Kauneus

Palashampoo on trendikäs ja ekologinen, mutta miten se toimii käytössä? Testasimme – kiitosta tuli etenkin yhdestä ominaisuudesta

Palashampoo on ekologinen vaihtoehto perinteiselle shampoolle. Shampoopaloja on nyt tarjolla eri tarpeisiin ja eri hintaluokissa. Testasimme niistä seitsemää.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Istock, Valmistajat

Testasimme seitsemän eri hintaista, erilaisille hiuksille tarkoitettua palashampoota.

Palashampoo on ekologinen vaihtoehto perinteiselle shampoolle. Shampoopaloja on nyt tarjolla eri tarpeisiin ja eri hintaluokissa. Testasimme niistä seitsemää.

Miten toimii ekologinen palashampoo käytännössä? Annan toimitus testasi seitsemän erilaista shampoota. Huomasimme, että kylpyhuoneen säilytystä oli järjesteltävä hieman uusiksi.

Eleven Australia -palashampoo: kosteutusta ja pehmeyttä

Eleven Australia Gentle Cleanse -palashampoo
Eleven Australia Gentle Cleanse -palashampoo sisältää jojobaa ja kaakaovoita, 100 g 20 e. Saatavilla myös Gentle Hydrate -palahoitoaine.

Hiukseni ovat latvoista kuivat ja rasvoittuvat nopeasti.

Tuote lupaa vahvistaa hiuksia ja tehdä niistä kauniin kiiltävät. Sopii kaikille hiuslaaduille.

Näin se toimii: Shampoota vaahdotetaan käsissä tai hierotaan suoraan märkiin hiuksiin pyörivin liikkein. Palaa joutui hieromaan hiuksiin hetken aikaa, ennen kuin tuntui, että ainetta on tarpeeksi.

Pitikö lupaus? Shampoo vaahtosi todella hyvin. Tuoksu oli miellyttävän mieto ja raikas.

Tämä yllätti: Pala on kaunis, kuin marmoria! Testasin myös sarjan hoitoaineen ja yllätyin siitä, että se tuntui oikeasti kosteuttavan hiuksia. En ole varma, ovatko hiukseni vahvemmat kuin ennen. 

Pisteet 9/10

Tinka, 44

Inkuto-shampoopala: mangoa kiharoille

Inkuton Mango & Karitevoi -kiinteä palashampoo
Suomalais-ghanalaisen Inkuton Mango & Karitevoi -kiinteä palashampoo sopii kiharille hiuksille, 65 g 16 e. Saatavilla myös kiinteä hoitoaine.

Hiukseni ovat luonnonkiharat ja kuivahkot, polkkapituiset.

Tuote lupaa lisäapua kiharien hiusten hoitoon ja kosteutukseen.

Näin se toimii: Kouraan sopiva, huokoisen kiven tuntuinen pala tuoksuu ihanasti mangolta. Ohjeen mukaan vaatii kaksi pesua, ja näin todella on: vasta toisella kerralla vaahdosta tulee täyteläistä kuin kermavaahto. Hiuksista tulee pehmeät, mutta kuivuuden karkottamiseen tarvitaan hoitoaine.

Pitikö lupaus? Lupausten sijaan kaipasin ohjeita: miten säilytän palaa suihkutiloissa niin, ettei se pehmene ja kulu ennen aikojaan?

Tämä yllätti: Tuplapesu ei liene hyvä asia vedenkulutuksen kannalta. Kevyt ja pieni palashampoo on kelpo vaihtoehto matkailijalle.

Pisteet 8/10

Piia, 47

Lue myös: Kuin luonnonkiharat! Näin suoraankin tukkaan saa villit kiharat ilman lämpöä – aito lopputulos syntyy muutamalla kikalla

Foamie-palashampoo: kirkkautta vaaleaan

Foamie Shampoo Bar Silver Linings -palashampoo
Foamie Shampoo Bar Silver Linings -palashampoo sisältää greipinsiemenöljyä, joka taittaa vaaleista hiuksista kellertäviä sävyjä, 80 g 7 e.

Hiukseni ovat vaalennetut, ja niissä näkyy jo jonkin verran ruskeaa juurikasvua.

Tuote lupaa kirkastaa ja ravita vaaleita hiuksia.

Näin se toimii: Pyörittelin kastelemaani palaa suoraan märkiin hiuksiin, jolloin vaahtoa irtosi sopivan runsaasti. Pakkauksessa ei kerrottu, kuinka usein tuotetta tulisi käyttää, joten päädyin pesemään sillä tukkani pari kertaa viikossa.

Pitikö lupaus? Pesun jälkeen hiusten vaalennetut osat näyttivät hieman kirkkaammilta.

Tämä yllätti: Palashampoo tuoksuu hyvältä, mutta valitettavasti tuoksu ei jää hiuksiin. Kylpyhuone sen sijaan tuoksuu shampoolta, kun palan jättää suihkun jälkeen sinne kuivumaan.

