Kauneus

Kuivattaako käsienpesu ihoasi? Syy voi olla käsisaippuan natriumlauryylisulfaatissa – näin tunnistat sen ainesosaluettelosta

Käsisaippuan natriumlauryylisulfaatti puree tehokkaasti viruksiin, mutta samalla se vaikuttaa myös ihon kosteustasapainoon. Kuivasta ihosta kärsivän kannattaakin vaihtaa tuotteeseen, jossa tätä sulfaattia ei ole.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Istock

Käsien ihon kuivuminen voi johtua saippuoissa yleisesti käytetystä natriumlauryylisulfaatista.

Käsisaippuan natriumlauryylisulfaatti puree tehokkaasti viruksiin, mutta samalla se vaikuttaa myös ihon kosteustasapainoon. Kuivasta ihosta kärsivän kannattaakin vaihtaa tuotteeseen, jossa tätä sulfaattia ei ole.

Toistuva käsienpesu on tärkeä terveysteko, mutta se laittaa käsien ihon koville. Käsienpesun ihoa kuivattavaa vaikutusta voi yrittää välttää laskemalla pesuveden lämpötilaa ja kuivaamalla kädet huolellisesti. Jos edellämainitut konstit eivät tunnu auttavan, syypää käsien kuivumiseen saattaa olla käsisaippuan sisältämä natriumlauryylisulfaatti, joka tunnetaan myös lyhenteellä SLS.

Natriumlauryylisulfaatti, joka löytyy tuotteiden ainesosaluettelosta nimellä sodium laureth sulfate tai sodium lauryl sulfate, on pesuaineissa yleisesti käytetty pinta-aktiivinen aine eli tensidi. Tensidejä käytetään, koska ne puhdistavat tehokkaasti. Ihotautilääkäri Erja Jalonen Ihosairaalasta kertoo, että natriumlauryylisulfaatti on paitsi tehokas, myös tunnetusti ihoa ärsyttävä aine.

– Tensidien teho perustuu siihen, että ne hajottavat rasvakerroksen virusten ympäriltä. Ne voivat häiritä samalla ihon kosteustasapainoa.

Kaikki synteettiset tensidit eivät ärsytä ihoa yhtä voimakkaasti kuin natriumlauryylisulfaatti. Markkinoilla on myös jonkin verran käsisaippuoita ja muita pesutuotteita, joiden tensidit ovat natriumlauryylisulfaattia hellävaraisempia iholle. Jalosen mukaan kädet saa riittävän puhtaiksi myös niillä.

– Oleellista on pestä käsiä vähintään 20 sekuntia, oli sulfaatteja tai ei.

Lue myös: Saiko uusi kasvovoide ihon punoittamaan? Näin tunnistat kosmetiikka-allergian ja löydät tuoteselosteesta sen yleisimmät aiheuttajat

SLS:n välttely voi tuoda avun kuivaan ihoon

Meikkaaja-maskeeraaja, bloggaaja Miia Johanssonille natriumlauryylisulfaatin kuivattavasta vaikutuksesta tiedottaminen on muodostunut sydämenasiaksi. Johansson kertoo, ettei ollut bloginsa alkuaikoina kovin perehtynyt pesuaineiden ainesosiin.

– Olin sellainen vaikuttaja, joka otti kaikki purkit ja purnukat vastaan ja suositteli, mitä sattuu. Ihoni ei ollut kovin hyvässä kunnossa.

Muutama vuosi sitten Johansson kävi ihonhoitovalmennuksessa ja hoksasi, etteivät voimakkaasti vaahtoavat puhdistusaineet tehneet hyvää hänen atooppiselle iholleen. Sittemmin hän on kirjoittanut useaan otteeseen siitä, miten natriumlauryylisulfaatti vaikuttaa niin käsisaippuoissa, kasvojen puhdistusaineissa kuin hiustuotteissakin. Moni Johanssonin blogin lukija on kertonut saaneensa avun kuivaan ihoon välttämällä tuotteita, joiden ainesosaluettelossa lukee sodium laureth sulfate tai sodium lauryl sulfate.

Lue myös: Kärsitkö kuivasta ihosta? Älä välttele kuivan ihon hoidossa turhaan vettä ja saunaa

Natriumlauryylisulfaattia on monissa tuotteissa

Vaikka SLS:n ihoa ärsyttävät vaikutukset tunnetaan, ei natriumlauryylisulfaatittomia tuotteita ole aina helppo löytää.

– Vaikkapa omassa lähikaupassani kaikissa käsisaippuoissa on sodium laureth sulfatea, Johansson sanoo.

Hän muistuttaa, että termit hellävarainen tai sensitive eivät ole tae siitä, ettei käsisaippuassa olisi natriumlauryylisulfaattia tai muita ihoa kuivattavia aineita.

– Aina pitää kurkata INCI-listaa eli ainesosaluetteloa.

X