Kauneus

Saatko kasvomaskista iho-oireita? Nämä ovat tehokkaimmat keinot välttää maskiakne ja muut maskin aiheuttamat iho-ongelmat

Kasvomaskin käyttö voi aiheuttaa ja lisätä iho-ongelmia, kuten aknea, ruusufinniä ja suunympärysihottumaa. Maskiakneksi nimetty ilmiö on yleinen vaiva, jota voi kuitenkin ennaltaehkäistä omia ihonhoitorutiineja päivittämällä.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Hankaava ja hautova kasvomaski voi aiheuttaa iho-ongelmia.

Kasvomaskin käyttö voi aiheuttaa ja lisätä iho-ongelmia, kuten aknea, ruusufinniä ja suunympärysihottumaa. Maskiakneksi nimetty ilmiö on yleinen vaiva, jota voi kuitenkin ennaltaehkäistä omia ihonhoitorutiineja päivittämällä.

Kasvomaskien ja hengityssuojainten käytön ikävänä lieveilmiönä ovat erilaiset iho-ongelmat, kuten akne, ruusufinni ja suunympärysihottuma. Kasvomaskin käyttöön liittyvistä, aknen kaltaisista iho-ongelmista on alettu käyttää termiä maskiakne tai maskne.

Kasvojen iho reagoi tyypillisesti paitsi kasvomaskin mekaaniseen hankaukseen, myös esimerkiksi hengitysilman hautovaan vaikutukseen. Maski lukitsee alleen hengitysilman lämpöä ja kosteutta, mikä voi häiritä ihon luontaista bakteeritasapainoa.

– Kasvomaskin käyttö vaikuttaa monilla pahentavan iho-ongelmia, vaikkei aiheesta ole olemassa laajoja tutkimuksia. Maskiaknen taustalla ajatellaan olevan maskin hankaava ja okklusiivinen eli hautova vaikutus. Myös hikoilun aiheuttama ihoärsytys voi korostua kasvomaskin alla, ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski lääkärikeskus Aavasta kertoo.

Iho alkaa tyypillisesti oireilla maskin alle peittyvillä alueilla, kuten suun ympärillä, leuassa ja poskien alaosissa. Akne ei suinkaan ole ainoa iho-ongelma, jota kasvomaskin käyttö saattaa lisätä.

– Maski voi pahentaa myös esimerkiksi ruusufinniä ja suunympärysihottumaa. Jos maski hiostaa ihoa pitkäkestoisesti, voi se myös lisätä esimerkiksi atooppista ihottumaa ja ärsytysihottumaa. Vastaavaa ilmiötä on havaittu jo pitkään esimerkiksi jääkiekonpelaajilla ja muilla urheilijoilla, jotka joutuvat käyttämään erilaisia suojavarusteita.

Varmista, ettei kasvomaskia ole käsitelty ylimääräisillä kemikaaleilla

Myös ihon hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että maski on sopivan kokoinen ja istuu napakasti. Liian suuren maskin asentoa voi joutua korjailemaan käsin, mikä altistaa maskin ja kasvojen turhalle koskettelulle. Toisaalta liian pieni maski voi kiristää tai hiertää kasvoja ja aiheuttaa ylimääräistä ihoärsytystä.

Koska kangasmaskit suojaavat käyttäjäänsä virustartunnalta kertakäyttömaskeja merkittävästi heikommin, suosittelee Kiiski valitsemaan kertakäyttöisen kasvomaskin.

– Kannattaa valita maski, joka on hygieeninen, mutta ei hiosta tai hankaa ihoa voimakkaasti. Kertakäyttömaskit ovat usein myös ihon kannalta paras ratkaisu, vaikka laajoja tai vertailevia tutkimuksia eri maskimateriaalien ihovaikutuksista ei ole tehty.

Sekä kangas- että kertakäyttömaskeja käsitellään toisinaan kemiallisesti esimerkiksi antimikrobisilla aineilla, joiden luvataan tappavan haitallisia eliöitä. Kemikaalit voivat kuitenkin aiheuttaa monenlaisia iho-ongelmia.

– Suomessa valmistettujen maskien valmistuksessa ei kuitenkaan yleensä ole käytetty ärsytystä aiheuttavia aineita, Kiiski sanoo.

