Kauneus

Nora alkoi harmaantua nelikymppisenä – lopetti värjäyskierteen ja rakastaa hiusväriään: ”Tunnen olevani aidoimmillani”

Kun Nora Soinin hiukset alkoivat harmaantua, hän ei pyrkinyt peittämään ainoatakaan suortuvaa. Sen sijaan hän ei malttanut odottaa, että harmaantuisi kokonaan.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Nora Soinin Kotialbumi

Nora Soini näyttää mielellään esimerkkiä, että myös harmaahiuksisena voi olla nuorekas.

Kun Nora Soinin hiukset alkoivat harmaantua, hän ei pyrkinyt peittämään ainoatakaan suortuvaa. Sen sijaan hän ei malttanut odottaa, että harmaantuisi kokonaan.

Viestintäyrittäjä Nora Soinin hiushistoria on monenkirjava. Hiusvärejä ja -tyylejä on löytynyt joka lähtöön.

– Minulla oli luonnostaan maantienvärinen tukka, jota värjäsin vuorotellen kaikilla mahdollisilla väreillä paitsi mustalla. Kokeilin mielelläni uutta, ja minulla on ollut jopa rastat, Nora muistelee.

Jossain vaiheessa kirjavimmat kokeilut jäivät kuitenkin pois, ja Nora päätti pitäytyä vaaleissa raidoissa. Se tuntui pitkän värjäyshistorian jälkeen kevyemmältä ratkaisulta myös päänahan ja hiusten kunnon kannalta.

Noin 10 vuotta sitten, Noran ollessa 45-vuotias raitojen sekaan ilmestyivät ensimmäiset harmaat. Hiusten raidoittamista jatkettiin, mutta harmaita ei ollut tarkoitus peittää.

– En malttanut odottaa, että harmaantuisin kokonaan ja pääsisin pois värjäyskierteestä, Nora sanoo.

Ennen kuin Nora harmaantui, hän raidoitti hiuksensa vaaleiksi.

Sukupolvien välinen ero

Nora oli osannut odottaa tätä. Hänen äitinsä oli harmaantunut nelikymppisenä.

– Äitini harmaantui kauniisti. Kun harmaita alkoi ilmestyä, kampaaja kysyi, kuka oli osannut tehdä hänelle niin kauniit harmaat raidat, Nora naurahtaa.

Siitä huolimatta Noran oma äiti ei suhtautunut harmaisiin tyttärensä kaltaisella lempeydellä.

– Hän oli harmaista hiuksista harmissaan ja värjäsi niitä piiloon todella pitkään. Kun äiti parikymmentä vuotta sitten lopetti värjäyksen, hänen tukkansa alkoi kerätä paljon kehuja. Se käänsi lopulta hänen päänsä ja auttoi hyväksymään harmaat.

Ehkä ennen harmaa väri koettiin vanhuuden merkiksi. Nyt maailma on Noran mukaan toisenlainen ja etenkin nuoremman sukupolven asenteet ovat muuttuneet.

– En tosiaankaan ajattele, että harmaa hiusväri tekisi minusta vanhan. Päinvastoin! Moni ajattelee, että olen värjännyt hiukseni trendikkäiksi. Monella parikymppisellä on nyt harmaaksi värjätyt hiukset, eikä heiltäkään kysytä, ovatko he sinut harmaiden hiustensa kanssa.

 Oma väri ylpeydellä esiin

Nora teki kampaajansa kanssa suunnitelman: heti kun harmaata olisi tarpeeksi, hiukset leikattaisiin aivan lyhyiksi.

– Aika lailla viisi vuotta sitten luovuin olkapäille ulottuvista kutreistani ja leikkuutin hiukseni ihan lyhyiksi. Samalla lopetin värjäyskierteen, enkä sen jälkeen ole värjännyt hiuksiani kertaakaan, Nora sanoo.

Nora leikkautti hiuksensa lyhyiksi vuonna 2017.

Lyhyessä mitassa oman hiusvärin kasvattaminen kauttaaltaan onnistui helpommin. Kasvava hius toi kuitenkin uudenlaisia haasteita. Hiukset harmaantuivat aluksi ohimoilta ja edestä ja vasta hiljalleen takaa.

– Luottokampaajani joutui muuttamaan joka kerta leikkaustyyliä. Harmaita hiuksia tuli joka kuukausi lisää, ja harmaa hius on jäykempi ja käyttäytyy niin eri tavalla kuin normaali hius. Monesti huomasinkin hiuksieni sojottavan ihan hassuihin suuntiin.

Noralla on hiuksissaan kotoisa olo.

– Olen ollut onnekas, että muutos vaaleasta harmaisiin tapahtui niin helposti ja kivuttomasti. Tässä värissä tunnen olevani aidoimmillani, Nora sanoo.

Haaveissa isot ja harmaat hiukset

Nora suosi lyhyttä mallia hiuksissaan pitkään, mutta kun harmaa oli tullut esiin kauttaaltaan, hän aloitti hiusten kasvattamisen. Tällä haavaa hiukset hipovat jälleen olkapäitä.

– Minusta on ihanaa, kun saan taas hiukset kiinni. Se helpottaa päiviä pipokautena, kun tukka on helposti sikin sokin.

Vaikka lyhyet hiukset nousivat miltei Noran tavaramerkiksi, nyt haaveissa ovat pitkät hiukset.

– Haluan nähdä, miltä pitkät harmaat hiukset näyttävät minulla. Sen koettuani leikkaan ne taas lyhyeksi ja tipautan taas 10 vuotta pois iästäni, Nora naurahtaa.

Kun hiuksia ei värjää, vaihtelua saa pituutta, kampauksia tai vaikkapa meikkiä muuttamalla.

– Rakastan leikitellä näyttävillä korvakoruilla, suurilla silmälasisangoilla ja pirteällä meikillä. Kyllästyn helposti, joten niiden avulla saan kivaa vaihtelua tyyliin, Nora sanoo.

Nyt Nora iloitsee olkamittaisista hiuksistaan: ”Isot korvakorut näyttävät tosi hyvältä, kun hiukset ovat kiinni.”

Jos peili paljastaa ensimmäiset harmaat, Nora kehottaa suhtautumaan niihin uteliaisuudella.

– Ajattelisin niin, että oma, luonnollinen hiusväri sopii kyllä jokaiselle. Jos luontoäiti on suonut harmaat hiukset, antaisin niille mahdollisuuden.

Hän tietää kokemuksesta, että värjäyskierteen katkaisu ei ole helppoa ja kasvattamisessa on iso työ, mutta taitava kampaaja osaa kyllä auttaa.

– Toivon myös, että tulevaisuudessa harmaita ei pitäisi pyrkiä enää peittämään vaan purnukoita markkinoitaisiinkin kulmalla: näin saat upeat harmaasi loistamaan!

X