Kauneus

Suojaatko hiuksesi lämmöltä ennen föönausta tai suoristamista? Se kannattaisi – ja tietyssä tilanteessa muotoiluraudat kannattaa jättää kokonaan kaappiin

Hiukset kestävät paljon, mutta eivät sentään kaikkea. Etenkään, jos niitä ei suojaa. Kun föönaat, kiharrat tai suoristat, levitä hiuksiin aina lämpösuojatuotetta.

Teksti:
Riikka Väänänen
Kuvat:
Istock

Hius kestää kuumuutta jopa yli 200 asteeseen saakka vaurioitumatta.

Hiukset kestävät paljon, mutta eivät sentään kaikkea. Etenkään, jos niitä ei suojaa. Kun föönaat, kiharrat tai suoristat, levitä hiuksiin aina lämpösuojatuotetta.

Onko lämpösuoja hiuksille tarpeen silloinkin, kun hiuksia föönaa? Laitetaanko lämpösuojatuote kuiviin vai kosteisiin hiuksiin? Etsimme vastaukset hiusten lämpökäsittelyyn liittyviin kysymyksiin.

Mitä lämpö tekee hiuksille?

Lämpö kuivattaa hiuksia ja vaurioittaa niiden rakennetta, jolloin hiuksista tulee pörröiset, vaikeammin selvitettävät ja helpommin katkeilevat. Eli mitä useammin hiuksia käsitellään lämmöllä, sitä hankalammat niistä tulee muotoilla. Myös hiusten lähtökunnolla on merkitystä: mitä enemmän hiuksia on käsitelty, sitä helpommin ne vaurioituvat lämmöstä. Etenkin heti raidoituksen ja vaalennuksen jälkeen muotoiluraudat on syytä jättää kylpyhuoneen kaappiin, sillä silloin hiukset ovat herkimmillään. Jopa kuuma vesi saattaa olla juuri vaalennetuille hiuksille liikaa. Olivat hiukset käsittelemättömät tai käsitellyt, päivittäinen hiustenkuivaajan ja muotoilurautojen käyttö kuluttaa niitä.

Lue myös: Ammattilaisen 6 tehokasta vinkkiä: näin föönaat hiukset oikeaoppisesti tuuheiksi

Millaista kuumuutta hiukset kestävät?

Hius kestää kuumuutta jopa yli 200 asteeseen saakka vaurioitumatta. Laadukkaissa muotoiluraudoissa on lämmönsäätömahdollisuus, eivätkä ne edes kuumene yli 230 asteen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lämpö kuivattaa hiuksia aina, eli myös laaturautojen alle on syytä levittää lämpösuojatuote. Vanhan muotoiluraudan kuluneet levyt eivät kuumene joka puolelta tasaisesti. Se tarkoittaa yleensä useampia vetoja hiuksissa ja siten enemmän rasitusta hiuksille. Yhden vedon pitäisi riittää. Muista myös, että mitä käsitellympi hius, sitä miedompaa lämpöä kannattaa käyttää. Silottavat tuotteet liukastavat hiusten pintaa, jolloin rauta liukuu tasaisesti jokaisen osion läpi. Yleensä silottavissa tuotteissa on myös lämpösuoja.

Miten lämpösuojatuote toimii?

Lämpösuojatuote luo hiuksen pintaan lämmöltä ja mekaaniselta rasitukselta suojaavan kalvon. Tuotteet myös ylläpitävät hiusten kosteustasapainoa eli ehkäisevät kuivumista.

Suojatuotteessa mainittu asteluku kertoo sen, mihin lämpötilaan asti tuotteella suojattu tukka kestää käsittelyä. Jos hius on jo valmiiksi vaurioitunut, suojatuotteessa kerrottuun astelukuun ei välttämättä voi luottaa.

Lue myös: Näin saat kestävät kiharat ilman lämpöä – ohjeet kahdeksaan erilaiseen kiharaan

Miten lämpösuojaa käytetään?

Useimmissa muotoilutuotteissa on lämpösuoja föönauksen kuivattavaa vaikutusta vastaan. Muotoiluraudan tai kihartimen käyttäjä tarvitsee korkeamman lämpösuojan, joka on yleensä suihke. Föönausta ennen muotoilutuote laitetaan kosteisiin hiuksiin, muotoilurautaa käytettäessä taas kuiviin hiuksiin.

Jos haluat vaalia kutrejasi, levitä lämpösuojan sisältävää tuotetta hiuksiin aina, kun käytät lämpölaitetta. Lämpösuojakaan ei auta, jos käytät muotoilurautaa väärin. Tee siis näin: muotoile vain muutamien senttien levyinen osio kerrallaan ja liu’uta rautaa hitaasti tyvestä latvaan.

Lue myös: Kiharat ilman lämpöä: Testasimme, toimiiko somessa hehkutettu vyökikka ihan oikeasti – katso kuvat!

X