Nainen föönaa hiuksiaan.
Parhaimmillaan föönaus luo hiuksiin upeaa volyymiä.
Kauneus

Loihdi hiuksiin volyymia kotiföönillä ja vältä föönausmokat – asiantuntija antaa vinkit hiusten föönaamiseen ja listaa 3 yleistä virhettä

Voit saada salonkilaatuista volyymia hiuksiin myös kotiföönillä – kunhan vain käytät sitä oikein. Kysyimme kampaajalta, kuinka yleiset virheet on mahdollista välttää.
Teksti: Paula Koski Kuvat: iStock

Hiusten föönaus kuulostaa yksinkertaiselta toimenpiteeltä: ota fööni käteen, osoita sillä hiuksia ja puhalla lämmintä ilmaa. Hiusten föönaus on kuitenkin taitolaji, joka parhaimmillaan luo hiuksiin upeaa volyymiä tai pahimmillaan vaurioittaa hiusta.

Hiusten föönaus märkänä ei kannata

Helsinkiläisen A.K.A Luova -kampaamon omistaja Tuula Jääskeläisen mukaan perusteellinen pyyhekuivaus on avainasemassa paitsi muotoilun myös hiusten hyvinvoinnin kannalta. Jos hiusta alkaa harjata liian märkänä, voi saada aikaan peruuttamattomia vaurioita.

– Vettä valuvaa tukkaa ei kannata lähteä föönaamaan. Hius venyy märkänä, ja litimärän tukan vetäminen voi vaurioittaa etenkin voimakkaasti käsitellyt hiukset, joiden rakenne on heikentynyt.

Hiusten osittelu säästää aikaa ja hermoja

Pyyhekuivauksen jälkeen hiuksiin voi tarpeen mukaan levittää jätettävää hoitoainetta.

Sitten on muotoilutuotteiden aika: lyhyeen hiukseen voi levittää kauttaaltaan muotovaahtoa, pidempi tukka puolestaan hyötyy esimerkiksi tyvivaahdosta ja latvoja silottavasta tuotteesta.

Pitkä tai polkkamittainen tukka kannattaa jakaa osioihin, jolloin föönaus on helpompaa.

– Ota nipsu tai pari, ja nosta hiusta päälaelle. Osittelu säästää aikaa ja hermoja, kun koko hiusmassaa ei tarvitse hallita kerralla. Taitotasosta riippuen lapioharja voi myös olla parempi valinta föönaukseen, sillä moni kokee pyöröharjan hankalaksi, Jääskeläinen vinkkaa.

Fööni ja harja

Föönauksessa käytettävillä välineillä on suuri merkitys kuohkean lookin onnistumisessa.

Kotiföönaaja sortuu usein kolmeen virheeseen

Jääskeläisen mukaan moni kotiföönaaja sortuu usein kolmeen virheeseen, jotka voivat seisoa täydellisesti muotoiltujen sekä kuohkeiden suortuvien tiellä. Hän listaa virheet, jotka välttämällä voit saada föönistäsi irti enemmän.

1. Liika hiusten kuivatus ennen muotoilua föönillä

Kosteaa hiusta pystyy muokkaamaan lähes loputtomiin, mutta moni kuitenkin antaa hiusten kuivua vapaasti tai pöllyttää ne kuivaksi ennen varsinaista muotoilua föönillä.

Kuivan hiuksen muotoilusta föönillä voi tulla helposti katastrofi, sillä kuivana hius ei juurikaan muokkaudu.

Ajan säästämiseksi pieni esikuivaus voi olla tarpeen esimerkiksi pitkälle ja paksulle hiukselle, hentoista hiusta puolestaan ei tarvitse esikuivata lainkaan. Hiuksia voi myös kostuttaa joko veden tai muotoilevan hiustuotteen avulla.

2. Föönaamisen jättäminen puolitiehen

Laiskuus saattaa iskeä kotiföönaajaan, ja hiusten kuivaus jää puolitiehen. Kuivaksi föönaus on erittäin tärkeää, sillä muoto ei pysy vähääkään kosteassa hiuksessa.

Jääskeläinen suosittelee tarkastamaan hiusten kuivuuden föönin kylmänapin avulla: jos kylmäpuhalluksen jälkeen hiuksissa tuntuu viileä kohta, ei hius ole vielä täysin kuiva. Lämpimän hiuksen muotoilulle ei puolestaan ole rajaa.

Hyvä keino lisävolyymin saamiseksi on asettaa föönauksen jäljiltä lämminten hiusten tyveen tarrarulla ja antaa hiusten jäähtyä. Se nostaa tyveä entisestään.

3. Hiusten föönaus vanhoilla välineillä

Esivalmisteluihin on syytä panostaa, sillä föönauksessa käytettävillä välineillä on suuri merkitys kuohkean lookin onnistumisessa.

Vuosikymmeniä käytössä ollut fööni olisi hyvä päivittää uuteen, sillä vanhan laitteen termostaatti voi aiheuttaa hiukseen lämpövaurioita puhaltamalla liian kuumaa ilmaa. Puhdistamaton suodatin kuhisee bakteereita.

Myös hiusharjat on vaihdettava säännöllisesti, sillä rikkinäiset harjakset tai puuttuvat piikit voivat repiä tai vahingoittaa hiusta jo harjausvaiheessa. Harjat myös keräävät itseensä tuotejäämiä, joiden ansiosta vastapestyt hiukset näyttävät likaisilta.

Tiesitkö, että hiusten föönaaminen voi olla keino vähentää tukan rasvoittumista? Lue lisää Kotiliedestä: Hiusten rasvoittuminen kuriin: 7 vinkkiä, joiden avulla hiukset pysyvät pidempään raikkaina

X