Kauneus

C-vitamiiniseerumit lupaavat kirkkaamman ihon, mutta tehoaine on vaikea saada säilymään kosmetiikassa – huomioi nämä seikat tuotteen valinnassa

C-vitamiinia pidetään ihonhoidon ihmeaineena, mutta se on vaikea saada säilymään kosmetiikassa. Keinoja on kuitenkin keksitty.

Teksti:
Anna Kauhala
Kuvat:
iStock
Tuotekuvat:
Valmistajat

Askorbiinihappo on C-vitamiinin tehokkain mutta myös huonosti säilyvin muoto.

C-vitamiinia pidetään ihonhoidon ihmeaineena, mutta se on vaikea saada säilymään kosmetiikassa. Keinoja on kuitenkin keksitty.

Kun kevätaurinko alkaa paistaa, on hyvä hetki kääntyä C-vitamiinikosmetiikan puoleen. C-vitamiini on luontainen antioksidantti, joka vahvistaa aurinkoon tottumattoman ihon puolustusta UV-säteilyä vastaan. Näin se ehkäisee pigmenttiläiskien syntyä.

C-vitamiinia kannattaa levittää iholle muistakin syistä. Se on välttämätön ihon tukikudosten, kollageenin ja elastiinin muodostumiselle. Näin se tasoittaa ihoa, tekee siitä kimmoisamman ja vähentää sekä ennaltaehkäisee juonteita, ryppyjä ja muita ikääntymisen merkkejä. Lisäksi C-vitamiini kirkastaa ihon väriä sekä häivyttää pigmenttimuutoksia ja arpia.

Jos iho kiristelee kuivuuttaan, C-vitamiinista voi silloinkin löytyä apua. Se tukee ihon uloimman kerroksen lipidituotantoa ja pitää näin ihon kosteutetumpana.

C-vitamiiniseerumi ostoslistalla? Tarkista tuotteen INCI-lista

C-vitamiini menettää tehonsa melko nopeasti, kun se lisätään tuotteeseen. Siksi C-vitamiinikosmetiikkaa ei kannata ostaa varastoon – eikä myöskään hankkia purkkia, joka on seissyt kaupan hyllyllä pitkään. Miten tästä varmistuu, onkin sitten haastavampi kysymys. Yksi tapa on hankkia tuote, johon C-vitamiini sekoitetaan itse vasta sitten, kun se otetaan käyttöön. Näin vitamiini ei ainakaan ole ehtinyt vanhentua.

C-vitamiini voi olla kosmetiikkatuotteissa monissa eri muodoissa, jotka toimivat iholla eri tavoin. Myös tuotteiden C-vitamiinipitoisuus vaihtelee.

Parhaimmillaan askorbiinihappo on itsesekoitettavissa tehokuureissa.

Tehokkain C-vitamiinin muoto on askorbiinihappo, joka löytyy tuotteen ainesosalistasta nimellä ascorbic acid. Se on myös kaikkein vaikein saada säilymään kosmetiikassa. Parhaimmillaan askorbiinihappo on itsesekoitettavissa tehokuureissa, joilla voi hoitaa ihoa esimerkiksi keväällä tai syksyllä eli ennen tai jälkeen aurinkoisen vuodenajan.

Koska askorbiinihappo on niin haastava ainesosa, C-vitamiinista käytetään kosmetiikassa muitakin muotoja. C-vitamiinin johdannaiset ascorbyl palmitate, sodium ascorbyl phosphate ja ascorbyl glucoside eivät ole yhtä tehokkaita kuin askorbiinihappo, mutta toisaalta ne eivät hapetu ja menetä tehoaan yhtä nopeasti. Näitä C-vitamiinin johdannaisia sisältäviä voiteita voi käyttää vuoden ympäri, kun haluaa kosteuttaa ihoaan ja buustata sen kollageenituotantoa.

Hyvä valinta ovat myös luontaisesti C-vitamiinia sisältävät tuotteet. Niissä vitamiini säilyy parhaiten. Tällainen on esimerkiksi tyrniöljy.