Lue myös: Oletko sinäkin tehnyt nämä virheet kasvomaskin käytössä? Keuhkolääkäri nostaa esiin 3 yleistä tapaa, joihin ei kannata sortua

Maskiakne: ihon kuivuminen voi lisätä kasvomaskin käyttöön liittyviä ongelmia

Kiiski muistuttaa, että tärkein tapa ennaltaehkäistä kasvomaskin käyttöön liittyviä iho-ongelmia on kasvojen huolellinen ja hellävarainen puhdistus aamuin illoin. Jos mahdollista, olisi iho hyvä puhdistaa myös heti maskin käytön jälkeen esimerkiksi hoitavalla misellivedellä.

– Iho tulisi puhdistaa aamuin illoin, mutta mahdollisuuksien mukaan myös heti maskin käytön jälkeen. Puhdistukseen on hyvä käyttää mahdollisimman hellävaraista puhdistusainetta.

Myös kosteutukseen kannattaa panostaa, sillä ihon kuivuminen voi lisätä maskin aiheuttamaa ihoärsytystä ja mekaaniseen hankaukseen liittyviä ongelmia. Ihon kosteutuksesta on hyvä huolehtia kevyellä, öljyttömällä kosteusvoiteella tai esimerkiksi pelkällä kasvoseerumilla.

Kiiski kertoo, että rasvaisia ja öljypitoisia tuotteita tulisi maskin kanssa välttää, koska ne voivat tukkia ihohuokosia. Kosteuttavaksi tuotteeksi kannattaa valita ei-komedogeeniseksi merkitty tuote. Merkintä takaa, että tuotekehittelyssä on huolehdittu siitä, ettei tuote tuki ihohuokosia.

– Erilaiset ihoöljyt sopivat huonosti yhteen maskin käytön kanssa. Myös ihoa mahdollisesti ärsyttävät ainesosat olisi hyvä jättää ihonhoidossa tauolle, eikä ainakaan levittää niitä sisältäviä tuotteita maskin alle. Tällaisia ovat esimerkiksi AHA-hapot, retinoidit ja C-vitamiini.

Kasvomaskin käyttö voi saada myös huulet rohtumaan. Huulet on hyvä rasvata ennen maskin laittamista kasvoille.

– Vaseliinipohjainen tai muu hyvin rasvainen huulivoide on huulten paras suoja. Sitä voi levittää huulille ennen maskin laittamista ja lisätä tarvittaessa taukojen aikana. Maski on ihon kannalta muutenkin hyvä ottaa pois kasvoilta silloin, kun sitä ei tarvita.

Meikin käyttö kasvomaskin alla voi tukkia ihohuokosia

Meikkaaminen on monelle tärkeä osa arkea, mutta meikin levittämistä kasvomaskin alle Kiiski ei suosittele. Maskin alle jäävä lämmin hengitysilma avaa ihohuokosia, minkä seurauksena ne voivat imeä esimerkiksi meikkivoiteen ainesosat tavallista syvemmälle ihoon. Jos meikkiä kuitenkin haluaa käyttää myös maskin alla, kannattaa valita ei-komedogeeninen tuote.

– En suosittele meikin käyttöä kasvomaskin alla, sillä maski muuttaa meikin vaikutuksia ihoon. Maskin käyttö voi esimerkiksi lisätä meikkien ja ihonhoitotuotteiden ihoa tukkivaa vaikutusta.

Kasvomaskin käyttöön liittyvän aknen ja muiden iho-ongelmien hoito mukailee niiden tavallisia hoitolinjoja. Jos tilanne esimerkiksi aknen kanssa pahenee häiritseväksi, on vierailusta ihotautilääkärin luona todennäköisesti apua.

– Meikkaamisen ja ihoa ärsyttävien ainesosien käytön välttämisen sekä ihoystävällisen kasvomaskimateriaalin valinnan lisäksi aknesta kärsivä voi pestä kasvot iltaisin bentsoyyliperoksidia sisältävällä pesunesteellä. Mikäli tilanne pahenee tai pitkittyy, suosittelen kuitenkin ihotautilääkärillä käyntiä, kuten myös tavallisen aknen kohdalla.

X