Kauneus

Näin usein sheiveri pitäisi vaihtaa – on myös konsteja, joilla terän käyttöikä pitenee

Ethän höylää liian pitkään samalla terällä? Liian kulunut terä aiheuttaa näppylöitä, tulehdusta ja kipua.

Teksti:
Satu Lithovius
Kuvat:
Istock

Pidä käytössä kahta eri höylää, jos ajelet myös bikinialuetta.

Ethän höylää liian pitkään samalla terällä? Liian kulunut terä aiheuttaa näppylöitä, tulehdusta ja kipua.

Kesä on karvanpoiston kulta-aikaa. Jos poistotekniikkana on sheivaus, sitä saa karvankasvun nopeudesta riippuen tehdä viikoittain tai useamminkin. Yhdellä höylällä ei kannata sinnitellä koko kesää, vaan höylä on hyvä vaihtaa säännöllisesti.

Höyläbrändi GilletteVenuksen englanninkielisillä sivuilla kahdesti viikossa sheivaavaa neuvotaan vaihtamaan höylä 4–6 viikon välein. Mitä sanoo tähän SKY-kosmetologi ja sairaanhoitaja Heidi Ranta turkulaisesta Lempi Spa & hoitolasta?

– Kuusi viikkoa kuulostaa aika pitkältä väliltä. Neuvoisin kyllä vaihtamaan höylän vähintään kuukauden välein, Ranta kommentoi.

Likainen, kulunut terä voi saada ihon tulehtumaan ja aiheuttaa näppylöitä ja karvatupentulehdusta.

– Terään jää helposti sheivausvaahtoa, karvoja ja kosteutta. Lisäksi kuluneella terällä ajojälki kärsii, Ranta sanoo.

Huolla ihoa ja terä kestää pidempään

Höyläterän kulumiseen vaikuttaa ajotiheys, joka puolestaan riippuu ihokarvojen laadusta sekä hormonien säätelemästä kasvuvauhdista. Jos karva on paksua, karkeaa ja tiheästi kasvavaa, sitä on yleensä tarve sheivata useammin. Tämä taas kuluttaa terää.

”Ihoa kannattaa hoitaa ajojen välillä, niin höyläkin pysyy kunnossa.”

Myös ihonhoidolla voi Rannan mukaan olla merkitystä terän kestävyyden kannalta. Kuiva, kuollut iho lähtee kuorinnalla, ja kuorittu iho ei rasita höylää samalla tavalla kuin kuiva, irtoava ihosolukko.

– Ihoa kannattaa siis huoltaa ja hoitaa ajojen välillä, niin höyläkin pysyy paremmassa kunnossa.

Ihon lisäksi itse höylä kaipaa huolenpitoa. Se pysyy parhaassa terässä, kun sen puhdistaa hyvin jokaisen käytön jälkeen ja säilyttää kuivassa paikassa.

– Näin terään ei kerry epäpuhtauksia niin nopeasti, eikä se pääse niin helposti ruostumaan, Ranta tuumaa.

Tylsä terä nipistää kuin pinsetti

Jos ei ole varma höylän kunnosta, on paras tarkastella sitä huolella silmämääräisesti. Pienenpienet ruostepilkut ja terään kertynyt lika viestittävät, että höylä on aika vaihtaa. Viimeistään asia selviää kokeilemalla: tylsä terä ei leikkaa ihokarvoja heti, vaan ikään kuin kiskaisee niitä.

– Se tuntuu pieneltä nipistykseltä, vähän kuin pinseteillä kiskaisisi ihokarvaa. Höyläämisen ei pitäisi nipistää, joten siitä viimeistään tietää, että terä on kulunut, Ranta kuvailee.

Jos säärten ja kainaloiden lisäksi ajelee myös bikinirajaa, Ranta neuvoo hankkimaan tälle alueelle oman höylänsä. Näin genitaalialueen bakteerit eivät pääse siirtymään muille ihoalueille eikä päinvastoin.

– Samantyyppistä höylää voi kyllä käyttää bikinialueellakin. Erityisesti tällä alueella kannattaa ensin ajella myötäkarvaan, sillä se on hellävaraisempaa kuin suoraan vastakarvaan ajo.

X