Kauneus

Osaatko hävittää vanhat kosmetiikkatuotteet oikein? Osa kosmetiikasta on vaarallista jätettä – kokosimme kierrätys- ja lajitteluoppaan

Tyhjät kosmetiikkapakkaukset on helppo lajitella erilaisiin jätteisiin pakkausmateriaalin mukaan. Mutta itse tuotteen hävittämiseen on paneuduttava tarkemmin. Väärään paikkaan joutuessaan kosmetiikkatuotteet saattavat aiheuttaa erityistä haittaa terveydelle tai ympäristölle.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Kosmetiikkatuote ja pakkaus hävitetään ja kierrätetään usein erikseen.

Tyhjät kosmetiikkapakkaukset on helppo lajitella erilaisiin jätteisiin pakkausmateriaalin mukaan. Mutta itse tuotteen hävittämiseen on paneuduttava tarkemmin. Väärään paikkaan joutuessaan kosmetiikkatuotteet saattavat aiheuttaa erityistä haittaa terveydelle tai ympäristölle.

Kosmetiikan kierrätys vaatii hieman vaivannäköä. Tyhjät kosmetiikkapakkaukset on helppo lajitella erilaisiin jätteisiin pakkausmateriaalin mukaan, mutta itse tuotteen hävittämiseen on paneuduttava tarkemmin.

Kosmetiikkatuotteet on aina hyvä pyrkiä käyttämään loppuun. Jos jotakin tuotetta ei enää itse käytä, mutta se on yhä käyttökelpoista, kannattaa miettiä, voisiko tuotteen antaa eteenpäin.

– Esimerkiksi itselle sopimattomat sampoot ja kynsilakat voi ja kannattaa antaa kaverille, asiantuntija Eeva-Mari Karine Teknokemian Yhdistyksestä vinkkaa.

Kaikki kosmetiikkatuotteet eivät kuitenkaan sovi jaettaviksi. Hygieniasyistä tietyt tuotteet, kuten ripsiväri, tulisi aina pitää henkilökohtaisena.

Lue myös: Hygieniatesti – vastaa kysymyksiin rehellisesti ja testaa, kuinka hygieeninen olet!

Vaarallisia aineita ei saa laittaa sekajätteeseen

Suurin osa kosmetiikasta on sekajätettä, mutta mukaan mahtuu myös vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia aineita, jotka väärään paikkaan joutuessaan saattavat aiheuttaa erityistä haittaa terveydelle tai ympäristölle. Ne tulee viedä vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

– Kosmetiikan osalta tällaisia tuotteita ovat syttyvät tuotteet. Mikäli tuote on syttyvä, tuotteessa on varoituslause tai -merkintä asiasta, Karine sanoo.

Kosmetiikan kierrätys ja etenkin tyhjentyneiden pakkausten kierrättäminen on usein yksinkertaista ja noudattaa tiettyä kaavaa. Esimerkiksi kartonkiset ostopakkaukset voi lajitella kodin kartonkikeräykseen, tyhjät ja paineettomat ponnekaasupullot voi laittaa pienmetallin keräykseen ja muoviset kosmetiikkapakkaukset hävittää muovijätteen mukana, jos materiaali on suurimmaksi osaksi muovia.

– Mikäli tuotteissa on pumppu, se kannattaa irrottaa ja laittaa sekajätteeseen. Muoveista ne, joissa on numerotunnus 01, 02, 04, 05 tai 06, sopivat muovin kierrätykseen. 03 on PVC:n tunnus, eikä tämä materiaali sovi muovinkeräykseen.

Jotkut kosmetiikan lasipurkit soveltuvat lasinkeräykseen, mutta eivät kaikki. Siksi lasipurkkien kohdalla kannattaa tarkistaa lajittelumahdollisuus pakkauksesta.

– Lasiset kosmetiikkapakkaukset on valmistettu usein erikoiskäsitellystä lasista, eikä niitä siksi voi aina lajitella lasinkeräykseen. Silloin ne kuuluvat sekajätteen joukkoon.

