Kestohöylä on parturiliikkeistä tuttu, mutta nyt sillä on uusi käyttäjäkunta naisissa.
Kestohöylä on parturiliikkeistä tuttu. Nyt sillä on naiskäyttäjänsä.
Kauneus

Kestohöylä on vaihtoehto muovisille sheivereille – näin kaksi eri kestohöylää suoriutui ajelutestissä

Kestohöylä on ekologisempi kuin muovia sisältävä höylä. Toimittaja testasi kahta kestohöylää ja yllättyi, miten helposti sileä lopputulos syntyi.
Teksti: Satu Lithovius Kuvat: iStock

En vielä ennen kesää tiennyt, että on olemassa kestohöylä – vaihtoehto tutulle muovihöylälle.

Olen kotikarvanpoistaja, ja tekniikkani on vanha tuttu höyläys. Kerran kokeilin vahausta, mutta se tuotti vain kipua ja sotkua. Toisen kerran kävin ammattilaisella sokeroinnissa, mikä sekin osoittautui minulle liian kivuliaaksi – ja myös kalliiksi. Niinpä jatkoin sitä minkä jotenkuten osasin ja tartuin taas höylään, kun koitti karvanpoiston aika.

Muovisissa kertakäyttöhöylissä on se huono puoli, että paketti tuppaa loistamaan tyhjyyttään juuri silloin, kun ihokarvoitus kaipaisi kipeästi trimmausta. Ekologisia valintoja kannattavana muovisuus ja kertakäyttöisyys tuntuu aina myös pistolta omassatunnossa.

Niinpä olin iloinen, kun sain testiin kestohöyliä kaksin kappalein: Jungle Culturen Safety razor -höylän Oppop shopista sekä Zero Waste Safety razor -höylän, joka on Saaren Taika No:1 Eco -tuote.

Kestohöylä kokeilussa: testissä Jungle Culturen Safety Razor

Avaan höyläpakkauksen, josta paljastuu ruusukullan värinen kestohöylä, kymmenen vaihtoterää pikkuruisen kirjekuoren näköisissä paketeissa sekä säilytyspussukka.

Kestohöylä toimii terällä, joka on kokonaan metallijätettä.

Kestohöylä toimii terällä, joka on kokonaan metallijätettä. Kuva: Jungle Culture

Netin tuotekuvauksessa mainitaan, että ympäristöystävällinen ja muoviton höylä on suunniteltu erityisesti ummikoita ajatellen, mutta tästä ja ohjetekstistä huolimatta en silti heti oivalla, miten terä asetetaan paikoilleen. Saattaa kuitenkin olla, että vika on minussa eikä ohjeissa. Lopulta saan terän paikoilleen ja pääsen työn touhuun.

Aloitan levittämällä sääriini sheivaussaippuaa, joka on tarkoitettu käytettäväksi tämän höylän kanssa. Minttua ja aloe veraa sisältävä saippua on tuoksultaan ihanan raikas; vähän kuin kuorruttaisi jalkansa hyväntuoksuisella hammastahnalla.

Karvat irtoavat, vaikken juuri muuta kuin sivele sääriäni.

Sitten tartun höylään ja aloitan sheivauksen. Höylästä saa hyvän otteen, eikä kuvioitu kahva lipsu kädessä kosteudesta huolimatta. Minut yllättää se, miten vähän voimaa kestohöylän käyttöön tarvitaan – ei oikeastaan lainkaan! Muovihöylän kanssa olen tottunut erilaiseen voimankäyttöön, mutta nyt karvat irtoavat, vaikken juuri muuta kuin sivele sääriäni höylän kera.

Jossain vaiheessa kuitenkin ilmeisesti painan liikaa tai teen sivuttaisliikkeen, sillä pian sääreeni ilmaantuu pieni, verta vuotava haava. Se toimii hyvänä muistutuksena siitä, että kestohöylä on erittäin terävä, ja sitä on liikuteltava iholla oikeassa linjassa. (Tosin mainittakoon, että olen varomattomuuttani saanut haavoja aikaiseksi muovihöylälläkin.)

Kaiken kaikkiaan sheivaaminen käy kätevästi ja valmista tulee nopeasti.

