Kauneus

Kulmakarvojen kestopigmentointi – Luonnolliset kulmat pysyvästi

Teksti:
Anna.fi

Saatatkin jo tietää, mistä kestopigmentoinnissa on kyse, mutta oletko vielä kuullut karvatekniikasta? Karvatekniikalla kulmakarvat saadaan näyttämään luonnollisilta, kun ne pigmentoidaan piirtämällä ihoon yksittäisiä ohuita viivoja karvojen ideaalista kasvusuuntaa mukaillen. Miltä kulmien pigmentointi karvatekniikalla tuntuu – ja ennen kaikkea, miltä lopputulos näyttää?

Kulmakarvojen kestopigmentointi

Istun meikkaustuolissa meikkitaiteilijaa ja estenomi Satu Huikkoa vastapäätä. Hän piirtää minulle juttelumme lomassa mallikulmia. Olen vuosien pohdinnan jälkeen viimeinkin uskaltautunut kestopigmentoitavaksi. Päätös syntyi, kun kuulin muutama kuukausi sitten karvatekniikasta. Pelkäsin aiemmin eniten sitä, tulisiko kulmapigmentoinnista kovin epäluonnollisen näköinen, vaikka sen hankkiminen onkin houkutellut minua jo vuosia.

Omat kulmakarvani ovat aina olleet hentoiset ja ilmeisesti vuosien nyppiminen on tehnyt niistä myös koko ajan harvenevat. Kulmakarvani koostuivat enää parista hassusta karvasta ja siksi jouduin meikkaamaan ja muotoilemaan ne kasvoilleni joka päivä kulmakynällä. Ilman meikkiä näytin todella valjulta, ovathan kulmat kasvojen raamit. Siispä istun nyt Huikon hellässä huomassa.

Mikä kestopigmentointi on?

Kestopigmentointi on ikään kuin kestomeikkaus. Siinä joko kulmat, huulet tai silmien rajaukset piirretään ihoon tatuointikonetta muistuttavalla kynämäisellä laitteella. Pigmentointi ei kuitenkaan ole tatuointi: ero on siinä, että tatuointiväri viedään ihon verinahkaan, jossa se koteloituu ja ajan myötä myös hieman leviää. Pigmentointivärinä käytetty mineraaliväri taas viedään ihon uloimpaan, uusiutuvaan kerrokseen. Näin ollen se ei ole tatuoinnin tapaan ikuinen, vaan kuluu iholta noin 1-5 vuodessa ja pysyy koko tuon ajan tarkkarajaisena.

– Mutta kyllä pigmentointikoneellakin saisi tatuoinnin tehtyä, jos vain tarpeeksi kovaa painaisi, Satu Huikko toteaa.

– Tässä työssä tarkkuus, huolellisuus ja pitkäjänteisyys ovat siksi olennaisen tärkeitä.

Perinteinen vs. karvatekniikka

Kulmia voidaan pigmentoida joko niin kutsutulla perinteisellä tekniikalla, jossa koko kulma väritetään tasaisesti haluttuun muotoon pigmentointivärillä, tai niin kutsutulla karvatekniikalla. Jälkimmäisessä käsittelymuodossa kulma piirretään iholle yksittäisin lyhyin vedoin, jotta saadaan luotua illuusio oikeista karvoista muodostuvista kulmista. Väliin jätetään näkymään pikkuisen ihoa.

Karvatekniikka sopii kaikenlaisille kulmakarvoille, mutta etenkin ne, joilla omia karvoja ei juuri ole, saavat tekniikan avulla luonnollisen näköiset kulmat. Karvatekniikka ei ole kuitenkaan mikään uusi juttu, etenkään muualla maailmassa.

– Kouluttajani toi Saksassa oppimansa karvatekniikan Suomeen 20 vuotta sitten ja alkoi silloin myös opettaa muita halukkaita sen saloihin. Silti karvatekniikkaa käytetään Suomessa vieläkin melko vähän, Huikko valottaa.

Kun hän on saanut piirrettyä mallipiirroksen omien kulmieni päälle, tiirailen sitä huolella sekä käsipeilistä että seinäpeilistä. Olen lopulta tyytyväinen, joten siirrymme pigmentointipenkkiin.