Useissa kosmetiikkapakkauksissa on montaa eri materiaalia. Tällaisen tuotteen osat kannattaa irrottaa toisistaan ja lajitella ne eri jätteisiin asiaankuuluvalla tavalla. Jos osia ei saa irti toisistaan, oikeaoppinen tapa on lajitella pakkaus sen materiaalin mukaan, jota pakkauksessa on eniten.

– Toinen vaihtoehto on laittaa monia eri materiaaleja sisältävä pakkaus sekajätteeseen, Karine huomauttaa.

Lue myös: 15 pientä ja helppoa tapaa vähentää muovin käyttöä

Kosmetiikan kierrätys
Kosmetiikan kierrätys onnistuu vaivatta koostamamme lajitteluoppaan avulla.

Kosmetiikan kierrätys ja lajitteluopas

Listasimme yleisempien kosmetiikkatuotteiden lajitteluohjeen. Jos et ole varma, miten jokin tuote lajitellaan, kannattaa kääntyä esimerkiksi Rinki-palvelun, Marttojen tai kaupungin jäteneuvojan puoleen.

  • Sampoo ja hoitoaine

Valuta sampoo ja hoitoaine sekajätteeseen. Huuhtele pakkaukset huolellisesti. Irrota pulloista korkit ja muut irtoavat osat ennen kuin laitat ne muovijätteeseen, sillä korkit ovat usein eri muovilaatua kuin pullot.

  • Puhdistusgeeli

Puhdistusgeeli hävitetään sekajätteen mukana. Pakkaus on yleensä muovia, joten huuhtele pakkaus huolellisesti ja hävitä se muovijätteen mukana.

  • Kuorintavoide

Aiemmin kuorintavalmisteissa käytettiin mikromuovihelmiä, jotka olivat huuhteluveden mukana vesistöön päätyessään ympäristölle haitallisia. Cosmetics Europen suosituksen mukaan mikrohelmet on nyttemmin korvattu muille aineilla, kuten siemenmurskalla tai riisillä. Kuorintavoiteen voi siis hyvillä mielin lajitella sekajätteeseen. Pakkaus on yleensä muovia, joten huuhtele pakkaus huolellisesti ja hävitä se muovijätteen mukana.

Lue myös: Mistä tietää, ettei kosmetiikassa ole mikromuovia? Asiantuntija kertoo

  • Kasvovesi

Kasvovesi hävitetään sekajätteen mukana. Pakkaus on yleensä muovia, joten huuhtele pakkaus huolellisesti ja hävitä muovijätteen mukana.

  • Kosteusvoide

Kierrätä kosteusvoide sekajätteen mukana. Tyhjä pakkaus lajitellaan pakkausmateriaalin mukaisesti muovin- tai lasinkeräykseen. Jos pakkaus on valmistettu erikoiskäsitellystä lasista, kierrätä se sekajätteen mukana.

  • Kankainen kasvonaamio

Kankainen kasvonaamio hävitetään sekajätteen mukana. Pakkaus on yleensä muovia, joten huuhtele pakkaus huolellisesti ja hävitä muovijätteen mukana.

Lue myös: Maryam Razavin kierrätysvinkit: Nämä vaatteet ja asusteet kannattaa ehdottomasti ostaa käytettynä

  • Hammastahna

Hammastahna lajitellaan sekajätteeseen. Pakkaus on yleensä muovia, joten huuhtele pakkaus huolellisesti ja hävitä muovijätteen mukana.

  • Deodorantti

Roll-on deodorantti kuuluu sekajätteeseen. Tyhjä pakkaus voidaan lajitella muovinkeräykseen, jos aine saadaan huuhdeltua pois. Jos pakkauksen irrottaminen osiin ei onnistu, kierrätä puteli sekajätteen mukana.

Suihkutettava deodorantti luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi sen syttymisvaaran vuoksi ja on siksi vietävä vaarallisten jätteiden vastaanottoon. Jos metallinen spraytölkki on täysin tyhjä, eli se ei enää hölsky lainkaan eikä pihise, kun suutinta painetaan, sen voi lajitella metallien joukkoon.

