Kauneus

Näin ostat kosmetiikkaa ekologisemmin – 6 vinkkiä, joilla teet parempia kulutusvalintoja

Millaisilla helpoilla tavoilla omaa kosmetiikankulutustaan voi muuttaa ympäristöystävällisemmäksi? Suurin ympäristöteko on ostaa harkitummin, mutta myös kosmetiikkatuotteiden pakkauksiin, raaka-aineisiin ja valmistusmaahan kannattaa kiinnittää huomiota.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Tarkista, missä tuote on valmistettu ja missä raaka-aineet on tuotettu.

Millaisilla helpoilla tavoilla omaa kosmetiikankulutustaan voi muuttaa ympäristöystävällisemmäksi? Suurin ympäristöteko on ostaa harkitummin, mutta myös kosmetiikkatuotteiden pakkauksiin, raaka-aineisiin ja valmistusmaahan kannattaa kiinnittää huomiota.

Kestävämpiä kulutusvalintoja alkaa olla nykyään yhä helpompi tehdä myös kosmetiikassa, sillä hyviä vaihtoehtoja on tarjolla yhä enemmän.

– Mitä enemmän kysymme, kyseenalaistamme ja äänestämme kulutusvalinnoillamme, sitä enemmän maailma muovautuu, kiteyttää hiilineutraalin Moi Forest -luonnonkosmetiikkabrändin johtaja ja tuoreen Pieni kirja paremmista valinnoista -teoksen kirjoittaja Karita Sainio.

Sainio antoi vinkit, joiden avulla omaa kosmetiikan kulutusta saa ekologisemmaksi.

1. Kiinnitä huomiota kosmetiikan pakkausmateriaaleihin

Ympäristöystävällisiä kosmetiikan pakkausratkaisuja ovat helposti kierrätettävät materiaalit, kuten pahvi, metalli ja kierrätettävä lasi. Myös puu- ja puupohjaiset materiaalit, merestä kerätty muovi sekä uudelleentäytettävät pakkaukset ovat ympäristön kannalta erinomaisia vaihtoehtoja.

Omat haasteensa kosmetiikkapakkauksille asettaa vesi, joka on kosmetiikan eniten käytetty raaka-aine. Vesi nimittäin tarjoaa ihanteellisen kasvualustan erilaisille mikrobeille, minkä takia vettä sisältävät tuotteet on tärkeää pakata hygieenisesti. Nykyään yhä useampaa kosmetiikkatuotetta on tarjolla vedettömänä versiona, esimerkiksi palasampoona. Vedettömien tuotteiden ympäristöystävällinen pakkaaminen on helppoa, ja toisaalta ostaja voi olla varma siitä, ettei vettä ole lisätty tuotteeseen vain täyteaineeksi. Vesi on kuitenkin välttämätön raaka-aine esimerkiksi emulsioiden valmistuksessa.

2. Opettele kosmetiikkapakkausten kierrätyksen alkeet

– Kosmetiikkapakkausten kierrätystä kannattaa vähän opiskella. Esimerkiksi huurrelasia ei saa laittaa lasinkeräykseen, ja kynsilakka-, aerosoli- sekä hajuvesipullot, joissa on vielä nestettä jäljellä, pitää viedä vaarallisen jätteen keräykseen, Sainio listaa.

Muoviset kosmetiikkapakkaukset tulee huuhdella kauttaaltaan ennen kierrätystä. Koska kosmetiikkapakkauksissa on usein käytetty montaa eri materiaalia, tulee pakkausten osat irrottaa toisistaan ja lajitella erikseen asianmukaisella tavalla.

– Muovi on syystäkin suurennuslasin alla, sillä se valmistetaan fossiilisesta, uusiutumattomasta raaka-aineesta, öljystä. Mikromuovit myös leviävät ympäristöön. Uskon, että seuraavan 10 vuoden aikana muovin käyttö kosmetiikassa tulee vähenemään merkittävästi. Esimerkiksi Moi Forest -kosmetiikkayrityksemme tuotteille on kehitetty muovipakkauksen tilalle kartonkituubi.

3. Sertifioitu luonnonkosmetiikka on ympäristön kannalta hyvä valinta

Synteettiset kosmetiikkatuotteet sisältävät monenlaisia kemikaaleja, jotka päätyvät lopulta luontoon.

– Vedenpuhdistuslaitokset eivät pysty vielä suodattamaan kaikkea, vaan kosmetiikan synteettiset kemikaalit ajautuvat vesistöihin häiritsemään ekosysteemiä. Vielä lähimenneisyydessä kosmetiikassa runsaastikin käytetyt mikromuovit ovat tästä surullinen esimerkki.