Kulmakarvat ennen pigmentointia

Kulmakarvat ennen pigmentointia

Valitse tekijä huolella

Ihan kenen tahansa käsittelyyn ei kannata hypätä, sillä pigmentointeja voi periaatteessa tehdä kuka tahansa ilman sen kummempaa koulutusta. Minäkin olin kuullut monia kauhutarinoita epäonnistuneista pigmentoinneista, joten tutkin ensin huolella monen niitä tarjoavan tekijän työnäytteitä.

Työnäytteet kun ovat yleensä paras tapa valita tekijä. Kannattaa tosin myös tarkistaa, ovatko esimerkiksi netissä olevat kuvat todella tekijän omia – joillain kauneushoitoloilla saattaa olla nettisivuillaan työnäytteinä kuvia, jotka on kopioitu jostain muualta. Tästä ilmoitetaan ehkä niin pienellä präntillä, ettei asiakas sitä välttämättä huomaa.

Oho, se ei satukaan!

Huikko puuduttaa ihoni ja alkaa pigmentoida vasta, kun kulmani ovat täysin puutuneet. Vaikken oikeastaan edes jännittänyt ennakkoon mahdollista kipua, yllätyn, kun neula kulkee ihollani – tunne on sama kuin raapisi ihoa tai nyppisi kulmakarvoja. Kipua ei siis todellakaan tarvitse pelätä. Jos vertaan pigmentointia neljän tatuointini ottamiseen, niin kyllä tatskan teko sattuu ehdottomasti huomattavasti enemmän.

– Moni neulapelkoinen on alkanut nauraa ääneen, kun olen vetänyt ensimmäisen vedon ja kysynyt, että sattuiko, Huikko hymahtää.

Rasvaa, rasvaa, lisää rasvaa

Pari tuntia vierähtää yllättävän nopeasti. Sitten kulmani ovatkin jo valmiit. Ne ovat käsittelyn jäljiltä hitusen turvoksissa ja punoittavat pikkuisen, mutta muuten siistit. Huikko tosin muistuttaa, että väri vaalenee paljonkin kulmien parannuttua.

Kulmakarvat heti pigmentoinnin jälkeen

Kulmakarvat heti pigmentoinnin jälkeen

Ostan vielä pigmentointeja varten kehitellyn hoitovoiteen, vaikka pigmentointia voisi hoitaa myös Helosanilla ja Bepanthenilla – aivan kuten tatuointiakin. Kotimatkalla peilaan itseäni kaikista mahdollisista pinnoista. Kyllä nyt kelpaa!

Seuraavien parin päivän ajan levittelen hoitovoidetta kulmille useita kertoja päivässä. Se on todella helppoa hoitovoiteen siveltimellä. Kolmantena päivänä kulmia alkaa selvästi kiristää, sillä rupi on nyt muodostunut kaikkein selvimmin. Lisään siis rasvaa vähän useammin. Sitten rupi alkaa pikkuhiljaa lähteä pienissä osissa ja noin viikon päästä kulmani ovat täysin parantuneet. Niistä tuli myös aika paljon vaaleammat, kun liika tummuus karisi ruven mukana, aivan kuten Huikko oli luvannutkin.

Uusintakierros

Pigmentointi uusitaan aikaisintaan kolmen viikon päästä ensimmäisestä käsittelystä. Jälkikäsittely kuuluu yleensä pigmentointihintaan ja se on syytä tehdä siksi, että väri ei välttämättä ensimmäisellä kerralla tartu joka kohtaan yhtä hyvin. Tarttuminen kun riippuu täysin asiakkaan ihosta. Minun ihoni on sen verran paksu ja liikkuva, ettei Huikon mukaan olisi ollut ihme, jos väri ei olisi tarttunut tasaisesti.

– Hyvinhän se väri on pysynyt, hän kuitenkin nyökkää tyytyväisenä, kun ilmestyn jälkikäsittelyyn.

