Kauneus

Kosmeettinen gua sha tarjoaa luonnollisen vaihtoehdon pistoshoidoille – suosittu ihonhoitotrendi perustuu sidekudosmanipulaatioon

Kosmeettisen gua sha -hoidon voi tehdä vaikka kotona. Tärkeintä hoidossa ovat oikeat otteet ja säännöllisyys. – Säännöllisen hoidon myötä myös vaikutukset kumuloituvat, sanoo holistisen ihonhoidon metodeihin erikoistunut kosmetologi Katja Kokko.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Istock

Gua sha -hoidossa käsitellään kasvojen lisäksi myös dekolteen ja kaulan alue.

Kosmeettisen gua sha -hoidon voi tehdä vaikka kotona. Tärkeintä hoidossa ovat oikeat otteet ja säännöllisyys. – Säännöllisen hoidon myötä myös vaikutukset kumuloituvat, sanoo holistisen ihonhoidon metodeihin erikoistunut kosmetologi Katja Kokko.

Kosmeettinen gua sha eli kasvoille tehtävä gua sha -hoito on suosittu kauneudenhoitotrendi myös länsimaissa.

Hoito tehdään puhtaille, öljytyille kasvoille tyypillisesti jadekivestä muotoillun niin sanotun gua sha -lastan, -lusikan tai -rullan avulla. Hoidon voi halutessaan tehdä itse kotona.

Kosmeettinen gua sha: mistä siinä on kyse?

Kosmeettinen gua sha -hoito yhdistelee elementtejä kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuvasta gua shasta sekä sidekudosmanipulaatiosta ja lymfahieronnasta.

Hoidon avulla ihmiset pyrkivät tuomaan iholleen elinvoimaa, kirkkautta ja kiinteyttä pääosin sidekudosmanipulaation avulla. Kosmeettinen gua sha onkin ikään kuin kasvohierontarutiini, joka suoritetaan säännöllisesti ja tietynlaisin liikkein.

Kosmeettisen gua shan sanotaan:

  1. vilkastuttavan ihon verenkiertoa ja lisäävän siten ihon heleyttä ja tukevan ihon uusiutumista,
  2. aktivoivan lymfanesteiden virtaamista ja laskevan esimerkiksi kasvojen turvotusta,
  3. parantavan soluväliaineen notkeutta, jolloin nesteiden virtaus paranee ja solujen aineenvaihdunta tehostuu. Tämän ansiosta säännöllisen hoidon väitetään napakoittavan, silottavan ja vahvistavan ihoa, jolloin iho ikään kuin asettuu kauniimmin luuston päälle, sekä
  4. rentouttavan lihaksia, sidekudoksia ja hermostoa ja vähentävän siksi esimerkiksi lihaksiston jännitystilojen aiheuttamia ilmejuonteita. Kun hermosto rentoutuu, iho pääsee toimimaan kokonaisvaltaisesti paremmin.
Tukiote on tärkeä osa gua sha -hoitoa. Sen avulla lastalla siveltävää ihoaluetta pingotetaan vastakkaiseen suuntaan.
Tukiote on tärkeä osa gua sha -hoitoa. Sen avulla lastalla siveltävää ihoaluetta pingotetaan vastakkaiseen suuntaan.

Miten kosmeettinen gua sha -hoito tehdään oikein?

Gua sha -hoidossa erityisen tärkeää on oikea tekniikka, sanoo holistisen ihonhoidon metodeihin erikoistunut kosmetologi, joogaopettaja ja kosmeettiseen gua shahan pureutuvan Yin Your Skin -verkkokurssin kehittäjä Katja Kokko.

– Kosmeettisella gua sha -hoidolla on tarkoitus vaikuttaa kasvojen alueen löyhään sidekudokseen, joka on täynnä soluväliaineita. Sidekudosta voi ajatella pesusienenä. Gua shan avulla sieltä työnnetään pois solujätteitä ja vapaita radikaaleja sisältäviä nesteitä. Kun kudos vapautuu niiden aiheuttamasta kompressiosta, se pystyy täyttymään imemällä uutta nestettä, mikä auttaa ihoa säilyttämään elastisuutensa, kimmoisuutensa ja täyteläisyytensä.

Kokon mukaan oikea sivelytekniikka on tärkeä, jotta hoito toimii toivotusti.

– Otteiden kuuluu olla napakoita, mutta helliä. Hoidettavaa ihoaluetta pingotetaan tukikäden avulla, mutta hoidossa käytettävää välinettä ei kuulu painaa voimalla ihoon. Hoitava käsi ja väline ikään kuin lepäävät iholla omalla painollaan.