Lue myös: Itse tehty deodorantti ja kolme muuta täydellistä lahjaideaa

  • Hiuslakka

Toisinaan kosmetiikan kierrätys on tärkeää ihan turvallisuussyistä. Syttymisvaaran vuoksi hiuslakka on vietävä vaarallisten jätteiden vastaanottoon. Täysin tyhjän metallisen hiuslakkapakkauksen voi laittaa pienmetallin keräykseen.

  • Hiusöljy

Hiusöljy lajitellaan sekajätteeseen. Tyhjä pakkaus lajitellaan pakkausmateriaalin mukaisesti muovin- tai lasinkeräykseen. Jos pakkaus on valmistettu erikoiskäsitellystä lasista, kierrätä se sekajätteen mukana.

  • Hiusten lämpösuoja

Ponnekaasupullossa oleva lämpösuoja on syttyvää ja kuuluu vaaralliseen jätteeseen. Pullo sopii pienmetallikeräykseen.

Muovisessa pumppupullossa oleva lämpösuoja lajitellaan sekajätteeseen ja pullo huuhdeltuna muovinkeräykseen. Pumppu kannattaa kuitenkin irrottaa pakkauksesta ja laittaa sekajätteeseen.

  • Hiusvärit

Nestemäinen hiusväri on vaarallista jätettä, mutta kuivuneena se voidaan lajitella sekajätteeseen. Hiusväripakkaukset sisältävät usein monia eri materiaaleja ja ne kannattaakin lajitella pakkausmateriaalin mukaisesti muovi-, kartonki- ja sekajätteeseen.

  • Hajuvesi

Hajuvesi on vaarallista jätettä ja se on kuljetettava vaarallisten jätteiden vastaanottoon. Hajuvesipullo on usein tehty lasista, jota ei voi kierrättää. Pullon oikea paikka on sekajäte.

  • Itseruskettava

Itseruskettava on sekajätettä. Tyhjä pakkaus lajitellaan pakkausmateriaalin mukaisesti muovin- tai lasinkeräykseen. Jos pakkaus on valmistettu erikoiskäsitellystä lasista, kierrätä se sekajätteen mukana.

Suihkutettava itseruskettava sen sijaan luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi sen syttymisvaaran vuoksi ja on siksi kuljetettava vaarallisten jätteiden vastaanottoon. Jos metallinen spraytölkki on täysin tyhjä, eli se ei enää hölsky eikä pihise, kun suutinta painetaan, sen voi lajitella metallien joukkoon.

  • Meikit

Karkeasti voidaan sanoa, että kaikki meikit ovat sekajätettä. Tyhjistä pakkauksista muovinkeräykseen sopivat esimerkiksi tyhjät ja puhtaat meikkivoidetuubit, luomiväripakkaukset ja peilittömät puuterirasiat. Peililliset rasiat kierrätetään sekajätteen mukana. Peilin voi myös hyötykäyttää esimerkiksi askartelussa.

  • Kynsilakka ja kynsilakanpoistoaine

Nestemäisessä muodossa oleva kynsilakka sisältää liuotinta ja on siksi vaarallista jätettä. Tyhjä tai täysin kuivunut pullo on sekajätettä. Kynsilakanpoistoaine on myös vaarallista jätettä. Sekä nestemäinen kynsilakka että kynsilakanpoistoaine on vietävä vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

  • Aurinkovoide

Ponnekaasupullossa oleva aurinkovoide on syttyvää ja kuuluu vaarallisten jätteiden vastaanottoon. Pullo sopii pienmetallikeräykseen.

Muovisessa pumppupullossa oleva aurinkovoide lajitellaan sekajätteeseen ja pullo huuhdeltuna muovinkeräykseen. Pumppu kannattaa kuitenkin irrottaa pakkauksesta ja laittaa sekajätteeseen.

X