Sertifioitu luonnonkosmetiikka on ympäristöystävällinen valinta, sillä luonnonkosmetiikan sertifikaateilla on tuotteille tarkasti määritellyt standardit. Ne koskevat koko tuotteen elinkaarta aina viljelystä pakkausmateriaaleihin ja logistiikkaan saakka. Eurooppalaisista luonnonkosmetiikkasertifikaateista tunnetuimmat ovat Cosmos, Ecocert, Cosmebio, Natrue, Soil Association, BDIH, AIAB ja Ecogarantie.

Kosmetiikkatuotteiden tuoteselosteet voivat olla vaikealukuisia, mutta esimerkiksi suomalainen Cosmethics-applikaatio muuttaa raaka-ainelistan ymmärrettäväksi, kun tuotteen viivakoodin skannaa. Sovellus kertoo myös, sisältääkö kosmetiikkatuote muovia.

4. Suosi lähellä tuotettua kosmetiikkaa, mutta vaadi yrityksiltä läpinäkyvyyttä

Myös kosmetiikan tuotannossa lyhyet välimatkat tarkoittavat pienempää hiilijalanjälkeä. Toisaalta lähelläkin valmistetun tuotteen raaka-aineet on voitu lennättää pitkältä, eikä tuotantoketju ole välttämättä ympäristön kannalta kestävä.

Sainio kannustaa pyytämään kosmetiikkayrityksiltä avoimuutta esimerkiksi raaka-aineiden alkuperään ja tuotantoketjun jäljitettävyyteen liittyen.

– Mitä lähempää kosmetiikka tulee, sitä helpompi on selvittää, mitä se oikeasti sisältää. Kotimaisen kosmetiikkabrändin kanssa on helppo avata keskustelua, jos jokin tuotteissa mietityttää. Toki kosmetiikan kuljettaminen toiselta puolelta maailmaa on myös ympäristörasite, Sainio muistuttaa.

5. Ole tarkkana eläinperäisiä ainesosia sisältävän kosmetiikan kanssa

Kosmetiikassa käytetään jonkin verran eläinperäisiä raaka-aineita. Ne ovat yleisiä esimerkiksi sampoissa, hoitoaineissa, anti age -tuotteissa ja markettisheivereiden geelinauhoissa. Tyypillisiä eläinperäisiä raaka-aineita ovat esimerkiksi keratiini, kollageeni ja lanoliini.

– Ainesosat hankitaan muun muassa eläinten sarvista, sorkista, höyhenistä tai sidekudoksista. Osa ainesosista syntyy lihan tehotuotannon sivujätteenä, minkä takia asia on ehkä hiljaisesti hyväksytty. Eläinoikeusjärjestöt kuitenkin muistuttavat, että lihan tehotuotannon tukeminen ei ole eettisesti eikä ympäristön kannalta kestävä ratkaisu.

Kosmetiikan eläinkokeet ovat periaatteessa kiellettyjä EU:ssa, mutta Sainion mukaan kieltoja ei välttämättä valvota. Vegaaninen kosmetiikka ei sisällä eläinperäisiä ainesosia eikä sitä ole testattu eläimillä.

– Leaping Bunny -sertifikaatti, sertifioitu luonnonkosmetiikka tai vegaaninen kosmetiikka takaavat eläinkokeettomuuden.

6. Paras ympäristöteko on kulutuksen karsiminen

Zero waste eli nollahukka on elämäntapa, jonka tavoitteena on minimoida kierrätykseen kelpaamattoman jätteen määrä. Omaa jätekuormaa kannattaa vähentää pienillä valinnoilla. Muovihammasharjan voi vaihtaa bambusta valmistettuun, muovipulloissa myytävien tuotteiden sijaan kannattaa valita palasaippua tai -sampoo.

Sainio muistuttaa, että merkittävin ympäristöteko on ylipäänsä kyseenalaistaa tarvittavien kosmetiikkatuotteiden määrä.

–  Paras ympäristöteko on laittaa oma kylpyhuoneen kaappi detox-kuurille. Esimerkiksi monivaiheiset ihonhoitorutiinit tuovat mukanaan valtavan määrän jätettä. Kauneutta voi hoitaa myös sisäisesti, kuten syömällä kehoa hemmottelevaa ruokaa. Itse hoidan kasvojani myös esimerkiksi kasvojoogalla.

X