Näin sheivaat oikein – hyvästit punaisille näppylöille
Ei näin! Sheivatessa kannattaa aina käyttää siihen tarkoitettua geeliä tai vaahtoa.
Kauneus

Osaatko sheivata oikein? Näin karvat saa ajeltua ilman punaisia näppylöitä – 12 vinkkiä

Tiesitkö, että bikinialueen sheivaamiseen kannattaa käyttää miesten höylää? Ja että hoitoaine sopii hätätilanteessa sheivaukseen? Listasimme 12 vinkkiä, joiden avulla karvojen höylääminen ei enää aiheuta iholle näppylöitä, naarmuja tai ihottumaa.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Tänään on loistava päivä sanoa hyvästit sheivaamisesta aiheutuville iho-ongelmille. Kun vältät yleiset sheivausvirheet ja muistat muutaman pikkuniksin, ihosi kiittää ja lopputulos on terveen ja kauniin näköinen.

Muista ihon kosteuttaminen

Jotta ihon sheivaaminen sujuisi ilman ongelmia, kannattaa ihon kosteutuksesta pitää hyvää huolta ennen sheivausta ja sheivaamisen jälkeen. Kuiva iho ärsyyntyy ja menee rikki helpommin kuin kosteutettu iho, vaikka sitä ei sheivattaisi ollenkaan.

Kuori iho ennen sheivaamista

Ihon kuoriminen poistaa iholta kuollutta ihosolukkoa ja tekee ihosta tasaisen. Siksi iho kannattaakin kuoria jo ennen sheivaamista. Sheivaamisen jälkeen ihon kuoriminen sen sijaan ei kannata, sillä se ärsyttää ajelusta herkistynyttä ihoa entisestään ja saattaa aiheuttaa kipua, punoitusta ja näppylöitä.

Älä ikinä kuivasheivaa

Oletko joskus kiireessä ajatellut sheivata karvat pois kuivalta iholta pelkän höylän avulla ilman vettä tai muita karvanpoistotuotteita? Se ei kannata, sillä kuivan ihon sheivaaminen on varmin tapa saada iho rikki ja ärtyneeksi.

Sheiveri kuorii ihon pintaa ja kerää mukanaan kuivaa ihosolukkoa. Kun iho on märkä, se on pehmeämpi ja hilseilee vähemmän. Siksi karvat kannattaa aina ajella märältä iholta.

Skippaa saippua ja käytä hätätapauksessa hoitoainetta

Käytä sheivaamiseen sitä varten suunniteltua vaahtoa tai geeliä. Unohda saippua, sillä se kuivattaa ihoa eikä luo iholle sopivan liukasta pintaa. Jos kotoasi ei löydy sheivausvaahtoa tai -geeliä, voit hätätapauksessa käyttää sheivaamiseen hoitoainetta.

Ajele karvat oikeaan suuntaan

On väliä, mihin suuntaan höylää liikutat. Jos sinulla on hyvin herkkä iho, kannattaa karvat ajella niiden kasvusuuntaan päin. Käytännössä tämä tarkoittaa että esimerkiksi alaspäin kasvavat jalkakarvat ajellaan ylhäältä alaspäin.

Jos ihosi ei ole herkkä ja haluat ajella karvat mahdollisimman tehokkaasti, voit ajaa karvat vastakarvaan. Kainaloissa karvoja kasvaa eri suuntiin, joten niitä ajaessa höylää kannattaa liikuttaa sekä ylhäältä alas että alhaalta ylös.

Poista karvat rauhallisilla ja lyhyillä vedoilla

Kiirehtiessä tulee helposti sheivanneeksi vekin ihoon, joten älä hosu ja hätäile sheivaamisen aikana. Älä myöskään paina höylällä ihoa liian kovaa.

Höylää rauhallisesti ja tee lyhyitä vetoja, jotta saat ajeltua karvat huolellisesti kaikkialta. Yritä ajella yhdestä kohdasta ainoastaan kerran, jotta iho ei ärsyynny.

Käytä bikinialuetta sheivatessa miesten höylää

Totta se on! Miesten höylät soveltuvat naisten höyliä paremmin bikinialueen sheivaamiseen, sillä ne on suunniteltu karkeampien karvojen ajelemiseen.

Jos ihoosi tulee naarmu, turvaudu huulirasvaan

Auts! Jos onnistut sohaisemaan ihoosi nirhaman, kaiva esiin huulirasvasi. Se pysäyttää tehokkaasti veren tihkumisen pienestä pintanaarmusta.

Puhdista höylää käyttäessä ja jokaisen käytön jälkeen

Kuolleesta ihosolukosta ja karvoista puhdistamatta jäänyt höylä ei ole hygieeninen tai tehokas. Muista siis puhdistaa höyläsi huolellisesti kuumalla vedellä jokaisen käytön jälkeen ja huuhdella sitä lämpimällä vedellä myös höyläysvetojen välissä.

Levitä iholle rauhoittavaa voidetta sheivaamisen jälkeen

Hajustetut voiteet ja suihkutettavat deodorantit kannattaa pitää kaukana juuri sheivatusta ihosta. Sen sijaan iholle kannattaa levittää rauhoittavaa, hajusteetonta voidetta ja antaa sen imeytyä rauhassa.

Älä säilytä höylääsi suihkussa

Vaikka höylän säilyttäminen suihkutilassa saattaa kuulostaa kätevältä, kosteus saattaa saada terän ruostumaan. Ruosteisen höylän käyttämisestä voi seurata jopa tuskallinen ihottuma.

Siksi höylä kannattaakin aina paitsi pestä myös kuivata huolellisesti käytön jälkeen – sekä säilyttää kosteudelta suojassa. Voit käyttää höylän kuivaamiseen esimerkiksi pyyhettä ja föönata vielä viimeisetkin kosteuden rippeet pois sheiveristäsi.

Vaihda höylä tarpeeksi usein

Höyliä tai ainakin höylien teriä täytyy vaihtaa silloin tällöin. Jos sheiverin terä on millään tapaa vioittunut tai ruosteinen, se on vaihdettava heti. Muuten höylän vaihdossa kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Jos höylän terä on esimerkiksi tylsynyt, se kannattaa vaihtaa uuteen.

Lähteet: Bustle, HowStuffWorks, Popsugar

Lue myös:

Höyläys ei sovi herkälle iholle

Karvanpoistolaitteet testissä: Sileät sääret epilaattorilla, valoimpulssilla vai höylällä?

Anna sääriesi säihkyä – lue asiantuntijoiden vinkit!

Huolehditko oikein alapääsi terveydestä? Vältä nämä 8 yleistä virhettä

X