Muista pestä kasvosi ja kätesi, ennen kuin lähdet taisteluun mustapäitä vastaan.
Kauneus

Näin mustapäistä pääsee eroon kotona ilman nipistelyä – 6 keinoa

Mustapäiden puristelu voi olla koukuttavaa puuhaa, mutta se kannattaa unohtaa. Mustapäistä on onneksi mahdollista päästä eroon myös luonnollisin keinoin.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Mustapäät eli ihomadot ovat tukkeutuneita talirauhasia, jotka ovat kasvaessaan muuttuneet tummiksi ja näkyviksi mustapäiksi. Tukkeumissa on sarveissoluja, talia ja bakteereja.

Mustapäitä on useimmiten nenän alueella, josta niitä tekee helposti mieli puristella pois. Puristelu ei kuitenkaan kannata. Se voi jättää ihoon jälkiä, ja sormien mukana ihohuokosiin voi kulkeutua likaa ja bakteereja.

Mustapäiden poistoon on kehitetty monia tuotteita, mutta kotoa saattaa jo valmiiksi löytyä aineksia, joilla mustapäistä on mahdollista päästä eroon. Listasimme kuusi luonnollista keinoa, joiden avulla mustapäitä voi karkottaa – ilman puristelua ja arpia.

Ennen kuin kokeilet mieleistäsi keinoa, pese sekä kasvosi että kätesi huolellisesti.

Kuorinta hunajalla ja kanelilla

Hunaja on luonnollinen antibiootti, joka auttaa puhdistamaan tukkeutuneen ihohuokosen.

Sekoita keskenään 1 ruokalusikallinen hunajaa ja 1/2 ruokalusikallista kanelia ja levitä seos kuivalle iholle mustapäiden päälle. Hiero pyörivällä liikkeellä ihoasi noin kolmen minuutin ajan ja huuhtele lopuksi kasvot lämpimällä vedellä.

Puhdistus kaurahiutaleilla ja jogurtilla

Maitohappoa sisältävä jogurtti ja rauhoittava kaura muodostavat mustapäitä vastaan taistelevan seoksen.

Sekoita keskenään 3 ruokalusikallista maustamatonta jogurttia, 2 ruokalusikallista kaurahiutaleita ja muutama pisara sitruunamehua ja oliiviöljyä. Hiero tahnaa ongelma-alueelle sormin ja anna vaikuttaa 10 minuuttia. Huuhtele lopuksi kasvot lämpimällä vedellä.

Naamio kananmunan valkuaista

Kananmunan valkuainen auttaaa tiukentamaan ihohuokosia ja vetämään tukkeumat ulos. Se myös jättää ihon puhtaaksi ja tasaiseksi.

Ota kahden kananmunan valkuaiset talteen. Levitä ensin noin puolet valkuaisista kasvoillesi ohueksi kerrokseksi. Anna kuivua pari minuuttia ja levitä sitten jäljelle jäänyt valkuainen toiseksi kerrokseksi kasvoillesi. Jätä valkuaisnaamio ihollesi 10–15 minuutiksi tai kunnes ihosi alkaa tuntua kireältä. Huuhtele kasvot lopuksi lämpimällä vedellä.

Kokeile kurkumaa ja minttua

Kurkuma ja minttu auttavat puhdistamaan tukkeutuneita ihohuokosia.

Keitä ensin mintunlehdistä pieni määrä teetä. Anna teen jäähtyä ja lisää siihen 2 ruokalusikallista jauhettua kurkumaa. Levitä seos ihollesi mustapäiden päälle, anna vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä.

Kasvohieronta sitruunalla

Sitruuna voi tehota niin mustapäihin kuin tavallisin finneihinkin. Sitruuna sisältää ihon terveydelle tärkeää C-vitamiinia sekä sitrushappoa, joka on luonnollinen lianpoistaja.

Leikkaa tuore sitruuna kahtia ja tiputa toiselle puolikkaalle tilkka hunajaa. Voit sirotella päälle myös sokeria. Hiero sitruunaa pyörivin liikkein kasvojesi ongelma-alueelle. Anna sitruunan vaikuttaa kasvoillasi 10 minuuttia ja huuhtele lämpimällä vedellä.

Ruokasoodasta puhdistavaa tahnaa

Ruokasooda auttaa puhdistamaan epäpuhtauksia ja kuonaa iholta. Se on antiseptinen tuote, joka voi tehota mustapäiden lisäksi myös akneen.

Tee ruokasoodasta tahnaa sekoittamalla 2 ruokalusikallista soodaa pieneen tilkkaan puhdasta vettä. Levitä tahna iholle mustapäiden päälle ja hiero kevyesti pyörivin liikkein. Jätä vaikuttamaan 10 minuutiksi ja huuhtele lämpimällä vedellä.

Lähteet: Leaf, The Facial Fitness, Wikihow

Lue myös:

Miten hiukset saa kasvamaan nopeammin? 4 intialaista kauneussalaisuutta

Haluatko valkoisemmat hampaat? Kokeile näitä helppoja niksejä

Tuuheammat ja pidemmät ripset viikossa kotikonstein? Testasimme!

X