Kauneus

Luonnonkosmetiikan suosio kasvaa kohisten! Tämä siitä pitää tietää

Luonnonkosmetiikka oli ennen lähinnä tiedostavien kuluttajien eettinen valinta, mutta nykyään sen tuotteisiin luotetaan myös tehon osalta.

Teksti:
Irene Naakka
Kuvat:
Istock, Uzi Varon

Otimme selvää, mitä luonnonkosmetiikka oikeastaan edes on.

Luonnonkosmetiikka oli ennen lähinnä tiedostavien kuluttajien eettinen valinta, mutta nykyään sen tuotteisiin luotetaan myös tehon osalta.

Luonnonkosmetiikka kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän. Tuotteet ovat kehittyneet paljon ja niiden tehoon luotetaan. S-ryhmä kertoi tiedotteessaan syksyllä, että luonnonkosmetiikan myynti on kasvanut sen myymälöissä peräti 150 prosenttia vuodesta 2010. Vuodesta 2013 myynti on tuplaantunut.

Mitä luonnonkosmetiikka oikeastaan on ja mitä siitä pitäisi ajatella? Kysymyksiimme vastasi Natural Goods Companyn luonnonkosmetiikan kouluttaja ja asiantuntija Maria Varon.

Mitä on luonnonkosmetiikka?

– Sertifioidun luonnonkosmetiikan valmistajien periaatteena on sellaisten tuotteiden tuominen markkinoille, jotka eivät kuormita ympäristöä tai elimistöä tarpeettomasti. Raaka-ainelistalle on hyväksytty sellaisia aineita, joista tutkimus ja kokemus on osoittanut, että ne käyttäytyvät biokemiallisissa prosesseissa eettisesti kestävällä tavalla.

Mitä ainesosia luonnonkosmetiikassa ei käytetä?

– Raaka-aineiden kieltolistalla ovat muun muassa synteettiset hajusteet ja väriaineet, mineraaliöljyt, silikonit, etoksyloidut raaka-aineet, geenimanipuloidut raaka-aineet, säteilytetyt raaka-aineet sekä suurinosa tavanomaisen kosmetiikan säilöntäaineista.

Kuka erityisesti hyötyy luonnonkosmetiikasta?

– Olen työskennellyt yli vuosikymmenen kosmetiikan ammattilaisten ja kuluttajien parissa ja täytyy sanoa, että vaikka luonnonkosmetiikka oli ehkä aikoinaan vain tiedostavien kuluttajien eettinen valinta, niin nykyään yhä useammat valitsevat luonnonkosmetiikan juuri siksi, että se tuntuu toimivan heidän ihollaan tai asiakkaiden iholla paremmin. Monet tavanomaiselle kosmetiikalle herkistyneet ovat myös löytäneet vaihtoehdon luonnonkosmetiikasta. Sekä ammattilaiset että kuluttajat.

Miten luonnonkosmetiikan tuotteet ovat kehittyneet?

– Nykyään luonnonskosmetiikasta löytyy jo paljon erilaisia vaihtoehtoja eri tarpeisiin. Luonnonkosmetiikkaa voidaan formuloida niin, että esimerkiksi voiteilla voi olla lähes samankaltainen ihotuntuma kuin tavanomaisilla silikonipohjaisilla voiteilla.

Mitä kannattaa ottaa huomioon luonnonkosmetiikkaan siirtyessä?

– Kun aloittaa siirtymisen luonnonkosmetiikkaan, on hyvä varautua siihen, että iho saattaa alussa alkaa toimia aktiivisemmin. Tämä johtuu siitä, että jos iholle on aiemmin käytetty silikonipohjaisia voiteita, joita iho ja siinä elävät mikrobit eivät tunnista, ne alkavat käyttäytymään eri tavalla, kun levitämme iholle kasviöljyjä, joiden rasvahapot ovat tunnistettavia ja joita iho- ja mikrobisolut voivat hyödyntää.

– Toinen yllätys voivat monelle olla luonnonkosmetiikan shampoot ja hoitoaineet. Alussa voi tuntua, että shampoo ei pese riittävän voimakkaasti, koska siinä ei ole etoksyloituja peseviä ainesosia tai että hoitoaine ei ole riittävän hoitava tai silikoninen. Tässäkin tapauksessa kannattaa kuitenkin antaa aikaa hiuspohjalle ja hiuksille, jotta ne tottuvat muutokseen. Monille vaihtaminen on tuonut avun esimerkiksi liian kuivaan ja kutisevaan hiuspohjaan. Meillä Suomessahan vesi on hieman pehmeämpää kuin vaikka Keski-Euroopassa, josta monet kosmetiikkatuotteet tulevat. Meidän olosuhteissamme siis usein riittävät hieman miedommatkin pinta-aktiiviset aineet ja pesutulos on silti hyvä.

Maria Varon
– Monet tavanomaiselle kosmetiikalle herkistyneet ovat myös löytäneet vaihtoehdon luonnonkosmetiikasta, sanoo Maria Varon.
X