Kauneus

Nämä merkit kertovat, että sinun olisi syytä lopettaa kuivashampoon käyttö

Kuivashampoota suihkitaan hiuspohjaan pidemmän pesuvälin toivossa. Hiustenlähdön ja hiuspohjan ongelmien asiantuntija kertoo, miksi se ei kannata.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
iStock

Jatkuva kuivashampoon käyttö voi aiheuttaa ongelmia hiuspohjaan.

Kuivashampoota suihkitaan hiuspohjaan pidemmän pesuvälin toivossa. Hiustenlähdön ja hiuspohjan ongelmien asiantuntija kertoo, miksi se ei kannata.

Moni korvaa hiustenpesun suihkutettavalla kuivashampoolla, sillä arjen kiireessä se on helppo tapa pidentää pesuväliä. Hiustenlähdön ja hiuspohjan ongelmien asiantuntija ja sairaanhoitaja Tuija Lindströmin mukaan monella on kuitenkin aivan väärä käsitys kuivashampoosta.

– Nimestään huolimatta kuivashampoolla ei ole mitään tekemistä hiusten pesun kanssa, Lindström tarkentaa.

Puhdistamisen sijaan kuivashampoo sitoo öljyä itseensä tyypillisesti alkoholin ja tärkkelyksen avulla. Tällöin hiukset näyttävät ikään kuin puhtaammilta, mutta samaan aikaan tuotteesta kuitenkin jäämiä – eli oikeastaan lisää likaa – hiuspohjaan.

– Mitä enemmän ja useammin kuivashampoota suihkii hiuspohjaan, sitä enemmän sinne kertyy tuotteen jäämiä. Pitkään hiuspohjassa olevat kertymät puolestaan alkavat tukkia hiuspohjan huokosia, Lindström kertoo.

Jos kuivashampoota käyttää säännöllisesti monta kertaa viikossa, se aiheuttaa rasitusta myös hiusten säikeisiin ja voi rikkoa hiuskuitua.

Nämä viisi merkkiä voivat paljastaa, että sinun olisi aika lopettaa kuivashampoon käyttö:

1. Päänahan kutiaminen ja kuumotus sekä hilseily

Tukkeutunut ja huonosti hoidettu hiuspohja voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Päänahkaa voi kutittaa tai kuumottaa: Päänahkaan voi ilmestyä ihottumaa. Pidemmällä aikavälillä päänahkaan voi kertyä hiivasienikantaa tai bakteeri- ja sieni-infektioita, jotka voivat aiheuttaa myös hilseilyä.

– Hiuspohja kertoo kyllä nopeasti, kun se ei voi hyvin, Lindström sanoo.

2. Näppylät päänahassa

Kutinan, pistelyn ja punoituksen lisäksi hiuspohjassa voi esiintyä myös näppyjä.

– Jos hiuspohja on öljyisyyteen taipuvainen ja huokoset ovat olleet pitkään tukossa esimerkiksi talkkipohjaisen hiusshampoon käytöstä, hiuspohjaan voi hyvinkin ilmaantua aknen tyylistä ongelmaa, Lindström sanoo.

3. Rasvoittuva hiuspohja

Moni juuri öljyisestä hiuspohjasta kärsivä suosii kuivashampoita, kun hiukset tuntuvat rasvoittuvan ennätysajassa. Tällaisissa tapauksissa kuivashampoon käyttö voi kuitenkin erityisesti aiheuttaa ongelmia.  

– Jos on runsaasti talia erittävä päänahka, hiuspohjaan suihkutettava kuivashampoo sitoo öljyn päänahkaan. Tällöin öljy imeytyy hiuspohjaan ja saattaa tukkia huokoset totaalisesti.

4. Tali-ihottuma

Lindströmin mukaan henkilöiden, joilla on runsasta talineritystä ja taipumusta seborrooiseen ekseemaan eli tali-ihottumaan, pitäisi erityisesti välttää hiuspohjaa tukkivien tuotteiden käyttöä.

Tali-ihottuma on yleinen ihosairaus, josta kärsii noin 3–5 % väestöstä. Sairaudelle tyypillisiä oireita ovat hilse ja kutina päänahassa, lisäksi hiuspohja voi tuntua sekä kuivalta että rasvaiselta yhtä aikaa. Usein tehdään virhe, että ei uskalleta pestä hiuspohjaa, jolloin ongelma kumuloituu. Jos kaiken lisäksi hiusten pesuväliä pitkitetään jatkuvasti kuivashampoolla, se voi altistaa päänahkaa entisestään ärhäkälle tali-ihottumalle ja tulehduksille.

5. Hiustenlähtö

Pahimmillaan pitkään tukossa oleva hiuspohja voi aiheuttaa myös hiustenlähtöä. Lindström muistuttaa, että kyseessä on kuitenkin pitkäaikaisen ongelman seuraus.

– Jos käytät silloin tällöin kuivashampoota, ei tarvitse pelätä, että hiukset tippuvat päästä. Kuivashampoo itsessään ei aiheuta hiustenlähtöä, huonosti voiva hiuspohja sen sijaan kyllä. Hiuspohjan pitkäaikaiset ongelmat voivat johtaa hiustupen kuolemaan. Tällöin kyseiseen kohtaan ei enää kasva uutta hiusta, Lindström sanoo.

X