Jälkikäsittelyn yhteydessä tsekataan värin sävy, sillä se saattaa muuttua iholla erilaiseksi kuin miltä se värikartassa näyttää. Kulmien muotoakin voidaan tässä vaiheessa vielä viilata, jos asiakkaasta siltä tuntuu.

Päätämme lisätä kulmiini pikkiriikkisen lämpimämpää sävyä, sillä nyt kulmani ovat melko kylmänsävyiset. Hiuksiini ja ihooni sopii paremmin hieman lämpimämpi sävy. Kulmieni muotoakin viilataan muutaman millin verran, mutta ulkopuolinen ei sitä varmaan edes huomaisi. Muilta osin käsittely sujuu samaan tapaan kuin ensimmäiselläkin käynnilläni. Tällä kertaa tosin kudosnestettä tihkuu hieman enemmän, mutta se taitaa johtua rankasta jumppatunnista, jolla hikoilin ennen pigmentointiin tuloa.

– Liikunta kiihdyttää aineenvaihduntaa ja siksi sitä ei suositella parina ensimmäisenä paranemispäivänä. Vilkas aineenvaihdunta nimittäin heikentää värin tarttumista, Huikko kertoo.

Samasta syystä myös saunominen on kielletty viikon ajan käsittelyn jälkeen. Lisäksi auringonottoa ja solariumia tulee välttää, eikä uimistakaan suositella. Pigmentoinnin oton jälkeen kolmen päivän ajan kulmien täytyy antaa levätä täysin eli niihin ei saa laittaa meikkiä eikä aurinkorasvaa lukuun ottamatta muita kuin hoitovoiteita.

Vielä kerran neulan alle

Yleensä kaksi pigmentointikäsittelyä riittää, mutta joskus voi käydä kuten minulle kävi: tarvitaan kolmas käsittelykerta. Ihoni oli lopulta kuitenkin sen verran paksu, ettei väri tarttunut kulmien päihin tarpeeksi hyvin kahdella käsittelyllä.

Vaikutusta oli toki myös sillä, että päätimme hieman muuttaa kulmien muotoa jälkipigmentoinnin yhteydessä – eikä uusi muoto sitten pysynytkään yhdellä käsittelyllä. Kulmien parannuttua toisen käsittelyn jälkeen nimittäin huomasin, etteivät kulmani olleetkaan täysin symmetriset. Toisen kulman päästä lähti ruven mukana enemmän väriä ja vaikka eroa olikin vain muutama milli, se häiritsi minua. Siksi sovimme Huikon kanssa, että käyn hänen pakeillaan vielä kolmannen kerran.

– Vahvistan edellisellä kerralla tekemäni muutokset, mutta koko kulmia minun ei enää tarvitse käydä läpi, hän päättää kulmani nähdessään.

Valmiit kulmakarvat

Valmiit kulmakarvat

Minulla on kulmakarvat!

Olen ollut äärimmäisen tyytyväinen kulmapigmentointeihini. Ne näyttävät aidoilta kulmakarvoilta ja nyt näytän järkevältä myös ilman meikkiä. Pigmentointi myös helpottaa ja nopeuttaa meikkaamista, kun enää minun ei tarvitse taiteilla kulmia itse joka aamu. Luonnollisesta lopputuloksesta puolestaan kertoo, että moni kaverini, jolle en ole kertonut käyneeni pigmentoinnissa, ei ole huomannut kasvoillani mitään uutta.

Paraneminen oli myös nopeaa jokaisen käsittelyn jälkeen ja pigmentointia oli helppo hoitaa. Ainoa miinus prosessissa – etenkin näin kesäkaudella – oli auringon, uimisen ja saunan välttely. Toisaalta välttelyä piti harrastaa vain viikon ajan, eikä ulkona oloa tarvinnut kokonaan karttaa, kunhan vain suojasi kulmat huolellisesti lierihatulla ja aurinkolaseilla. Sanoisinkin, että se oli lopulta pieni hinta uusista kulmakarvoista.

Vasemmalla: Ennen kestopigmentointia
Oikealla: Valmiit kestopigmentoinnit

Lisätietoja: Blackout

Teksti: Pinja Landén
Kuvat: Satu Huikko ja Kati Sistonen

X