Kauneus

Näin valitset sopivat ihonhoitotuotteet – 6 vinkkiä

Teksti:
Anna.fi

Iho-ongelmien taustalla voi olla puutteellinen tai jopa virheellinen hoito. Tarkasta, että hoidat ihoasi oikein.

ihonhoito

1. Tunnista ihotyyppisi ja ihosi tarpeet

Kaikki lähtee oman ihotyypin ja sen tarpeiden tunnistamisesta. Perinteisesti ihotyypit jaetaan kolmeen: iho voi olla joko kuiva, normaali-/sekaiho tai rasvoittuva. Tässä jaottelussa kuivalla iholla tarkoitetaan sitä, että ihosta puuttuu lipidejä eli rasvaa. Toisaalta mikä tahansa ihotyyppi voi olla pintakuiva, jolloin ihosta puuttuu kosteutta.

Jos et ole varma omasta ihotyypistäsi, voi ihohuokosten tarkastelusta olla apua. Pääsääntöisesti kuivassa ihossa ihohuokoset ovat pienet. Normaalissa ihossa huokoset voivat olla t-alueella suuremmat mutta poskissa pienet. Rasvaisessa ihossa huokoset ovat suuret yleensä poskissakin.

Lisäksi kuivan ihon tunnistaa usein siitä, ihoa kiristelee saunan jälkeen.

2. Muista huolellinen ihonhoitorutiini

Ellei ihoa puhdista kunnolla, eivät ihonhoitotuotteetkaan vaikuta parhaalla mahdollisella tavalla. Puhdistus on tärkeää, vaikket meikkaisikaan, sillä päivän mittaan iholle kertyy epäpuhtauksia esimerkiksi ilmansaasteista.

Myös erillisiä päivä- ja yövoiteita kannattaa käyttää, sillä näillä on erilaiset tehtävät. Päivävoiteen tärkein tehtävä on suojata ihoa vapailta radikaaleilta, uv-säteilyltä ja ilmansaasteilta, kun taas yövoide hoitaa ihoa.

3. Älä pelästy ikäsuosituksia

Useille ihonhoitosarjoille on määritelty suositusikärajat: kolmekymppistä ihoa hoidetaan keskimäärin erilaisilla tuotteilla kuin kuusikymppistä. Näitä ikäsuosituksia ei kuitenkaan kannata noudattaa liian orjallisesti, sillä ihosi ikä voi erota omasta fyysisestä iästäsi kymmenellä vuodella suuntaan tai toiseen.

Jos siis esimerkiksi koet, että kaipaisit silmänympärysihollesi ravitsevampaa tuotetta, voit hyvin kokeilla vanhemmalle iholle suunnattua – ja näin usein ravitsevampaa sarjaa. Siitä ei ole haittaa.

4. Anna aikaa

Jos vaihdat ihonhoitotuotteita, voi iholtasi kestää viikosta kahteen viikkoon totutella uusiin tuotteisiin. Jos talineritys on häiriintynyt, voi sopivakin tuote aluksi aiheuttaa esimerkiksi ihon rasvoittumista tai näppylöitä. Ajan myötä ne kuitenkin tasoittuvat. Anna siis ihollesi riittävästi aikaa sopeutua muutoksiin.

5. Huomioi herkkä iho

Herkkä iho ei ole ihotyyppi, vaan ihon ominaisuus. Useisiin tuotesarjoihin kuuluu kuivan ja herkän ihon tuotteita, mutta nämä eivät välttämättä sovi kaikille. Rasvainenkin iho voi olla herkkä, eikä sille tule käyttää kuivan ihon tuotetta. 

6. Kysy apua

Jos et ole varma ihosi tarpeista tai tuotteiden ominaisuuksista, kysy apua kosmetologiltasi, apteekista tai tavarataloista. Alansa ammattilaiset voivat auttaa sinua ihonhoitotuotteiden valitsemisessa.

Asiantuntijana markkinointikoordinaattori Jonna Ovaskainen, Beiersdorf Oy

X