Kauneus

Muista ripsienhoito! 4 vinkkiä, miten hoidat ripset upeiksi

Moni satsaa kasvojen ihon ja hiusten hoitoon, mutta ripset saattavat jäädä rutiinin ulkopuolelle. Kauniit räpsyttimet huomataan, joten niistäkin kannattaa pitää huolta. Pitkät ja tuuheat omat ripset ovat aina paremmat kuin muovisen näköiset tekoripset.

Teksti:
Irene Naakka
Kuvat:
Istock

Ripsienhoito on helppoa, kun syö, nukkuu ja liikkuu monipuolisesti ja terveellisesti.

Moni satsaa kasvojen ihon ja hiusten hoitoon, mutta ripset saattavat jäädä rutiinin ulkopuolelle. Kauniit räpsyttimet huomataan, joten niistäkin kannattaa pitää huolta. Pitkät ja tuuheat omat ripset ovat aina paremmat kuin muovisen näköiset tekoripset.

Ripsien hoidossa kaiken a ja o on ripsien hellävarainen käsittely.

Ripsien pahin vihollinen on silmien kovakourainen hankaaminen esimerkiksi meikkien puhdistamisen yhteydessä. Myös meikkien poistamatta jättäminen yön ajaksi tekee hallaa paitsi ihollesi myös ripsillesi. Kasvoja kuivatessakin tulee olla tarkkana: painele pyyhkeellä kasvoja ja vältä hankausta.

Ripsien jatkuva ja voimakas taivuttaminen on sekin omiaan katkomaan karvoja. Taivuta siis varoen ja pohdi, onko päivittäinen taivuttaminen aivan välttämätöntä. Markkinoille tekevät tuloaan sähkökäyttöiset taivuttajat, jotka kääntävät ripsiä lämpimällä ilmavirralla. Tämän pitäisi olla hellävaraisempi tapa taivuttaa ripsiä.

1. Valitse oikea ripsiväri

Satsaa ripsiväriin, jossa on hoitavia ainesosia kuten E-vitamiinia, pantenolia ja kasviproteiineja. Ripsivärin tulisi olla sellainen, jonka saa pestyä pois ilman kovakouraista hankaamista.

2. Ripsien hoitaminen seerumilla tai öljyllä

Oletkin ehkä nähnyt vaikuttavia ennen ja jälkeen -kuvia ripsiä kasvattavien seerumeiden käyttäjiltä. Seerumit todellakin kasvattavat ripsiä reilustikin, mutta kannattaa selvittää etukäteen, mikä ainesosa kasvupyrähdyksen saa aikaan.

Joissakin seerumeissa vaikuttava aine on silmänpainetaudin eli glaukooman hoitoon käytetyn prostaglandiinianalogi-lääkeaineen johdannaista. Se kasvattaa ripsiä, mutta voi myös ärsyttää silmiä ja jopa muuttaa iiriksen väriä pysyvästi sekä pigmentoida silmäluomien ihoa.

Markkinoilla on kuitenkin myös turvallisia seerumeita, joiden teho perustuu kasviyhdisteisiin. Monet kokevat myös, että esimerkiksi aivan tavallisella risiiniöljyllä voi hoitaa ripsiään tuuheammiksi ja pidemmiksi.

3. Unohda pidennykset

Erityisesti huonosti kiinnitetyt ripsipidennykset ja jatkuva irtoripsien käyttäminen eivät tee ripsille hyvää. Ripsien pidennysten aiheuttamat tavallisimmat terveyshaitat ovat allergiset reaktiot ja ärsytys.

On kuitenkin olemassa myös alustavaa näyttöä siitä, että omien ripsien kasvu voisi häiriintyä pitkään jatkuvan ripsipidennyksen käytön myötä. Pidennyksissä käytetyt liimat ovat voimakkaita ja sisältävästi runsaasti erilaisia kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa silmien ärtymistä ja allergiaa.

Yleisimmin allergiaa aiheuttavat liimojen sisältävät akrylaatit, joita käytetään myös tekokynsien liimoissa, sekä säilöntäaine formaldehydi. Allergiset reaktiot voivat olla rajujakin ja aiheuttaa voimakasta turvotusta sekä silmäluomien ihon rikkoutumista.

Myös ripsien kestovärien sisältämä parafenyleenidiamiini ja sen johdannaiset voivat aiheuttaa allergisen reaktio.

4. Voi hyvin

Monipuolisella ruokavaliolla ja kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla on myös kauneusvaikutuksia. Kun saat kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet ravinnosta, lepäät riittävästi ja stressaat mahdollisimman vähän, ripsetkin voivat hyvin. Jotkut ovat kokeneet biotiiniravintolisän vaikuttaneen suotuisasti ripsien kuntoon.

Artikkelissa asiantuntijana toimi Ihosairaalan kosmeettisten hoitojen asiantuntija, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Erja Jalonen.

Lue myös: Tuuheammat ja pidemmät ripset viikossa kotikonstein? Testasimme!

X