Kauneus

Onko hampaiden valkaisu aktiivihiilellä turvallista? Asiantuntija vastaa

Hampaiden valkaisu aktiivihiilellä kiinnostaa monia. Suosiostaan huolimatta hiilen hyödyistä ja haitoista on olemassa vain vähän tieteellistä näyttöä.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Valkaisevien tuotteiden teho perustuu usein värioppiin. Kun hampaiden pintaan lisätään tummaa, hampaat näyttävät pesun jälkeen automaattisesti vaaleammilta.

Hampaiden valkaisu aktiivihiilellä kiinnostaa monia. Suosiostaan huolimatta hiilen hyödyistä ja haitoista on olemassa vain vähän tieteellistä näyttöä.

Hampaiden valkaisu aktiivihiilellä on kasvattanut suosiotaan muutaman vuoden ajan. Markkinoilta aktiivihiiltä löytyy muun muassa jauheiden ja hammastahnojen muodossa.

Hiiltä sisältävät suunhoitotuotteet eivät välttämättä kuitenkaan takaa hampaidesi terveyttä – tai edes vaaleampaa hymyä. Tuoreen British Dental Journalin arvion mukaan aktiivihiilen terveyshyödyt eivät ole niin mahtipontiset kuin valmistajat antavat ymmärtää. Arviossa muun muassa huomautetaan, ettei hiili taistele hampaiden reikiintymistä vastaan. Tämän lisäksi tuotteiden valkaisevasta vaikutuksesta on olemassa vain vähän tieteellistä näyttöä.

Kannattaako hampaita sitten yrittää valkaista aktiivihiilen avulla? Tai onko se edes turvallista? Kysyimme Oralin suuhygienisti Reetta Tuomolalta viisi kysymystä aktiivihiilestä.

1. Mihin aktiivihiilen valkaiseva teho perustuu?

Hiili on tunnetusti sitova aine, jota käytetään hoitokeinona esimerkiksi vaarallisissa myrkytystiloissa. Suuhygienistin mukaan hampaissa aktiivihiilen väitetty teho perustuu siihen, että se saattaa poistaa värjäytymiä hampaiden pinnasta.

– Aktiivihiili poistaa värjäytymiä joko niin, että hammastahna hankaa hampaiden pintaa tai siten, että hiili sitoo hampaiden pinnalta värjäytymiä pois, Tuomola selittää.

2. Onko aktiivihiili hyväksi kiilteelle?

Tuomolan mukaan hammasterveyden ammattilaisen näkökulmasta markkinoilla olevat aktiivihiilituotteet ovat ongelmallisia, koska vain harvoissa hiiltä sisältävissä hammastahnoissa on mukana hampaita suojaavaa fluoria.

– Aktiivihiiltä sisältävien tuotteiden tehosta tai turvallisuudesta ei välttämättä löydy tietoa edes pakkauksesta, tutkimuksista puhumattakaan. Tästä syystä on hankala arvioida, kuinka happamia tai hankaavia hammastahnat ovat, ja miten ne vaikuttavat hampaiden kiilteeseen, Tuomola summaa.

3. Voiko aktiivihiili jäädä kiinni hammaspaikkoihin?

BBC:n artikkelissa hammaslääkäri Joseph Greenwall-Cohen kertoo, että aktiivihiiltä sisältävät tuotteet saattavat olla haitallisia etenkin ihmisille, joilla on hampaissaan paljon paikkoja. Hiili voi nimittäin juuttua ikävästi kiinni muovipaikkoihin.

Tuomola ei kiistä väitettä.

– Muovipaikoissa on kemiallinen sidos hampaan ja paikan välissä. Ajan mittaan muovipaikkaan muodostuu mikroskooppisia rakoja, johon myös hammastahna pääsee. Aktiivihiili voi jäädä paikkoihin kiinni esimerkiksi silloin, jos pesee hampaat tahnalla, jossa on aktiivihiiltä mukana. Tämä huonontaa paikkojen esteettisyyttä.

Hampaiden valkaiseminen aktiivihiilellä.
Vain harvat aktiivihiilitahnat sisältävät fluoria. Suuhygienistin mukaan tahnojen pidempiaikainen käyttö voi sen takia olla haitallista hampaiden kiilteelle.

4. Voiko hampaiden valkaisu aktiivihiilellä olla haitallista ikenille?

Samassa BBC:n haastattelussa kerrotaan myös, että hiili saattaa ärsyttää ikeniä. Tuomolan mukaan myös tämä seikka voi olla totta, vaikka kosmeettisesti sertifioitujen tuotteiden käytön pitäisikin olla turvallista.

– Jos tahna on esimerkiksi kovin hankaava, se voi ärsyttää myös ikeniä. Koska hiilen turvallisuutta ei tiedetä, emme voi luottaa siihen, että nämä tuotteet olisivat täysin turvallisia ikenille.

5. Kuinka hyvin aktiivihiilen mahdolliset hyödyt ja haitat tunnetaan?

Suuhygienistin mukaan aktiivihiiltä sisältävien tuotteiden suurin haaste on, ettei niiden hyödyistä tai haitoista ole juurikaan olemassa tieteellistä näyttöä. Tästä syystä hampaiden valkaiseminen aktiivihiilen avulla on kuluttajan omalla vastuulla.

Tuomola huomauttaa, että hampaiden valkaiseminen aktiivihiilellä on yksi trendi muiden joukossa.

– Osittain hiilen valkaiseva teho on verrattavissa sinisiin hammastahnoihin, joita oli markkinoilla jokin aika sitten. Kun hampaiden pinnalle viedään jotain tummaa, hampaat näyttävät silmään heti valkoisemmalta.

Jos tavoitteena on saada hymystä valkoisempi, Tuomolan mukaan hampaiden valkaisuun on olemassa keinoja, jotka toimivat aktiivihiiltä paremmin.

– Suomen markkinoilla ei ole aktiivihiilituotteita, joita voisin ammattilaisena suositella, Tuomola summaa.

Lähde: Harper’s Bazaar

Lue myös: 

Hampaiden kuluminen voi tuntua jomottavana kipuna – lääkäri kertoo, miten hampaiden eroosio syntyy ja miten sitä voi ehkäistä

Jopa 90 prosenttia ei käytä hammaslankaa niin kuin pitäisi – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

Aiheuttaako narskuttelu päänsärkyä? 18 kysymystä narskuttelusta – asiantuntijat vastaavat

X