Päätän testata höylää samalla myös kainaloihin ja bikinirajaan. Kainalot hoituvat helposti, mutta bikiniraja vaatii enemmän keskittymistä, jotta en höyläisi itseäni haavoille. Kovin läheltä herkkiä alueita en uskalla sheivata. Ehkä palaan asiaan sitten, kun kestohöylä tehokkaine terineen on käynyt minulle tutummaksi.

Kestöhöylä on muovia sisältäviä höyliä jykevämpi, mutta voi olla kooltaan pienempi.

Kestohöylä kokeilussa: testissä Saaren Taika No:1 Eco Zero Waste Safety Razor

Kun saan käsiini tämän kestohöylän, huomaan, että se on ulkomuodoltaan hyvin samanlainen kuin Jungle Culturen vastaava. Tätä höylää koristavat teräksinen pää ja puinen kahvaosa, mutta muotoilu on tuttu.

Myös tämän höylän mukana tulee kymmenen vaihtoterää pikkuruisissa ”kirjekuorissa”. Höylä avautuu tuttuun tapaan kahvasta kiertämällä, ja nyt terän asettaminen paikoilleen sujuu jo rutiinilla.

kestohöylä saaren taika

Suurin ero testihöylissä on niiden varsimateriaalissa. Kuva: Saaren Taika

Tuotetekstin mukaan höylä on varustettu painotetulla päällä, jonka ansiosta terä liukuu vaivattomasti iholla, eikä sheivatessa tarvitse käyttää voimaa. Pitää paikkansa myös tämän höylän kohdalla – voimaa ei todellakaan tarvita.

Karvat pääsevät pois terästä sen sijaan, että juuttuisivat terien väliin.

Tuoteteksti kertoo myös, että kestohöylän lisäetuna on terän ja rungon välinen rako, jonka ansiosta irtoavat karvat pääsevät pois terästä sen sijaan, että juuttuisivat terien väliin.

Tämän todella huomaa kestohöylällä sheivatessa. Sitä ei tarvitse puhdistaa sheivauksen aikana niin paljon kuin kertakäyttöhöylälle olen tottunut tekemään. Toki pieni huuhtelu on välillä paikallaan, sillä myös kestohöylä kerryttää sheivaussaippuaa ajon aikana.

Säärten ja kainaloiden ajelu sujuu kätevästi tälläkin kestohöylällä. Uskaltaudun sheivaamaan bikinialuettakin edellistä kertaa huolellisemmin. Haavoja ei synny, joten olen kaiketi saanut otteen kestohöylän käytöstä.

Jos vertaan sheivauksen tuntumaa Jungle Culturen höylään, tuntuu kuin hyvä ajotulos olisi ollut viimeksi mainitulla hiukkasen nopeammin saavutettu. Höylät ovat kuitenkin toiminnaltaan lähes identtiset, joten ehkä kyse on ennemminkin karvankasvun vaiheesta.

Sileät sääret poikkeuksellisen pitkään

Lopputulos on kummallakin kestohöylällä erittäin sileä. Karvat myös katkesivat kerralla ilman, että samaa ihokaistaletta tarvitsi höylätä toisen kerran – kuten joudun joskus kertakäyttöhöylällä tekemään. Ihoni ei myöskään ärtynyt ajelusta lainkaan eikä ollut sen jälkeen kuivan tuntuinen.

Liekö syynä kestohöylä itsessään, sheivaussaippua vai näiden yhteisvaikutus, mutta olen asiaan erittäin tyytyväinen.

Mikä parasta, sääret pysyvät sileinä poikkeuksellisen pitkään. Pienenpientä sängentynkää alkaa puskea viikkoa myöhemmin. Kainaloiden ja bikinirajan karkeampi karva alkaa itää nopeammin, mutta kaiken kaikkiaan tuntuu kuin sileä lopputulos säilyisi pidempään kuin kertakäyttöhöylällä ajellessa.

Voikohan olla, että kestohöylän veitsenterävä pää leikkaa karvat jollakin lailla tyvemmästä kuin muovinen kertakäyttöhöylä? Vai onko omassa karvankasvussani vain kausivaihtelua?

Sen tiedän, että aion vastakin turvautua kestohöylään kertakäyttöisen sijaan. Ehkä siinä samalla pelastuu pieni siivu maapalloakin.

X