossa. On kuitenkin selvää, että hius on erilainen, jos se on ollut matkassa viisi vuotta tai vuoden. Aurinko ja meri yksin eivät onnistu pilaamaan hiusta täysin, eli apua löytyy muualtakin kuin saksista.

Hiusten kemialliset käsittelyt aiheuttavat muutoksia sen rakenteessa, jolloin rasittunutta tai vaurioitunutta hiusta täytyy hoitaa pinnan lisäksi myös sisältä. Hyviä hoitotuotteita on saatavilla muun muassa kampaamoissa.

Nykyään tuotteet eivät ole esillä vain vitriinin koristeena, vaan kampaajat kertovat niistä asiakkaille. Tuotteita on enemmän saatavilla ja niistä myös kerrotaan.

Täsmähoitoa nanokapseleilla

Ammattilaiselta saa siis apua hiusten aurinkovammoihin. Oikean hoitotuotteen löytäminen itse voi olla yllättävän konstikasta.

Kun hius on esimerkiksi kuivunut auringossa latvoista, mutta päänahka on luonnostaan rasvoittuva, ei voi välttämättä suoraan valita saman tuoteperheen shampoota ja hoitotuotetta. Hiuspohja tarvitsee tuotteen kuivattavammasta ja latva puolestaan hoitavammasta tuotesarjasta.

Moni ottaa ensiavun hiuspulmiin kampaamoliikkeessä. Samalla kun hiusta huolletaan, saa koko keho hyvänolon tunteen ihanasta päähieronnasta. Kampaajien käyttämissä aineissa on myös hivenen verran enemmän ytyä kuin hyllyltä napatuissa.

Kampaamoissa yhdistetään ainesosia tilanteen mukaan. Hoitokertoja on niin monta kuin tarvitaan. Neuvomme myös kotihoitotuotteen valinnassa. Se tukee liikkeessä tehtyä hoitoa, mutta se ei ole yleensä aivan vastaava käytännön syistä. Kampaamossa tehdään täsmähoito, kotituote on pelkistetympi. Sitä käytetään hoitokertojen välissä tai sillä jatketaan hoitoa kotona.

Hoitotuotteiden välinen ero näkyy siinä, kuinka syvälle hiukseen vaikuttava aine pääsee tunkeutumaan. Toisen vaikutus jää hiuksen pintaan, jolloin se tuntuu hoidetulta. Toiset aineet taas pääsevät tunkeutumaan hiuksen rakenteisiin.

Kotikonstit mm. hunaja eivät riitä auttamaan sään rasittamia hiuksia.

Tehokkaat hoitotuotteet palauttavat elämän rasittuneisiin hiuksiin. Kemialliset käsittelyt rasittavat hiuksia, ja ne vaativat oikeat tuotteet säilyäkseen kauniina. Myös elintavoilla voit vaikuttaa hiusten kuntoon.   

Teksti: Reija Kokkola
Kuvat: Goldwell

X