Riittävän hellävarainen sively on tärkeää siksikin, että lymfaattiset suonet sijaitsevat melko pinnassa. Liian voimakkaat otteet painavat solujätteitä sisältäviä nesteitä takaisin sidekudokseen sen sijaan, että auttaisivat huuhtomaan niitä pois kudoksesta.

– Liiallinen voimankäyttö ei lisää hoidon tehoa vaan pumppaa kasvoille turvotusta. Lisäksi lymfapisteet voivat kipeytyä, jos niitä käsittelee liian voimakkaasti. On tärkeää muistaa, että minkään paikan ei kuulu kipeytyä gua sha -hoidon jälkeen, Kokko sanoo.

Kosmeettinen gua sha: sivelytekniikat

Jadelastalla tehtävät lyhyet sivelyt sekä sik-sak-sivelyt ja aaltomaiset sivelyt ovat tehostavia liikkeitä, jotka sopivat erityisesti sellaisiin kohtiin, joissa esiintyy jännityksiä.

Kaapiva liike ja pyörittely sopivat paikallisesti lihasjännitysten, trigger-pisteiden ja akupisteiden käsittelyyn.

Pitkät, ylöspäin suuntautuvat sivelyt ovat puolestaan kohottavia liikkeitä.

Hyvin kevyillä, ihoa alaspäin vetävillä pumppaavilla liikkeillä aktivoidaan lymfapisteitä.

Hoidon lopuksi käytetään huuhtovia sivelyitä, jotka suuntautuvat alas- ja ulospäin kohti lymfapisteitä.

Lue lisää: Kosmeettinen gua sha -hoito tehdään erilaisia sivelytekniikoita käyttäen – kokeile näin

Kolme tyypillisintä virhettä

Katja Kokko huomauttaa, että jotta gua sha -hoidosta saa parhaat hyödyt irti, kannattaa eri tekniikat opetella huolellisesti.

– On tärkeää ymmärtää, mitä tekee ja miksi. Samalla oma ihotuntemus ja ihotietoisuus kasvaa. Monelle suurin yllätys on se, miten hellävaraista hoito on. Lähes jokainen asiakas on hämmästynyt sitä, miten kevyitä otteita käytän. Gua shassa voiman käyttäminen ei lisää tehokkuutta.

Kokon mukaan toinen tyypillinen ongelma on oikeanlaisen tukiotteen löytäminen.

– Suurimmalla osalla tukikäsi lepää passiivisesti iholla. Oikein tehtynä tukikäsi on aktiivinen osa hoitoa. Sen avulla iholle luodaan pingotus, mikä tekee hoidosta tehokkaamman.

Kolmas yleinen virhe on väärät otteet lymfaattisissa liikkeissä, jolloin turvotuksen poistamisen sijaan saatetaankin lisätä turvotusta.

– Jos huuhteluliikkeet ovat liian voimakkaita ja suuntautuvat sisäänpäin ihoon, ei hoito vaikuta lymfajärjestelmään, Kokko sanoo.

Nasolabiaalijuonteita käsitellään gua sha -hoidossa.
Nasolabiaalijuonteita käsitellään gua sha -hoidossa.

Gua sha vaikuttaa syvemmälle kuin ihonhoitotuotteet

Mikä Katja Kokon ihonhoidon ammattilaisena sai rakastumaan kosmeettiseen gua shahan?

– Millään ihonhoitotuotteella ei pysty vaikuttamaan yhtä syvälle ihoon. Ihonhoitotuotteet ovat kirsikka kakun päällä, mutta todelliset tulokset tapahtuvat ihon pinnan alla olevissa kudoksissa. Lymfanesteiden kiertoon, lihaskudoksen liikkuvuuteen ja soluväliaineen notkeuteen ja virtaavuuteen ei pysty vaikuttamaan tuotteilla. Gua shalla pystytään vaikuttamaan sidekudosten toimintaan, Kokko sanoo.

– Lisäksi kasvoilla on hermopäätteitä, joita stimuloidaan hoidon aikana. Se jo itsessään tekee hyvää rentouttamalla. Ihon uloin kerros eli epidermis saa ravintonsa sen alla sijaitsevasta dermiksestä. Siksi on oleellista vaikuttaa dermiksen aineenvaihduntaan.

Kuinka nopeasti hoidon vaikutukset ovat nähtävissä?

– Vaikutukset riippuvat siitä, miten hyvin tekniikka on hallussa. Lisäksi säännöllisyys on tärkeää. Gua sha, kuten muutkin manuaaliset hoitotekniikat, vaatii säännöllisyyttä. Säännöllisen hoidon myötä myös vaikutukset kumuloituvat. Itselleni teen vähintään yhden perusteellisemman hoidon ja pari pikaisempaa ylläpitävää hoitoa viikossa, Kokko sanoo.

X