Pisteet 8/10

Kamilla, 25

Lue myös: Haaveena viileän vaalea tukka? Lue vinkit, miten saat hopeasampoosta ja muista hopeatuotteista parhaan hyödyn irti

Yves Rocher -palashampoo: riittoisa ja vaahtoava

Kuiville ja vaurioituneille hiuksille sopiva Yves Rocher Le Shampooing Solide Nutrition -palasampoo sisältää risiiniöljyä, 60 g 10 e.
Kuiville ja vaurioituneille hiuksille sopiva Yves Rocher Le Shampooing Solide Nutrition -palashampoo sisältää risiiniöljyä, 60 g 10 e.

Hiukseni ovat paksut. Leikkasin pitkästä polkaksi ja testasin palaa molempiin mittoihin.

Tuote lupaa ravitut ja kiiltävät hiukset.

Näin se toimii: Vaahdotus sujuu käsissä. Jos palaa hieroo suoraan hiuksiin, on vaikea sokkona sanoa, paljonko tuotetta on päässä.

Pitikö lupaus? Puhdas tuli! Aiempi palakokeilu tympäisi, kun tuote vaahtosi huonosti. Tämä palashampoo oli antelias ja pesevä ja silti jätti hiukset pehmeiksi.

Tämä yllätti: Parin viikon jälkeen tuotetta ei ole paljoa kulunut, logopainatus erottuu yhä palan pinnasta. Polkkatukkaisena palaa ei tarvinnut kuin kerran pyyhkäistä eestaas, jotta vaahto riitti.

Pisteet 10/10

Tiina, 36

Davines-palashampoo: niukka vaahto

Davines Essential Haircare Momo -palasampoo kuiville hiuksille sisältää hunajameloniuutetta, 100 g 25 e.
Davines Essential Haircare Momo -palashampoo kuiville hiuksille sisältää hunajameloniuutetta, 100 g 25 e.

Hiukseni ovat pitkät, lasimaiset ja kuivumiseen taipuvaiset.

Tuote lupaa jättää hiukset puhtaiksi ja ilmaviksi. Hellävarainen hiuspohjalle.

Näin se toimii: Palashampoo ei ­juurikaan vaahtoa, mikä tuntuu oudolta pulloshampooseen tottuneesta. Hiuksiin myös jää pesun jälkeen tavallista jäykempi tuntu, mutta kuivuttuaan ne tuntuvat –normaaleilta.

Pitikö lupaus? Piti.

Tämä yllätti: Ajatus palashampoosta on erittäin kannatettava. Sen ottaminen arkeen vaatii pientä totuttelua. Säilytän shampoota vanhassa hiusnaamiorasiassa, joka tyhjeni täydelliseen aikaan. Pahvinen pakkaus repesi ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

Pisteet 8/10

Johanna, 43

Garnier Respons -shampoopala: hunajaista hoitoa

Garnier Respons Honey Trea­sures -vahvistava palasampoo hauraille ja kuluneille hiuksille sisältää hunajaa ja mehiläisvahaa, 60 g 6 e.
Garnier Respons Honey Trea­sures -vahvistava palashampoo hauraille ja kuluneille hiuksille sisältää hunajaa ja mehiläisvahaa, 60 g 6 e.

Hiukseni ovat vaaleiden raitojen kuivattamat ja siksi helposti takkuuntuvat.

Tuote lupaa tehdä hiuksista helpommin selvitettävät, vahvistetut ja ravitut latistamatta niitä. Kermainen ja silkinpehmeä vaahto hoitaa hiuksia.

Näin se toimii: Kun ensin on keksinyt kylppäristä palalle sopivan säilytyspaikan, käyttö alkaa sujua. Vähäisellä hieromisella käsiin saa riittävästi shampoota polkkapituisen tukan pesuun, ja vaahdosta tulee tosiaan aika kermainen.

Pitikö lupaus? Hiukset tuntuivat ravituilta ja elinvoimaisilta. Aluksi luulin, että pärjäisin jopa ilman hoitoainetta.

Tämä yllätti: Tuote vaikuttaa todella riittoisalta. Pakkauksessa luvataan sen vastaavan kahta shampoopulloa.

Pisteet 9,5/10

Lilli, 44

Flow Cosmetics -shampoopala: rauha päänahalle

Kotimainen Flow Cosmetics Tea Tree -luomusampoopala sisältää antibakteerista teepuuöljyä, 120 g 15 e.
Kotimainen Flow Cosmetics Tea Tree -luomushampoopala sisältää antibakteerista teepuuöljyä, 120 g 15 e.

Hiukseni ovat hennot ja helposti rasvoittuvat.

Tuote lupaa tasapainottaa hiuspohjan talineritystä. Pesee tehokkaasti ja pidentää pesukertojen väliä.

Näin se toimii: No nyt on kätevää! Pyöräytän saippuapalaa pari kertaa kostutetussa hiuspohjassa ja kohta on pää vaahdossa. Varmuuden vuoksi toistan käsittelyn, jonka jälkeen hiukset ovat narisevan puhtaat. Mieto teepuuöljyn tuoksu ei jää hiuksiin.

Pitikö lupaus? Päänahka tosiaan puhdistui, mutta pesuväliä tämä tuote ei pidentänyt.

Tämä yllätti: Saippuamainen shampoo tuntui ajatuksena epäilyttävältä, mutta osoit­tautui toimivaksi.

Pisteet 9/10

Miia, 55

X