Mikä avuksi kuivaan ihoon ja sähköisiin hiuksiin? 10 talvista kauneusvinkkiä
Kauneus

Mikä avuksi kuivaan ihoon ja sähköisiin hiuksiin? 10 talvista kauneusvinkkiä

Pakkanen kuivattaa ihon, sähköistää hiukset ja saa hilseen pöllyämään. Kokosimme helpot kauneusvinkit, joiden avulla selätät pakkasihottuman ja pipon latistamat, sähköisinä sojottavat hiukset.
Teksti: Janica Brander Kuvat: 123rf

1. Sujauta pipon alle suojaava silkkihuivi

Pakkanen kuivattaa hiuksia, mutta osa välttelee pipoa, sillä se tekee hiuksista sähköiset. Karkeaa materiaalia oleva päähine voi myös katkoa hentoja hiuksia.

Kiedo hiuksesi ensin luonnonsilkkihuiviin, ja aseta pipo vasta huivin päälle. Silkki suojaa hiuksia sähköistymiseltä ja katkeilulta. Tämä kauneusvinkki loihtii pitkiin hiuksiin myös kauniit, loivat kiharat, jos kiepautat hiukset huivin alle nutturalle.

Lue myös: Testissä Bran Satin Hair 7 – Silottaako se sähköiset hiukset?

2. Silota sähköiset hiukset etikalla

Liian kosteuttavat hoitoaineet eivät vähennä hiusten sähköisyyttä, vaan tekevät niistä rasvaiset. Jos peset likaisen tuntuista tukkaa entistä useammin, lopputuloksena on hilseilevä päänahka ja raskaat, mutta sähköiset hiukset.

Älä lisää talvella hoitoaineen määrää, äläkä kosteuta hentoja hiuksia liian ravitsevilla hoitoaineilla. Tee sen sijaan hiusten viimeinen huuhtelu miedolla etikkavedellä. Etikka silottaa hiukset, mutta ei tee niistä rasvaisia. Etikkahuuhtelu vähentää myös päänahan hilseilyä ja kutinaa.

Lue myös: Farfalla – Testissä luonnonmukaiset hiustenhoitotuotteet

3. Tee hiuksille kerran viikossa tehohoito

Talvella kuivia hiuksia kannattaa ravita hyvällä hiusnaamiolla. Tehohoito kerran viikossa on sähköisille hiuksille parempi vaihtoehto kuin päivittäiset pesut ravitsevilla hoitoaineilla, jotka voivat tehdä hiuksista raskaat.

Levitä naamio hiuslatvoihin ja anna vaikuttaa 3060 minuuttia. Älä levitä naamiota hiusten juuriin, jotta kampauksesi pysyy kuohkeana.

Keskustele: Miksi hiukset menevät takkuun, mutta ovat rasvaiset?

4. Harvenna hiusten pesuväliä

Hiuksia ei kannata pestä talvella päivittäin, ettei päänahka hilseile. Yritä venyttää pesuväliä ainakin kahteen, mieluiten kolmeen päivään. Älä pese hiuksia kuumalla vedellä, sillä se kuivattaa päänahkaa ja tekee hiuksista karkeat.

Lue myös: Sanoisitko sinä ei shampoopesulle?

5. Kosteuta ihoasi sisäisesti juomalla vettä

Supervoiteet eivät pelasta kuivaa ihoa, jos et ravitse ihoasi sisäisesti juomalla riittävästi vettä. Juomisen tarve voi vähentyä kylmällä säällä, ja keho voi kuivua vahingossa. Kuivuminen heikentää myös ihon kuntoa. Talven paras kauneusvinkki onkin juominen, niin itsestään selvältä kuin se tuntuukin.

Juo 23 litraa vettä päivittäin ja välttele kuivattavia juomia, kuten kahvia, energiajuomia ja alkoholia. Alkoholia kannattaa välttää myös siksi, että se laajentaa pintaverisuonia ja saa ihon punoittamaan.

Lue myös: Liika vedenjuonti voi johtaa vesimyrkytykseen – Nämä oireet paljastavat, juotko liikaa vettä

6. Vaihda vesipohjaiset kosteusvoiteet öljyihin

Kevyet, vesipohjaiset kosteusvoiteet eivät riitä paukkupakkasilla. Kokeile kasvoille ja vartalolle tehokkaasti kosteuttavia öljyjä. Yövoiteet ovat usein öljypohjaisia, joten voit kokeilla päivävoiteen korvaamista tuhdimmalla yövoiteella. Jos kärsit epäpuhtauksista, valitse koostumukseltaan ohut, kuivahko öljy. Manteli- ja avokadoöljy sopivat usein näppyläisellekin iholle.

Levitä voiteen tai öljyn päälle aurinkosuojan sisältävä meikkivoide. Keväthankien heijastama aurinko voi polttaa ihon, jonka seurauksena kasvot ovat entistä kuivemmat ja ärtyneemmät.

Lue myös: Rasvainenkin iho voi olla kuiva

7. Älä käytä desinfioivia pesuaineita ja saippuaa

Älä käytä desinfioivia, alkoholipitoisia puhdistusaineita ja kasvovesiä, jotka kuivattavat ihoa. Geelimäiset meikinpoistoaineet kannattaa korvata emulsioilla. Kasvojen puhdistuksessa voi käyttää myös öljyjä ja perusvoiteita.

Korvaa saippuapitoiset suihkugeelit miedolla pesunesteellä, jonka ph on lähellä ihon ph:ta eli noin 5. Talvella riittää, kun peset suihkussa vain voimakkaasti hikoilevat kehon osat. Atooppisesta ihosta kärsivä voi pestä koko vartalon perusvoiteella.

Lue myös: Atooppinen iho tarvitsee hoitoa

8. Korvaa sheivausvaahto voiteella tai öljyllä

Sheivausvaahdot ärsyttävät pakkasihottumaa entisestään. Jos ihosi on todella kuiva, vähennä ihokarvojen ajelua. Tee ajelu saunan jälkeen, kun karvat ovat pehmenneet. Käytä sheivausvaahdon sijaan kosteuttavaa vartaloöljyä tai perusvoidetta.

Lue myös: Poista säärikarvat hellävaraisesti

9. Älä ota pitkiä, kuumia suihkuja

Ajatus pitkästä, kuumasta suihkusta tai paljuttelusta on pakkassäällä ihana. Kuuma vesi kuitenkin pahentaa ihon kuivuutta ja kutinaa. Suihkuttelun vähentäminen onkin vartalon kuivasta ihosta kärsivälle yhtä tärkeä ohje kuin rasvaaminen. Pidä suihkut alle kymmenen minuutin mittaisina ja käytä kädenlämpöistä vettä, älä kuumaa.

Lue myös: Atooppisen ihon hoito luonnonkosmetiikalla

10. Pese hiki heti pois iholta

Hiki pahentaa kutinaa ja ärsyttää etenkin atooppista ihoa. Älä anna hien muhia vaatteiden alla treenin jälkeen, vaan peseydy mahdollisimman nopeasti. Saunan lämpö ei yleensä ärsytä ihoa, vaan ihon saa ärsyyntymään kovan saunomisen aiheuttama hikoilu. Ota vain lempeät löylyt ja huuhtele iho hyvin saunomisen jälkeen.

Myös kosteat vaatteet voivat ärsyttää ihoa. Valitse kosteutta hylkivästä materiaalista tehty ulkoiluasu, äläkä jää pitkäksi aikaa pakkaseen märissä vaatteissa.

Lue myös: Liikahikoilu kuriin

Lähteet: Atopialiitto, Huffington Post, Tohtori.fi, WebMD

X