C-vitamiini ihonhoidossa – huomioi yhteisvaikutukset

Ihonhoito on kokonaisuus, joten silläkin on väliä, minkä kanssa C-vitamiinikosmetiikkaa käyttää. Muistisääntö voisi olla: vähemmän on enemmän. Jos iholle levittää yhtä aikaa liikaa tehoaineita, se voi herkistyä ja ärsyyntyä.

Siksi toista tehokasta ihon uudistajaa eli retinolia ei kannata käyttää yhdessä C-vitamiinin kanssa. Levitä iholle mieluummin C-vitamiinivoide päiväksi ja retinoli yöksi.

Hyaluronihappo sen sijaan on C-vitamiinin ystävä. Yhdessä ne kosteuttavat ihoa tehokkaasti.

Väärillä kosmetiikkavalinnoilla voi myös heikentää C-vitamiinin tehoa. Yleinen virhe on puhdistaa iho kiristelevän puhtaaksi. Kireys on merkki siitä, että ihon suojamuuri on vaarantunut ja pesu on ollut liian tehokas. Mikään tehokosteuttaja ei silloin riitä, vaan ratkaisu on vaihtaa puhdistustuote hellävaraisempaan versioon, kuten öljyyn.

Synteettiset hajusteet, silikonit ja ftalaatit ovat myös ainesosia, joita kannattaa välttää, jos haluaa voiteeltaan kunnon tehoja. Ne eivät hoida ihoa oikeasti, ja pahimmillaan ne voivat herkistää, häiritä hormoneita ja allergisoida.

C-vitamiinikosmetiikka sopii kaikille ihotyypeille

C-vitamiini on siitä kiva raaka-aine, että siinä ei ole yliannostuksen riskiä ja se sopii kaikille ihotyypeille. Jos iho on hyvin herkkä tai kuiva, kannattaa kuitenkin valita ensin tehokuurin sijaan voide tai öljy, jossa C-vitamiini on miedommassa tai luontaisessa muodossa.

Maltti on myös valttia. Vitamiinin teho näkyy ajan kanssa. Se ei ole kuten silikoni, joka pehmittää ihon välittömästi – ja jonka vaikutus lakkaa heti, kun voiteen pesee pois. C-vitamiini työskentelee iholla oikeasti, ja tuloksia voi odottaa viikkojen tai kuukausien kuluttua.

Asiantuntijoina ihonhoidon asiantuntijat Veera Brückler ja Kati Partanen, Twistbe

3 x C-vitamiiniseerumi

Novexpert Booster with Vitamin C
Seerumi heleyttää ihoa, vähentää hyperpigmentaatiota ja ennaltaehkäisee ikääntymisen merkkejä kahden stabiloidun C-vitamiinimuodon voimin. Tuotteen C-vitamiinipitoisuus on 25 prosenttia.
Novexpert Booster with Vitamin C, 30 ml / 55 e
Unna Taimi – Vitamin C Treatment, 20 ml + 2 g
Sameaa ihoa kirkastava, pigmenttimuutoksia häivyttävä kotimainen hoitoseerumi sisältää 10 prosenttia puhdasta C-vitamiinia. Askorbiinihappojauhe sekoitetaan itse vesipohjaiseen seerumiin. Tuote käytetään kuurina kuuden viikon kuluessa sekoittamisesta.
Unna Taimi – Vitamin C Treatment, 20 ml + 2 g / 51 e
C-vitamiiniseerumi. Fiini Naturally Kaura-tyrniöljyseerumi.

Kotimainen öljyseerumi kosteuttaa, rauhoittaa ja hoitaa ihoa sekä tasoittaa sen sävyä. Kauraöljy vähentää ihon punoitusta, C-vitamiinipitoinen tyrniöljy vaalentaa pigmenttimuutoksia.
Fiini Naturally Kaura-tyrniöljyseerumi, 30 ml / 35 e

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 4/2023.

X