Kauneus

Permanentti kolmella tapaa – parturi-kampaajamestari kertoo, mitä eroja ja vaihtoehtoja on pehmennyksestä spiraaleihin

Permanentti eli hiusten rakennekäsittely tuo kuohkeutta kuontaloon. Suomalaisille tyypillinen ohut hius saa siitä volyymia ja käsiteltävyyttä. Lopputulos riippuu kiharan koosta ja omasta hiustyypistä.

Teksti:
Satu Lithovius
Kuvat:
Istock

Permanentti tekee parhaimmillaan jokaisesta hiuspäivästä helpon.

Permanentti eli hiusten rakennekäsittely tuo kuohkeutta kuontaloon. Suomalaisille tyypillinen ohut hius saa siitä volyymia ja käsiteltävyyttä. Lopputulos riippuu kiharan koosta ja omasta hiustyypistä.

Permanentti on hiuksen rakennekäsittely, joka saa aikaan pysyvän kiharan. Permanenttia harkitsevan pää voi mennä pyörälle erilaisista termeistä, mutta oikeastaan niissä kaikissa on kyse pohjimmiltaan tästä samasta asiasta.

Kiharan koko ja loivuus voivat vaihdella suurestikin. Siihen vaikuttaa käytettyjen rullien tai patukoiden koko, permanenttiaineen voimakkuus ja vaikutusaika.

– Näillä voidaan säädellä lopputulosta. Pienemmillä rullilla ja pitkällä vaikutusajalla saadaan aikaan kiharampi hius, suuremmilla rullilla ja lyhyemmällä vaikutusajalla taas loivemmat kiharat, sanoo parturi-kampaajamestari Tiina Sohlberg lahtelaisesta Salon Mazicista.

Spiraalipermanentti sopii pitkähiuksiselle

Spiraalipermanentti viittaa spiraalimaiseen kiharaan, jossa kihara asettuu osionsa päälle pystysuunnassa. Kampaaja saa sen aikaan kiertämällä hiusosiot spiraalimaisesti rullan ympärille, jolloin hiuksen latva ja tyvi kihartuvat yhtä lailla.

Spiraalipermanentti sopii erityisesti pitkiin tai puolipitkiin hiuksiin.

– Spriraalissa rullaus on yleensä myös tiivimpi, ja siksi sen tekeminen kestää tavallista permanenttia kauemmin, Sohlberg tarkentaa.

Permanentti kiinnittää hiuksen uuteen muotoonsa.
Permanentti kiinnittää hiuksen uuteen muotoonsa.
Vanha kunnon permanentti spiraalitoteutuksena.
Vanha kunnon permanentti spiraalitoteutuksena.

Beach wave -kihara on rennon letkeä

Beach wave -nimitys puolestaan viittaa loivaan kiharaan, jolla tavoitellaan rennon letkeää lookia. Vastaavaa huoletonta taipuisuutta kutsutaan myös pehmennykseksi. Loiva kihara syntyy suurilla rullilla ja permanenttiaineen maltillisella vaikutusajalla.

Beach wave -kiharaa kannattaa harkita, jos loivan lopputuloksen ohella toivoo kiharan huomaamatonta uloskasvua. Loiva kihara loivenee entisestään ajan myötä, eikä siis pysy hiuksissa yhtä hyvin kuin tiukempi kihara.

– Suurimmalla osalla ihmisistä on hiuksissaan luonnollista taipuisuutta, joten tällainen loiva kihara katoaa hiukseen jossain vaiheessa, Sohlberg tuumaa.

Beach wave tavoittelee suurta linjaa kiharaan.
Beach wave -permanentti tavoittelee suurta linjaa kiharaan.

Digitaalinen permanentti tuo taipuisuutta

Viime vuosina kiharoita googlettava on saattanut törmätä myös digitaaliseksi permanentiksi kutsuttuun rakennekäsittelyyn. Siinä kiharrustekniikka perustuu lämpöpapiljotteihin, jotka toimivat sähköllä.

– Digitaalinen permanentti on suosiossa erityisesti Aasian maissa, Sohlberg kertoo.

Digitaalinen permanentti tuo hiuksiin taipuisuutta, volyymia ja laineikkuutta. Tavallisesti digitaalista permanenttia ei tehdä hiusten tyveen, vaan latvaan.

