Kauneus

Kestopigmentointi nopeuttaa meikkausrutiineja

Teksti:
Anna.fi

Haaveilin silmieni ylärajauksien kestopigmentoimisesta vuosia. Minulla oli voimakkaat miinuslasit 5-vuotiaasta 25-vuotiaaksi, joten meikkaamisen opettelu oli aikoinaan hieman haastavaa. Puolisokeana sorkin jotakin sinne päin ja tarkistin sitten lasit päässä lopputuloksen.

Pääsin laseista eroon leikkauksen avulla 10 vuotta sitten ja tarkoitukseni oli sen jälkeen opetella meikkaamaan ihan oikeasti. Vaan aikeeksi se jäi, sillä etenkään aamuisin hermoni eivät kestäneet silmänrajausten kanssa tuhraamista. Niinpä viimeinkin uskaltauduin teettämään rajaukset kestopigmentoinnilla.

Mikä kestopigmentointi?

Kestopigmentointi on ikään kuin kevyt tatuointi. Periaate on muuten sama kuin oikeassa tatuoinnissa, mutta käytettävä neula on ohuempi, eikä väriä viedä yhtä syvälle ihon alle. Lopputuloskaan ei ole ikuinen, vaan väri haalistuu pois ihotyypistä riippuen 3-5 vuodessa.

Kestopigmentointeja tehdään mm. kauneushoitoloissa ja esteettisiin hoitoihin erikoistuneilla lääkäriasemilla.

Aikeesta käytäntöön

Toimenpide aloitettiin huolellisella suunnittelulla. Toiveeni oli saada ohuet rajaukset, joiden kanssa kehtaa olla liikkeellä myös ilman muuta meikkiä. Harrastan paljon liikuntaa, enkä esimerkiksi vapaapäivinä jaksa laittautua pelkästään salille menoa varten.

Rajauksista voidaan tehdä vaikkapa kissamaisesti silmän ulkonurkista ylöspäin nousevat ja ne voi vetää myös alaluomiin, mutta itse tyydyin vain yläluomelle tehtyyn ohueen linjaan. Rajaukset piirrettiin ensin kynällä. Pysyvän jäljen tekeminen aloitettiin vasta hyväksyttyäni lopputuloksen.

Sain ohjeeksi ottaa ennen toimenpiteeseen menoa pari tulehduskipulääkettä. Kipuherkkänä hain lisäksi apteekista ilman reseptiä saatavaa puuduttavaa salvaa. Luomilleni levitettiin lisää puudutetta ennen työn aloittamista sekä sen edetessä.

Auts, sattuu!

Minulla on tatuointi, joten kuvittelin tietäväni, miltä pigmentoinnin tekeminen tuntuu. Tatuoinnin tekeminen ei sattunut juuri lainkaan, mutta toisin oli silmänrajausten kanssa. Se sattui, ja paljon! Väriä pigmentoitiin ihoon useassa kerroksessa ja jokainen kerros sattui edellistä enemmän. Lisäksi luomeni pyrkivät värisemään ja nykimään, mikä ei ainakaan helpottanut työtä, päinvastoin.

Kannattaa varautua siis siihenkin, että kestopigmentoinnin teko ei aina onnistu. Joskus kipu voi olla liikaa tatuoidullekin asiakkaalle. Pigmentointia ei voida tehdä myöskään siinä tapauksessa, että luomet nykivät liian rajusti.

Punoitusta ja turvoittelua

Sanonta ”kauneuden eteen on kärsittävä” pitää todellakin paikkansa! Onneksi kärsimys ei kestänyt kovin kauaa: rajauksien tekemiseen meni aikaa vajaa tunti. Jälkeenpäin silmät punoittivat ja luomet olivat hieman turvoksissa. Turvotus kuitenkin laski jo saman illan aikana. Seuraavana aamuna luomia turvotteli taas, mutta jälleen turvotus myös laski nopeasti.

Kestopigmentointia hoidetaan rasvaamalla aluetta esimerkiksi Bepanthenilla tai vaseliinilla useamman kerran päivässä. Lisäksi viikon ajan on vältettävä meikkaamista, saunaa ja auringonottoa. Pigmentoitu alue ruvettuu ja ruven mukana irtoaa aina myös väriä. Mitä kosteutetumpana alue pysyy, sitä vähäisempää on ruven muodostuminen ja värin irtoaminen.

Vielä kerran piinapenkkiin

Yleensä kestopigmentoinnit vahvistetaan noin kuukauden kuluttua niiden tekemisestä. Vahvistuksen tekeminen kuuluu työn hintaan. Itselläni vasemman silmän rajaus oli kerrasta toivomani kaltainen, mutta oikealta puolelta väriä irtosi melko paljon. Niinpä ei auttanut muu kuin istua taas piinapenkkiin. Ja voi kyllä: tämä kerta sattui edellistäkin enemmän! Jottei lopputuloksesta olisi tullut toispuoleinen, rajaukset vahvistettiin kummaltakin puolelta.

Tällä kertaa silmien punoitus ja turvottelu oli edellistä kertaa vähäisempää. Hoito-ohjeet olivat samat kuin aikaisemminkin. Lopputulos on todella hyvä ja olen siihen enemmän kuin tyytyväinen! Nopea arkimeikki syntyy yhdellä luomivärillä ja sipauksella ripsiväriä. Juhlameikkiin rajausta voi voimistaa hieman kynällä, mutta sekin on helppoa, kun saa piirtää valmiin rajan päälle, eikä tarvitse yrittää sorkkia väriä aivan ripsien tyveen.

Valitse tekijä huolella

Kestopigmentointeja voi tehdä periaatteessa kuka tahansa, olipa käynyt alan kursseja tai ei. Siksi tekijää valitessa on viisasta pyytää nähtäväksi kuvia aikaisemmista töistä ja hieman vertailla eri tekijöiden kädenjälkeä.

Kestopigmentointien hinnat liikkuvat noin 300 eurosta ylöspäin. Pigmentointipaikan valintaa ei kuitenkaan kannata tehdä hintaperusteisesti, vaan ennemminkin suosituksiin ja työn laatuun luottaen.

Milloin pigmentointiin ei pidä ryhtyä?

Silmänrajausten lisäksi kestopigmentoinnilla voi vahvistaa esimerkiksi kulmakarvoja tai huulten rajaa. Tällöin käytettävän värisävyn valintaan kannattaa panostaa. Aluksi jälki voi näyttää liian tummalta, mutta on hyvä tietää, että todellinen värisävy muodostuu vasta noin kuukauden kuluessa.

Pigmentoitavan alueen on oltava täysin terve, eikä flunssaisenakaan pidä toimenpiteeseen ryhtyä.

Esteitä pigmentoinnin tekemiselle ovat mm:

  • puudutus- tai väriaineallergia
  • diabetes
  • verenhyytymishäiriöt tai käytössä olevat verenohennuslääkkeet
  • silmätulehdus tai näärännäppy
  • kuume tai tulehdustila
  • sydänsairaudet ja rytmihäiriöt
  • raskaus
  • epilepsia
  • keloidiin eli runsaaseen arvenmuodostukseen taipuvainen iho.

Teksti ja kuvat: Mari Kaurissaari

X