Kauneus

Perinteinen hääkampaus, mikä se on?

Teksti: lahjalista

HääkampausOlipa tyylisi sporttinen tai klassinen, rokkaava tai prinsessamainen, anna sen näkyä myös hääkampauksessasi! Mestarikampaaja Sanna Furu Cityhairista kertoo mitä mahdollisuuksia on juhlapäivän kampauksiin ja meikkeihin. Mitä kannattaa ottaa huomioon ja mitä kannattaa välttää?

Kampaus kuin kantajansa

Cityhairin Sanna Furulta löytyy hääkampauksista monen vuoden kokemus, jota on tullut roimasti hänen kilpailtuaan maajoukkueessa usean vuoden ajan. Hän on myös vuoden 2000 kampaajien Suomen mestari ja nykyisin hän antaa myös ammatillista opetusta. Siksi hän onkin juuri oikea henkilö kertomaan hääkampauksista ja -meikeistä. Istuimme alas vaihtamaan ajatuksia ja katsomaan kuvia hänen upeista kampauksistaan.

Espanjalaistyylinen nutturaPerinteiseksi hääkampaukseksi voisi kuvitella nutturan, mutta juteltuani Furun kanssa, paljastui kampauksia olevan yhtä monta kuin morsiantakin.

”Usein morsiamet tulevat koekampaukseen sanoen, että ei sitten mitään perinteistä häänutturaa. Minä aina ihmettelen, että mikä se sellainen edes on?”

”Ei ole olemassa mitään yhtä ainoaa morsianta. Olipa tukka minkälainen tahansa, niin pyrkimyksenä on tehdä kampauksesta aina kantajansa näköinen.”

Furu kehottaa jokaista morsianta pitämään pienen ideariihen omaa tyyliänsä miettiessään. Hyvä idea on esimerkiksi kerätä lehdistä kuvia tyyleistä ja kampauksista, jotka itseä miellyttävät.

”Toiset morsiamista ovat valveutuneita ja tietävät tarkkaan mitä haluavat. Mutta jos oma tyyli on vielä hakusessa, on hyvä tuoda kampaajalle esimerkiksi kuva pitämistään tyyleistä ja kampauksista. Silloin, kun ei asiakasta tunne, kuvat ovat hyvä tapa tutustua asiakkaan mieltymyksiin.”

Valinnan vaikeuden yllättäessä ammattilainen auttaa ja ideoi. Ammattilainen osaa ottaa huomioon hiusten lähtökohdat kuin myös ulkoiset asiat kuten ilma- ja sääolosuhteet. Yleisesti morsiamen kannattaa miettiä, mikä on hänen tyylinsä. Onko se kenties klassinen, romanttinen, muodikas vai sporttinen?

Suunnittele hyvin ja relaa!

Hääpäivän kaunistautumiseen kannattaa varata aikaa ja suunnitella aikataulu hyvin hyvissä ajoin. Muistilistassa morsiamella kannatta olla muun muassa koekampaus, mahdollinen hiustenvärjäys sekä kulmien ja ripsien värjäys ja muotoilu. Kesä on kiireisintä hääaikaa, joten hääkampaukseen kannatta varata aika jopa puoli vuotta ennen häitä.

”Tosin varauskirjaa katsoessa helmikuu tuntuu olevan uusi talvihääkuukausi. Se onkin hyvä vaihtoehto perinteisille kesähäille. Helmikuu ei ole liian lähellä joulua ja talvi on silloin usein kauneimmillaan.”

Jollei parturin penkissä jaksa istua tuntikausia, kampaamokäyntejä saattaa tulla useita. Koekampauksessa kannattaa käydä pari viikkoa ennen häitä. Tällöin katsotaan muun muassa kampauksen koko, painopiste, muoto ja tyyli

”Koekampauksen merkitys on tärkeä morsiamen mielenrauhallekin, koska siinä näkee minkä tyylinen lopullinen kampaus tulee olemaan. Tämän jälkeen voi relata”

Myös hiusten ja kulmien värjäys kannattaa tehdä ajoissa ennen häitä, jotta väri ehtii tasoittua. Kulmiennyppimisen kannattaa hoitaa vähintään häitä edeltävänä päivänä, jotta kasvot eivät punota. 

