Miehille ja naisille suunnattujen höylien erot eivät ole vain esteettisiä.
Kauneus

Mihin tarvitaan erikseen mieshöyliä ja naishöyliä? Tästä syystä kannattaa tehdä bikinirajalla parempi valinta

Perinteinen sheivaus on oiva tapa ihokarvojen poistoon, mutta mitä eroa on naisten ja miesten höylillä?
Teksti: Satu Lithovius Kuvat: iStock

Kesäkaudella moni tahtoo pitää sääret sileinä, kainalot karvattomina ja bikinirajan siistinä. Samalla kun karvapositiivisuus kukoistaa ja sokeroinnit pitävät kosmetologeja kiireisinä, sheivaus eli ihokarvojen ajelu höylällä on edelleen suosittu tapa ei-toivottujen karvojen poistoon.

Höyläkaupoilla hämmennystä herättää, miksi naisille ja miehille kaupataan erilaisia sheivereitä. Naisille suunnatut höylät ovat usein värikkäämpiä ja muotokieleltään linjakkaampia kuin miesten parranajoon tarkoitetut. Onko niillä teknisiä eroja, jotka vaikuttavat höylien käyttöön?

– Teknistä eroa on niin sanotuissa tyynyissä, jotka ovat naisten höylissä suuremmat, kuvailee SKY-kosmetologi ja sairaanhoitaja Heidi Ranta turkulaisesta Lempi Spa & hoitolasta. SKY-etuliite viittaa Suomen Kosmetologien Yhdistykseen ja takaa, että sen kantaja on varmasti koulutettu ammattilainen.

– Tyynyt tekevät höylästä turvallisemman käyttää, sillä haavoja ei synny niin helposti.

Miesten höylällä herkemmin haavoja

Ihokarvojen laatu on aina yksilöllinen, mutta keskimäärin miesten partakarvat ovat kovempia, terävämpiä ja kasvavat tiheämmässä kuin naisten ihokarvat.

– Terävämpi höylä saa aikaan paremman ajotuloksen miehillä. Terien määrällä ei tässä sinänsä ole merkitystä. Sekä naisten että miesten höylissä on usein kolme terää, joskin niitä voi olla enemmänkin, Ranta sanoo.

Jotkut naiset käyttävät mieluiten miesten parranajoon tarkoitettua höylää koska kokevat, että lopputulos on näin sileämpi. Tälle ei Rannan mukaan ole sinänsä estettä – mutta varovainen kannattaa olla.

– Miesten höylällä haavojen riski kasvaa, joten en suosittelisi tällaista ensimmäiseksi höyläksi. Jos on kokenut ajelija, voi toki käyttää miesten höylääkin.

Jos päättää kokeilla miehille suunnattua höylää, säärikarvat ovat Rannan mukaan turvallisin ajokohde.

– Ainakaan bikinirajaa en ehkä lähtisi tällaisella höylällä ajelemaan. Säärikarvoja ajellessa tuntuma on parempi, samoin näkymä. Jos höylä lähtee yhtään sivuluisuun, haavoja tulee herkästi.

Näin saat sileän lopputuloksen

Oli höylä miehille tai naisille suunnattu, kuivaa ihoa ei kannata ajella. Iho kiittää, kun sen kosteuttaa ensin joko vedellä tai sheivaukseen tarkoitetulla vaahdolla. Jos ihotyyppi ei ole kuiva, pelkkä vesikin voi riittää, mutta vaahdolla syntyy yleensä paras lopputulos.

– Kannattaa ajella ensin myötäkarvaan ja sitten vastakarvaan. Näin lopputulos on mahdollisimman sileä, eikä ajelu myöskään ärsytä ihoa niin paljon, Ranta vinkkaa.

Jos vasta ajeltu iho tekee mieli rasvata heti höyläämisen jälkeen, Ranta neuvoo odottamaan seuraavaan päivään.

– Iho voi ärtyä, jos sen rasvaa heti sheivauksen jälkeen. Rauhoittavaa aloe vera -geeliä voi toki laittaa.

X