Auringossa palanutta kannattaa hoitaa oikein.
Kasvot pitää puhdistaa päivittäin, vaikka et meikkiä käyttäisikään.
Kauneus

Paloiko iho auringossa? Näin kesäiho kannattaa puhdistaa – 6 ongelmaa ja ratkaisua

Vaikka pitäisit kesällä lomaa meikkaamisesta, kasvojen jokailtainen puhdistaminen on silti tärkeää. Valitsimme näppärimmät kesäputsarit niin mökkeilijän, ekoilijan kuin herkkäihoisenkin meikkipussiin. riikka väänänen
Teksti: Kuvat iStock ja valmistajat

Miten kesäiho kannattaa puhdistaa? Listasimme kesäihon ongelmat ja ratkaisut.

Ongelma: Kiiltävät kasvot

Aurinko lisää ihorasvan eli talin tuotantoa merkittävästi. Naama kiiltää, eikä meikki tahdo pysyä.

Ratkaisu: Käytä puhdistusainetta, joka tasapainottaa talintuotantoa. Jos ihon pesee liian kuivaksi, talintuotanto vain kiihtyy, sillä iho pyrkii pysymään pehmeänä tuottamalla lisää rasvaa. Pyri siis vain hillitsemään niitä ylimääräisiä kierroksia, joilla talirauhasesi kesällä toimivat.

Ongelma: Kärähtänyt iho

Vietit ihanan päivän auringossa, ja nyt se tuntuu ja näkyy naamassa. Ihosi kärähti ja ajatuskin pesusta kirvelee. Meikit ja aurinkovoide pitää kuitenkin pestä pois.

Ratkaisu: Tarvitset tuotteen, joka liuottaa rasvaa ja irrottaa lian ja meikin ilman hankausta sekä mielellään rauhoittaakin ihoa. Voidemainen tai öljyä sisältävä puhdistus sopii ihollesi juuri nyt parhaiten.

Kasvot pitää puhdistaa hiestä, aurinkorasvasta ja ilmansaasteista, jotta hoitoaineet pääsevät imeytymään ja iho pysyy heleänä.

Ongelma: Mökkiolosuhteet

Loma tarkoittaa sinulle mökkiä. Mielellään sellaista perinteistä mökkiä, jossa vesi tulee kaivosta ja hiukset pestään saavista vettä kaatamalla. Siksi myös ihonhoidon tulee olla mahdollisimman helppoa.

Ratkaisu: Pakkaa meikkipussiisi meikinpuhdistusliinoja. Ne eivät sovi läpi vuoden jokapäiväiseen käyttöön, mutta mökkioloissa ne ovat superkäteviä. Et tarvitse vettä, pumpulia tai kasvopaperia, pelkkä puhdistusliina riittää irrottamaan niin lian kuin meikinkin. Parhaat liinat ovat biohajoavia eli ne pitävät myös omantunnon puhtaana.

Ongelma: Et kaipaa kemikaaleja

Et halua kuormittaa luontoa tai itseäsi kemikaaleilla yhtään enempää kuin on pakko. Mitä lyhyempi aineosaluettelo ihonhoitotuotteissasi on, sitä iloisemmaksi se sinut tekee. Ja toki olisi hyvä, jos käyttämäsi tuotteet sopisivat myös vegaaneille.

Ratkaisu: Ilmeinen ratkaisu sinulle on luonnonkosmetiikka. Valitse tuotteita, joiden raaka-aineet ovat vähintään yhdeksänkymmentäprosenttisesti luonnosta peräisin ja jotka on tuotettu mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Ongelma: Ihosi on erityisen herkkä

Kesä tuo tullessaan kärpästen lisäksi hyttyset sekä siitepölyn, joka saa ihosi kihisemään, nenäsi vuotamaan ja silmäsi kutisemaan. Olet herkkä, ja ihosikin tietää sen. Siksi etenkin kesäaikaan sinun on syytä välttää ihoa ärsyttäviä hoitotuotteita.

Ratkaisu: Ihoa rauhoittavat ja tasapainottavat hoitotuotteet, mielellään ilman hajusteita. Jos ihosi ei ole rutikuiva, voit käyttää myös vesiliukoisia putsareita, mutta jos olet atoopikko, vältä vesipesua. Mitä kuivempi iho, sitä herkempi se yleensä on.

Ongelma: Olet laiska putsaaja

Haluat pitää lomaa myös ihonhoidosta. Pieni ylläpito kannattaa siitä huolimatta, jotta et muistuta kesän päätteeksi luolanaista ja ryntäile paniikissa kampaajalle ja kosmetologille.

Ratkaisu: Pakkaa lomameikkipussiisi mahdollisimman monikäyttöisiä tuotteita. Sellaisia ovat esimerkiksi misellivedet, jotka putsaavat iholta meikin, rasvan, hien ja pölyn. Ne toimivat yleensä ilman vettä, eli tarvitset putsarin lisäksi vain pumpulia.

Tuotevinkit: Puhdistustuotteet kesäiholle

Kiiltäville kasvoille:

 • Clarins One-Step Facial Cleanser -puhdistusvesi on näppärä rasvoittuvan ja sekaihon kesäputsari, 200 ml 27 e.
 • Garnier Skin Active Balancing Botanical Gel Wash -tasapainottava puhdistusgeeli hillitsee talineritystä, 200 ml 5 e.

Auringossa kärähtäneelle iholle:

 • Lancôme Crème-Mousse Confort -puhdistusvaahto irrottaa vedenkestävän meikin ja sisältää rauhoittavaa ranskanruusua, 125 ml 32 e.
 • Lumene Lähde Pure Arctic Miracle -kaksiosainen puhdistusvesi ei ärsytä ihoa, 50 ml 6 e.

Mökkiolosuhteisiin:

 •  The Body Shop Vitamin E Gentle Cleansing Facial Wipes -puhdistusliinat sopivat kaikille ihotyypeille, myös vegaaneille, 11,50 e.
 •  Nivea Creme Care Facial Cleansing Wipes -puhdistusliinat puhdistavat ihon parilla pyyhkäisyllä ja poistavat myös vedenkestävän ripsivärin, 5 e.

Ekoilijalle:

 • Oilixia Australian Kakadu Plum Gummy Facial Cleanser -puhdistusaine poistaa vahvankin meikin ja syväpuhdistaa ihon, 75 ml 29 e.
 • Kiehl’s Cucumber Herbal Conditioning Cleanser -geeliemulsio on hellävarainen, biohajoava ja sulfaatiton ja sopii kaikille ihotyypeille, 150 ml 22 e.

Herkälle iholle:

 •  La Roche-Posay Cleansing Micellar Foaming Water -puhdistusvaahto irrottaa meikin ihoa ärsyttämättä, 150 ml 17 e.
 • Aco Face Clean Lotion Soft and Soothing -puhdistusemulsio on hajustamaton ja rauhoittaa ihoa, 200 ml 10 e.

Laiskalla putsaajalle:

 •  Nuxe Micellar Foam Cleanser –puhdistusvaahto sopii myös herkälle iholle, 150 ml 18 e.
 •  L’Oréal Paris Micellar Cleansing Water -puhdistusvesi sopii etenkin herkälle ja kuivalle iholle, 400 ml 9 e.
X