Luonnollisen värinen tukka on ollut jo hyvän tovin trendikäs.
Luonnollisen värinen tukka on ollut jo hyvän tovin trendikäs.
Kauneus

Mitä tapahtuu, kun hiusten värjäämisen lopettaa? Asiantuntija listasi 4 yleistä muutosta

Haluaisitko katkaista hiustenvärjäyskierteen ja kasvattaa hiustesi oman värin takaisin? Kysyimme Q Hair -kampaamossa työskentelevältä parturi-kampaaja ja ekokampaaja Siru Reunaselta, millaisia vaikutuksia hiusten värjäämisen lopettamisella on.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Luonnollisen väriset hiukset ovat olleet jo pitkään trendikkäät. Moni onkin innostunut luopumaan kokonaan hiusten värjäämisestä, sillä muutaman niksin avulla oman värin saa kasvatettua hiuksiin varsin kivuttomasti. Mutta millaisia muita positiivisia vaikutuksia kuin trendikkyys hiusten värjäämisen lopettamisella on? Entä millaisiin negatiivisiin vaikutuksiin hiustensa värjäämisestä luopuvan on hyvä varautua?

Nämä muutokset tapahtuvat monille, jotka lopettavat hiusten värjäämisen perinteisillä hapeteväreillä:

1. Hiusten kunto paranee

Q Hair -kampaamossa työskentelevän parturi-kampaaja ja ekokampaaja Siru Reunasen mukaan hiusten kunto usein paranee, kun niitä ei käsitellä hiusta kuluttavilla hapeteväreillä. Vaalennus on hapeteväreillä tehtävistä toimenpiteistä kaikista eniten hiusta kuluttava. Siksi juuri vaalennusten lopettaminen saa aikaan suurimman muutoksen hiusten kunnossa. Riippuu kuitenkin aina hiuslaadusta ja käsittelystä, aiheuttaako vaalennus paljon rakennevaurioita vai ei.

– Tummaksikin värjätessä hiuksiin syntyy happivaurioita. Ne ovat kuitenkin hyvin minimaalisia, minkä takia hiusten kunto ei parane värjäämisen lopettamisen jälkeen samalla tavalla kuin vaalennuskäsittelyiden lopettamisen jälkeen, Reunanen sanoo.

2. Hiukset rasvoittuvat enemmän

Värjääminen antaa hiukselle rakennetta ja saa sen kohoamaan hiuspohjasta. Kun hiuksissa ei ole mitään kemiallista käsittelyä, hiukset saattavat näyttää aiempaa lässähtäneimmiltä, eli jäädä lähemmäs hiuspohjaa, sekä rasvoittua tavallista enemmän. Reunanen arvioi, että on hyvin yksilöllistä, väheneekö rasvoittuminen sitä mukaa, mitä kauemmin hiuksissa on ollut luonnollinen väri.

– Usein käy niin, että hiusten värjäämisen lopettamisen jälkeen jatkaa edelleen samojen hiustuotteiden käyttämistä, jotka on tarkoitettu värjätyille, käsitellylle hiukselle. Esimerkiksi shampoo saattaa tällöin olla värjäämättömälle hiukselle liian hoitava, jolloin hiukset rasvoittuvat ja tuntuvat raskailta sen käytön takia. Hiusten värjäämisen lopettamisen jälkeen on tärkeää päivittää tuotteet sopiviksi, Reunanen neuvoo.

Yleensä värikäsitelty, kulunut latva tarvitsee enemmän hoitoa kuin terve, värjäämätön tyvi, joka saattaa hyötyä putsaavammasta tuotteesta.

– Kuivashampoo on yksi tällaisten hiusten pelastus, Siru Reunanen vinkkaa.

Jos haluaa kaihtaa pelkästään hapetevärejä, kasvivärillä hiukseen voi saada lisää rakennetta ja puhtautta.

– Kasvivärit puhdistavat hiusta tehokkaasti ja pikkuisen turvottavat sitä. Hiuksesta tulee kasvivärikäsittelyn jälkeen hieman jämäkämpi. Kasvivärit ovat luonnontuotteita, niissä ei ole mitään synteettisiä kemikaaleja. Ne eivät aiheuta minkäännäköisiä happivaurioita hiuksiin. Kasvivärit ovat aina hoitavia ja niillä voi tehdä hiukseen muitakin kuin punaisia hennasävyjä. Kasviväreissä on kuitenkin tietyt rajoitteet, eli niillä ei voi esimerkiksi vaalentaa, Reunanen kertoo.

3. Hiusten kiilto vähenee

Usein hiusten värjäämisen lopettaminen vähentää hiusten kiiltoa.

– Oma väri on harvoin niin valoa taittava, että se olisi superkiiltävä, Siru Reunanen toteaa.

Jos oma hiusväri on kiilloton ja sävytön, hapetevärin sijaan voi kokeilla muita hieman lisää sävyä hiuksiin tuovia tuotteita.

– Kannattaa kokeilla esimerkiksi sävyttäviä hoitoaineita tai sävyttäviä hoitovaahtoja. Sävyttäviä tuotteita käyttäessä on hyvä muistaa, että värit eivät tartu samalla tavalla käsittelemättömään hiukseen kuin käsiteltyyn, Reunanen sanoo.

4. Kampaajakäyntien väliä on pohdittava uudestaan

Jos hiusta värjää, väriä täytyy myös ylläpitää. Käytännössä se voi tarkoittaa säännöllistä ja varsin tiuhaa kampaajalla käymistä.

– Hiusten kasvunopeudesta riippuen värjätty hius vaatii tyvivärikäsittelyn noin kuuden viikon välein, jotta hiukset näyttävät hyvältä. Jos väri on lähellä omaa väriä ja tyvikasvu ei ole selkeä, voi värjäysväli olla kuitenkin kolmekin kuukautta eli sama kuin värjäämättömien, pitkien hiusten leikkausväli, Reunanen sanoo.

Hiusten värjäämisen lopettaminen voi siis pidentää kampaajalla käymisen väliä, mutta ei kuitenkaan aina.

– Jos värjäämättömissä hiuksissa on malli, joka vaatii ylläpitoa, saattaa värjäämättömyydestä huolimatta kampaajakäyntien väli olla vain 4–6 viikkoa, Reunanen arvioi.

Lue myös:

Näin ohuet hiukset saa näyttämään paksummilta ja tuuheammilta – 4 askelta

Minkä muotoisille kasvoille lyhyet hiukset sopivat parhaiten? Kysyimme asiantuntijalta

Minkä muotoisille kasvoille pitkät hiukset sopivat parhaiten? Asiantuntija vastaa

Hiusten värjäys kotona saattaa mennä pieleen – Listasimme 5 yleistä värjäysmokaa

X