Miehellä rouhea partaMiehen parta voidaan siistiä ja kulmakarvat nyppiä. Häitä varten ei kuitenkaan tarvitse ajaa partaa pois, vaan oman tyylin mukaan parta voi olla myös rouhea. Hääpäivänä miehelle kannattaa laittaa puuteria kiiltoa estämään ja samalla myös peittää näppylät.

Häämeikissä hyvä pohja on tärkeä, siksi ammattimeikkaaja on tärkeä. Vaikka olisikin hyvä arkimeikkaaja, ei välttämättä osaa meikata kestävästi. Tarkoituksena on, ettei meikkiä tai kampausta tarvitsisi loppupäivänä korjailla. Korkeintaan puuteria ja huulipunaa voi lisätä. Meikkaukseen voi tuoda myös oman huulipunan mukaan, jotta omansävyistä huulipunaa voi lisätä päivän mittaan. Meikin lisäksi voidaan käyttää myös tekoripsiä antamaan tehostusta katseeseen.

Hinnat riippuvat missä päin Suomea asustaa. Cityhairissa koekampauksen ja varsinaisen kampauksen saa 125 eurolla, ja koemeikin ja varsinaisen meikin 85 eurolla. Yhteensä tämä tekee 210 euroa. Yleensä kampaukseen tekoon kannattaa varata noin 100 euroa ja meikkiin 80 euroa.

Lättätukkaan eloa?

Suomalaisilla on tunnetusti ohut ja liukas tukka. Mitenkä suomalaiseen lättätukkaan saadaan eloa?

”Pohjustus on tärkeä. Jokainen kampaus tarvitsee rakenteen, muuten kampaus ei ole kestävä. Rakennetta saadaan muun muassa rullilla”, Furu kertoo.

Villi kampausMonet saattavat kasvattaa hiuksiaan upeaa hääkampausta varten, mutta Furun mukaan upea kampaus syntyy, olivat hiukset minkä pituiset tahansa. Jo hartian mittaisesta tukasta saadaan upeita kampauksia, joten hiuksia ei ole pakko kasvattaa

”Suosittuja tyylejä on esimerkiksi klassinen Jaqueline Onassis kampaus, tai vaikkapa vauhdikkaampi sporttilook. Kampauksessa saa olla leikillisyyttä ja vauhdikkuutta.”

Hunnulla saa paljon aikaan lyhyihinkin hiuksiin. Samoin koruilla ja kukilla ja esimerkiksi tiaralla. Suuria koristeita tulee kuitenkin välttää, eli suhteellisuus on tärkeää. Koristeita voi käyttää myös epäsymmetrisesti, mikä tuo oman lisänsä.Yleensä asiakas hankkii itse haluamansa hunnut, tiarat, korut ja kukat. 

Kesäaikaan kukat ovat kampauksissa suosittuja. Ruusut ovat kestosuosikkeja, mutta herkät orkideat ovat nousseet myös suosioon.  Myös monet eksoottiset kukat ovat myös trendikkäitä.

”Kukkaa valitessa täytyy pitää suhteellisuus mielessä. Kukka ei saa olla liian iso. Hyvä kukkakauppias tietää millainen kukan pitää olla ja osaa auttaa valinnassa.”

Koekampaukseen on hyvä tuoda mukanaan kuva puvusta. Erityisesti kaula-aukko kiinnostaa kampaajaa. Esimerkiksi jos puvussa on korkea kaulus, nutturaa ei kannata tehdä niskaan. Pyrkimyksenä on tehdä tasapainoisia kokonaisuuksia. Alussa on hyvä myös selvittää, mikä on asiakkaan mielestä iso ja mikä pieni.

”Yksi tärkeä vinkki juhlapäivänä on tulla kampaukseen ja meikkiin edestä aukeava paita päällä. Jos tulet poolopaidassa, se saatetaan joutua leikkaamaan päältäsi.”

www.cityhair.net

Teksti: Päivi Kankaro

Tuotteet: KMS California
Kuvat: Cityhair Sanna Furu 2006/2007
Kuvaaja: Patrik Raski
Hiukset: City Hair/ Sanna Furu, Linda Tran, Ina Björklöf, Katariina Vento-Siven ja Eva Granholm.
Meikki: Mira Aalto
Hääpuvut: Villisilkki
Juhla-asut: Serpentiini, Helsinki 10, Ruuturouva, Boutique Francoise,Penny Lane
Styling: Katja Puolakanaho

X