Digitaalinen permanentti luo hiuksiin luonnollista taipuisuutta. Kuvassa nainen kampaajalla.
Digitaalinen permanentti luo hiuksiin luonnollista taipuisuutta.
Digipermanentti on hellävarainen vaihtoehto. Kuvassa nainen loivilla kiharoilla.
Digitaalisessa permanentissa hiusta hoidetaan koko kiharoiden tekemisen ajan.

Mainettaan parempi permanentti

Sitkeä harhakäsitys on, että permanentti olisi erityisen kuluttava käsittely hiuksille. Käsitys juontaa juurensa aikaan, jolloin muodissa olleet säkkärät permanentit vaativat voimakkaita aineita ja pitkän vaikutusajan.

– Nykytyylillä tehtynä permanentti on miedoin hiuksen rakennetta muokkaava käsittely. Se saa aikaan vähemmän happivaurioita kuin hiusten värjäys. Miedommilla aineilla ja yhdessä Olaplex-hoidon kanssa tehtynä permanentti ei rasita hiusta kohtuuttomasti, Sohlberg sanoo.

Kovin käsiteltyihin ja huonokuntoisiin hiuksiin ei välttämättä kannata ottaa permanenttia. Käsitellyissä hiuksissa on voimakkaat rakenne-erot latvassa ja tyvessä, eikä huonokuntoinen latva kiharru yhtä hyvin kuin hyvinvoiva hius.

– Jos hiuksessa on platinanvaaleaksi käsiteltyä latvaa, en suosittelisi permanenttia ainakaan, jos hiusta ei ole valmis hoitamaan asianmukaisesti, Sohlberg tuumaa.

Hoidetut kiharat pysyvät kunnossa

Jos mielii permanenttia, onkin oltava valmis hoitamaan hiusta. Kestokiharretut hiukset tulisi pestä ainoastaan silloin, kun on tarve. Pesujen välissä hiuksia voi freesata esimerkiksi hiuspuuterin avulla.

Lue myös: Kampaaja pesee hiuksensa 5–7 päivän välein – näillä konsteilla tukka ei lässähdä

– Permanentti kuivattaa hiuspohjaa ja nostaa hiusta, joten se sopii helposti rasvoittuville hiuksille, Sohlberg vinkkaa.

Kiharoiden pesemiseen hän suosittelee kaksinkertaista shampoopesua, jotta hiuspohja puhdistuu varmasti. Pesun jälkeen tulisi käyttää hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

– Kannattaa hommata myös hiuksia kosteuttava vaahto tai hiuskiinne. Kihara pysyy muodossaan paremmin, kun käyttää jotakin, mikä hieman niputtaa ja kiinnittää sitä, Sohlberg sanoo.

Permanentin voi suoristaa hetkessä

Permanenttia harkitseva saattaa pelätä, että lopputulos ei olekaan mieluinen. Tarvittaessa kiharoista pääsee kuitenkin eroon helposti.

– Permanentin saa suoristettua parissakymmenessä minuutissa. Tällöin kampaaja laittaa hiuksiin uudelleen permanenttiaineen ja kampaa kiharat pois. Sama aine, joka rullia käytettäessä kihartaa hiuksen, toimii myös suoristukseen, sanoo Sohlberg.

Suoristaminen voi olla ratkaisu myös siinä vaiheessa, kun permanentti on alkanut kasvaa pois muodostaan. Toinen vaihtoehto on ottaa muutaman rullan verran lisäkiharoita hiusten päällisosiin.

– Kihara loivenee ajan mittaan, eikä loivemmassa kiharassa tule kasvuvaiheessakaan selkeää rajaa suoran ja kiharan hiuksen välille. Afrotyyppiset permanentit ovat toki eri asia – ne lähtevät vain kasvamalla, sanoo Sohlberg.

Permanentti ja hiusväri samalla käynnillä

Lopuksi parturi-kampaajamestari haluaa oikaista vielä yhden permanenttiin liittyvän harhaluulon. Toisin kuin moni kuvittelee, permanentin ja hiusvärin voi ottaa samalla kampaajakäynnillä.

Se voi olla toivottavaakin, sillä permanenttiaineet saavat usein hiusten värin hieman kulahtamaan.

– Raitoja tai vaalennusta en voi suositella, sillä nämä yhdessä permanentin kanssa ovat liian kova käsittely hiuksille. Tyvi- ja kevytväriä voi kuitenkin hyvin laittaa kiharan kanssa yhtä aikaa.

X