Kauneus

Onko sinullakin salakiharat? Supersuosittu Curly girl -metodi yllättää monet – näin se toimii

Oletko sinäkin taistellut koko ikäsi villinä rehottavan luonnonkiharan tai muuten vain hankalasti muotoiltavan ja taipuisan tukan kanssa? Jos vastaat kyllä, niin somen sekoittanut Curly girl -metodi saattaa olla juuri sitä, mitä tukkasi kaipaa.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Tiina Kinnari, 22, on taistellut koko elämänsä luonnonkiharan tukkansa kanssa. Huonokuntoiset hiukset ovat olleet useammin kiinni sidottuna kuin auki hulmuten. Heinäkuussa 2018 Tiina löysi kuitenkin Curly girl -metodin. Se muutti kaiken.

– Kiharat tulevat paljon nätimmin esille. Isoin muutos on ollut se, että hiukset ovat kasvaneet ihan älyttömästi, Tiina kuvailee.

Curly girl -metodin takana on amerikkalainen hiusstylisti Lorraine Massey. Massey kehitti metodin 2000-luvun alussa luonnonkiharien hoitamiseen.  Massey on julkaissut yhdessä Michele Benderin kanssa vuonna 2010 aiheesta myös Curly Girl: The Handbook -nimisen kirjan.

Nyt Tiinan hiukset ovat niin hyväkuntoiset, että hän pitää niitä auki päivittäin.

– Nykyään muotoilen kiharat käyttämällä hiuksiin jätettävää hoitoainetta ja paljon hiusgeeliä sekä joskus hiusöljyä. Tulen noudattamaan metodia varmasti jatkossakin!

Myös Kaksplussan Mutsis on -bloggaaja Emilia Huttunen kertoo kokeilleensa Curly girl -metodia ja ihastuneensa tuloksiin välittömästi. Emilia julkaisi kutreistaan kuvan myös Instagramissa.

Curly girl -metodi sanoo hyvästit shampoolle

Curly girl -metodin tarkoituksena on kosteuttaa luonnonkiharat siten, etteivät ne kuivu ja muutu pörröiseksi. Tämän vuoksi metodi kieltää shampoon käytön ja hiukset pestään sen sijaan hoitoaineella.

– Alkuun tuntui oudolta, ettei hiuksia saanut pestä shampoolla, mutta hiukset eivät silti tuntuneet rasvaisilta, Tiina kertoo.

Vaikeinta metodissa on Tiinan mukaan sopivien hiustuotteiden löytäminen. Etenkin alussa tämä johti siihen, että Tiina huomasi haalivansa liikaa erilaisia tuotetta, vaikka vähemmälläkin olisi pärjännyt.

– Viimeisin lisäys omaan rutiiniini on hiusöljy.

Hauskan Curly girl -metodista tekee se, että sitä voi kokeilla myös suorempiin hiuksiin. Moni taipuisan tukan kanssa tapellut onkin huomannut metodin käyttöön ottamisen jälkeen omaavansa salakiharat!

Curly girl -metodin 8 askelta

1. Final Wash

Ensimmäinen askel on pestä hiukset pesuaineella, jossa on korkea sulfaattipitoisuus. Pesu onnistuu niin syväpuhdistavalla shampoolla, käsisaippualla kuin suihkugeelilläkin. Hiustenpesun jälkeen hiuksiin lisätään hoitoaine ja hiusnaamio. Tämä vaihe tehdään silloin, kun metodi otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa tai jos on käyttänyt silikonipitoisia hiustuotteita tai -vahaa.

2. Co-wash eli hoitoainepesu

Ensimmäisen vaiheen jälkeen hiusten pesemistä jatketaan hoitoaineella. Hoitoainepesussa vettä lisätään runsaasti ja hoitoainetta hierotaan huolella aina päänahkaan asti. Vaihtoehtoisesti pesussa voidaan käyttää sulfaatitonta shampoota.

3. Condition eli hoitoaineen lisääminen hiuksiin

Hoitoainepesun jälkeen hiukset kosteutetaan hoitoaineella. Voit käyttää samaa tuotetta kuin hoitoainepesussa tai valita kiharatyypistäsi riippuen kosteuttavamman aineen. Jos hiuksesi kaipaavat syväkosteutusta, levitä hoitoaineen sijaan hiuksiisi maski ja anna sen vaikuttaa kauemmin. Voit edesauttaa aineen leviämistä kammalla tai haromalla hiuksia sormilla. Hoitoaineen annetaan vaikuttaa hiuksissa muutaman minuutin ajan.

4. Leave-in condiotioner eli hiuksiin jätettävä hoitoaine

Kun hiukset on pesty ja kosteutettu, niihin lisätään vielä hiuksiin jätettävä hoitoaine. Valitse itsellesi sopiva voide, suihke tai öljy ja puristele tuote märkiin hiuksiin.

5. Muotoilu

Metodissa hiukset muotoillaan märkinä. Vaihe pitää kiharat muodossaan ja vähentää pörröisyyttä. Muotoiluun sopivat mousse, geeli tai muotoiluvoide, joka puristellaan märkiin hiuksiin.

6. Ploppaus

Tavallinen froteepyyhe kuivattaa hiuksia, mutta ploppaus auttaa hiuksia kuivumaan ilman turhaa pörröisyyttä. Ploppauksessa voit käyttää hyvin esimerkiksi vanhaa puuvillapaitaa, jonka sisään märät hiukset kiedotaan. Aseta paita sängylle, käännä pää alaspäin ja asettele hiukset paidalle. Paidan helmat sidotaan niskan taakse kiinni ja loppupaita nostetaan niskan päälle ja rullataan tai solmitaan molemmin puolin kiinni.

Voit plopata hiuksiasi viidestä minuutista viiteentoista. Ploppauksen jälkeen hiusten annetaan ilmakuivua tai käytetään diffuuseria kuivaukseen.

7. Scrunch Out The Crunch eli SOTC

Viimeisen vaiheen tarkoituksena on poistaa hiuksiin muodotunut kova kalvo pois. Jos puristelu ei tunnu onnistuvan, voit lisätä käsiisi muutaman tipan öljyä tai kokeilla puristelua kuivan t-paidan avulla.

8. Vaihda tyynyliinasi silkkiseksi

Ota käyttöön silkistä tai satiinista valmistettu tyynyliina – näin et herää aamulla pörröpäänä.

Lähde: Curly Girl Suomi -Facebook ryhmä 

  

Tältä näyttää, kun hiukset kuivataan ploppaamalla! Mallia näyttää Instagramissa Kaksplussan Yli pyykkivuorten -bloggaaja Hanna Maaria.

X