Kauneus

Nämä kosmetiikan raaka-aineet suojaavat ihoa ikääntymiseltä – opi tärkeimmät anti-age-tehoaineet

Anti-age-tuotteet lupaavat hidastaa ihon ikääntymistä kiinteyttämällä, kosteuttamalla ja heleyttämällä sitä. Nämä ajankohtaiset raaka-aineet kannattaa painaa mieleen.
22.11.2016 Teksti: Anni Nissi

AHA-hapot

Alfahydroksihapot, tuttujen kesken AHAt, ovat luonnollisia hedelmähappoja, jotka irrottavat kuollutta ihosolukkoa kirkastaen ja raikastaen näin ihoa. Vielä hellempi vaihtoehto on PHA eli polyhydroksihappojen cocktail.

B5-vitamiini

B5-vitamiini eli pantoteenihappo pehmentää ihoa, parantaa haavoja ja ehkäisee tulehduksia. Atoopikot, painakaa tämä mieleen!

C-vitamiini

C-vitamiini on tehokas antioksidantti, ja se auttaa säilyttämään ihon kimmoisuuden. C-vitamiinituotteet myös heleyttävät, joten suosi niitä ihon ollessa tunkkaisen samea.

D-Glyox

D-Glyox on patenttia odottava yhdiste, joka on kehitetty ehkäisemään glykoksidaatioon liittyvää ihon vanhenemista. Se on noin kolmikymppisenä alkava ilmiö, joka vahingoittaa nuorekkaan ihon kannalta oleellisia aktiivisia proteiineja.

Ergotioneiini

Ergotioneiini on tehokas antioksidantti, jonka olemassaolo on tiedetty jo sadan vuoden ajan, mutta jonka hyödyt on vasta viime aikoina hoksattu ihonhoidossa. Se muun muassa suojaa ihoa saasteiden tuhoilta.

F-vitamiini

F-vitamiinilla viitataan rasvahappoihin, kuten linoli- ja linoleenihappoihin. Ne suojaavat ihoa ulkoisilta haitoilta. Iho ei pysty tuottamaan niitä itse, joten näitä kannattaa lisätä iholle etenkin talviaikaan.

Glykolihappo

Glykolihapolla tehtävä kuorinta hioo ja siten kirkastaa ihon pintaa tehokkaasti ja no­peasti. Siitä voivat hyötyä anti-age-vaikutusta etsivien lisäksi esimerkiksi aknearvista kärsivät.

Hyaluronihappo

Hyaluronihappo on ylivoimaisen hyvä kosteuttaja kaikenikäisille: yksi gramma sitä voi sitoa itseensä noin seitsemän litraa vettä. Kosteutettu iho näyttää kuivaa täyteläisemmältä ja sileämmältä.

E-vitamiini

Ihon sileyden säilyttämisen kannalta oleellista on riittävä E-vitamiinin saanti. Antioksidanttisen E-vitamiinin tehtävä on muun muassa suojella solukalvoja, ja sitä on todella monissa kuivan ihon voiteissa.

Jasmonaatti

Jasmonaatit ovat kasvien keino puolustautua esimerkiksi hyönteisiä tai infek­tioita vastaan ja korjata niiden tuhoja. Iholla jasmonaattijohdannaiset taas vaikuttavat ihon kerrosten väliseen vuorovaikutukseen.

Kojic

Kojic-happo tunnetaan ihoa kirkastavana ja pigmenttimuutoksia vaalentavana ainesosana, sillä se kuorii iholta kuollutta solukkoa.

Lakritsiuute

Lakritsiuute estää infektioiden muodostumista ja rauhoittaa ärtynyttä tai tulehtunutta ihoa. Sitä sisältäviä tuotteita voi kokeilla myös perheen teinin näppyihin.

Merisokeri

Merisokeri on yksi esimerkki kosmetiikassa hyödynnettävistä eksopolysakkarideista. Kryptisen kuuloinen sana viittaa vedestä löydettyyn mikro-organismiin, jota hyödynnetään ihoa silottavissa tuotteissa.

Neuropeptidi

Neuropeptidi on tehoaine, joka rentouttaa kasvojen lihaksia ja ehkäisee siten ilmejuonteita. Peptidejä on olemassa satoja, ja ne ovat hyödyllisiä raaka-aineita kaikenikäisille muun muassa silmänympärystuotteissa.

Omena

Omenan, alppitähden ja monen muun kasvin kantasolut ovat kosmetiikassa käytettyjä uutteita, jotka auttavat säilyttämään ihon kimmoisana. Lisäksi ne tukevat kollageenintuotantoa.

Probiootit

Probiootit – siis elävät mikrobit – ja prebiootit, joilla mikrobeja ruokitaan, ovat nyt kovassa huudossa kosmetiikassa, sillä terve mikrobikanta on hyvinvoivan ihon edellytys.

Q10

Q10 on luonnollinen koent­syymi, joka toimii antioksidanttina eli se suojaa vapailta happiradikaaleilta. Ihon kuukymppi-pitoisuus laskee iän myötä, joten sitä on lisätty moniin anti-age-voiteisiin.

Retinoli

Retinoli ja muut A-vitamiinin muodot ovat yksi tehokkaimmista avuista ihon silottamiseen ja kiinteyttämiseen. Niiden on myös todettu kirkastavan ihoa ja rauhoittavan aknea. Hellempi muoto on nimeltään retinyylipalmitaatti.

Solukasvutekijät

Solukasvutekijöiden vaikutukset huomattiin ensin lääketieteessä, nyt niitä on luksusvoiteissa. Yleisimmin käytössä on hyvin siedetty EGF, joka panee vauhtia ihon toimintaan.

UVA- ja UVB-suoja

Tehokas UVA- ja UVB-suoja on paras apu ennenaikaisen vanhenemisen ehkäisyyn, sillä valo on eniten ihoa vanhentava yksittäinen tekijä.

Urea

Urea ei tarkoita hoitovoiteen raaka-aineena virtsaa vaan teollisesti valmistettua raaka-ainetta, karbamidia. Kosteuttavaa raaka-ainetta käytetään etenkin vartalo- ja jalkavoiteissa.

Viinirypäle

Viinirypäleiden sisältämä resveratroli on tehokas antioksidantti, ja siihen perustuvat punaviinin terveysvaikutukset. Se suojaa vapailta radikaaleilta myös kosmetiikan muodossa.

Öljyt

Öljyjen sisältämät kasvikeramidit vahvistavat ihon suojamuuria ja paikkailevat kuivuuden aiheuttamia vaurioita. Laadukkaissa luomuöljyissä on lisäksi ravitsevia rasvahappoja ja voimakkaita antioksidantteja, joten ei ihme, että ne ovat nyt ihonhoidon megatrendi.

Lue myös:

Lue myös

Suosittelemme