Kauneus

Luonnonmukaisia kauneusniksejä

Teksti: Anna.fi

Oletko menettänyt uskosi kalliiseen kosmetiikkaan, mutta et kuitenkaan haluaisi luopua kauneudenhoidosta? Siinä tapauksessa on aika opetella tekemään taikarasvat ja ihmenaamiot itse.

Mari Kiistala on kerännyt vanhoista naistenlehdistä kauneudenhoitoreseptejä, jotka on julkaistu Ruusuvettä ja koivunlehtiä – opaskirjassa. Kiistalan esittelemät kosmetiikkatuotteet valmistetaan itse luonnon raaka-aineista, kuten yrteistä, mansikoista ja oliiviöljystä.

Lisäaineettomat kauneudenhoitoreseptit saattavat sopia hyvinkin esimerkiksi allergikon herkälle hipiälle. Ne tulevat myös huomattavasti huokeammiksi kuin kauppojen överi-kalliit kosmetiikkatuotteet.

Kirjassaan Kiistala neuvoo valmistamaan kerralla pieniä eriä, joita säilytetään jääkaapissa. Näin varmistat, ettei lisäaineettomat kauneuspöperösi mene pilalle. Ohessa muutama kirjasta poimittu vinkki.

Kermanaamio

puhdistaa ja elvyttää

1 rkl kermaa
3 rkl rahkaa
1 rkl hunajaa

Sekoita kiinteäksi voiteeksi. Sivele puhdistetulle ihollesi ja anna vaikuttaa 15 – 20 minuuttia. Huuhtele pois haalealla vedellä.

Eksoottinen kookosöljyhoito

Siirtomaalady Shanton-Folleyn ohje Intiasta antaa hiuksille ryhtiä

1 rkl omenaviinietiikkaa
2 rkl kookosöljyä
1 muna

Lämmitä kookosöljy vesihauteessa. Vatkaa viinietiikka ja muna keskenään ja lisää sekoitus ohuena nauhana lämpimän öljyn joukkoon samalla tehokkaasti vispaten. Käytä hoide heti lämpimänä. Levitä hieroen hiuksiisi, kampaa harvalla kammalla ja laita muovipussi hiusten ympärille. Tehosteeksi voit vielä kietoa mahdollisimman kuuman pyyhkeen pään ympärille. Anna vaikuttaa 30 minuutista kolmeen tuntiin, pese tahtoessasi hiukset miedolla shampoolla ja huuhtele haalealla vedellä.

Kotirouvan kosteushyytelö

käsille

1 rkl maissi- tai perunajauhoja
2 tl kylmää vettä
1 dl kiehuvaa vettä
kasviöljyä
(loraus yrttiuutetta)

Sekoita maissi- tai perunajauhot kylmään veteen ja lisää joukkoon kiehuva vesi. Anna seoksen jäähtyä. Lisää lopuksi hieman kasviöljyä (sekä yrttiuutetta). Naamio vaikuttaa parhaiten, kun hierot seoksen huolellisesti pestyihin ja kuorittuihin käsiin. Anna naamion vaikuttaa vähintään 10 minuuttia ja huuhtele se pois haalealla vedellä. Levitä mielellään vielä ohut kerros käsiemulsiota, mikäli kätesi ovat todella kuivat.

Nuorekkaan kornetinrouvan tähtisilmäin salaisuus

vaalentaa ja silottaa silmänympärykset

2 tippaa manteliöljyä
noin ½ tl juoksevaa hunajaa

Sekoita manteliöljy ja hunaja. Levitä silmiesi ympärille noin 15 minuutin ajaksi, minkä jälkeen huuhtele pois. Hoito on toistettava kolmen seuraavan päivän aikana.

Damaskoksen ruusu

Perustuoksuveden ohje

1 rkl eteeristä ruusuöljyä
4 ¼ dl alkoholia (spriitä tai vodkaa)
tislattua vettä (tässä käy ruusuvesi)

Sekoita eteerinen öljy neljäsosaan alkoholimäärästä, kunnes se on liuennut täydellisesti. Lisää loppu alkoholi ja sekoita huolellisesti. Pullota ja sulje tiiviisti. Anna seistä kuukauden verran. Laimenna käyttöä varten suhteessa ½ teelusikallista perustuoksua 21/2 desilitraan tislattua vettä. Käyttövalmiiksi laimennettu tuoksu pullotetaan.

Käyttämällä muita eteerisiä öljyjä saat vaikka minkä tuoksuisia hajuvesiä!

Teksti: A4 Media Oy (31.8.2004)
Kuva: Nemo

Mari Kiistala: Ruusuvettä ja koivunlehtiä – Hemmottelupäivän reseptejä suomalaisille naisille. Nemo 2004. 159 s. n. 27 €.

X