Kauneus

Poista säärikarvat hellävaraisesti

Teksti:
Anna.fi

Tuntuvatko sääresi silkkisten sijaan karvaturrin koivilta? Ennen kuin tartut toimeen, muista, että karvanpoisto on tekniikkalaji. Liian rivakoilla otteilla vahingoitat ihoasi.

Poista säärikarvat hellävaraisesti

Ammattilainen kehottaa ottamaan huomioon ihon herkkyyden ja karvoituksen runsauden, kun miettii sopivaa tapaa poistaa ihokarvat.

− Karvanpoisto kuuluu yksilöllisimpiin kauneudenhoidon toimenpiteisiin. Yhdellä kasvaa hiljakseen hentoa untuvaa, toisella rehottaa tanakkaa ja tummaa karvaa, kertoo kosmetologi Pirjo Mikkola helsinkiläisestä Impresse-kauneushoitolasta.

– Ihot reagoivat eri tavalla karvanpoistoon. Monet eivät ole moksiskaan, kun taas toisilla iho jopa tulehtuu.

Mikä menetelmä?

Käsikäyttöinen höylä lienee perinteisin karvanpoistoväline, mutta sen holtittomasta käytöstä asiantuntija varoittaa.

− Paitsi että höylällä aiheuttaa ihoonsa tulehtuvia haavoja, vahvistaa jatkuva höylääminen karvoja ja tekee niistä entistä paksumpia ja sinnikkäämpiä.

Käsikäyttöisellä höylällä ei pidä veistellä kuivaa tai vain vedellä kostutettua ihoa, vaan käyttää liukastetta. Saippuavaahdon sijaan suosittelen tehtävään suunniteltuja geelejä, jotka rauhoittavat ihoa. Poista karvat rauhallisilla vedoilla, niin veri ei lennä.

Erityisen pahaa jälkeä saavat aikaan naiset, jotka ajavat ylähuuleen vaihdevuosien hormonimyllerryksissä ilmestyviä karvoja.

− Olen hoitanut naisia, jotka ovat saaneet näin viikset tai parran aikaan. Nyppiminen, sokerointi ja valoimpulssihoito auttavat. Prosessi vaatii kuitenkin aikaa, pahimmillaan puolesta vuodesta vuoteen.

Herkkäihoisille Mikkola suosittelee Lähi-idässä aikojen saatossa kehitettyä sokerointia eli ihokarvojen poistamista sokerimassalla. Bikinirajan ja kasvojen suhteen hän suosittelee sitä kaikille, sillä näiden alueiden iho on herkkä ja ohut kovempaan rääkkiin. Sokerointi ei aiheuta karvatupentulehduksia tai karvan kasvamista sisälle ihoon.

− Vahauksessa karva voi katketa, jonka myötä se saattaa kasvaa ihoon sisään.

Joskus myös ladattavat, sähkökäyttöiset koneet ovat hellävaraisempia. Niiden kanssa samassa hyllyssä kodinkoneliikkeessä komeilevat sähköiset epilaattorit, joiden pyörivän ajoterän pinsetit nipsivät karvat pois juurineen. Se voi sattua, joskin iho tottuu siihen.

Tekniikka hallussa?

Kotikäyttöön tarkoitetut kylmävahaliuskat ovat melko turvallisia. Lämminvahalla taitamaton voi sen sijaan saada tuhoa aikaan, jos sitä kuumentaa liikaa. Lämminvaha ei saa koskaan polttaa ihoa! Vahakerroksen päälle taputellaan kangasliuska, jonka avulla vahan saa vetäistyä irti. Levitys- ja repäisysuunnat ovat tärkeitä. Vaha levitetään myötäkarvaan ja kiskaistaan pois vastakarvaan.

Sokeroinnissa toimitaan päinvastoin. Sokerointitarpeita ei vielä myydä marketeissa, mutta jonkin verran niitä löytyy luontaistuotekaupoista. Innokkaimmat tilaavat niitä netin kautta.
Karvanpoistovoiteet levitetään iholle, annetaan vaikuttaa ja pestään pois suihkussa. Joillekin ne sopivat, toiset eivät pääse niillä kaikista karvoista eroon ja kolmansien ihoa ne ärsyttävät.

Lelli ihoa lempeästi

Jos ihosi pinta muistuttaa kuivuudessaan halkeillutta savimaata, hoida se kuntoon ennen karvanpoistoa. Pinnan kuollut ihosolukko ja kuivuus ovat alttiita karvatupen tulehduksille ja karvojen sisään kasvamiselle. Kuorinta ja kosteutus estävät molempia. Erityisen tärkeitä ne ovat herkällä bikiniraja-alueella.

Rauhoita iho karvanpoiston jälkeen lempeällä kosteusvoiteella. Huumaavimpia hajusteita kannattaa välttää ja pysyä perusvoiteissa. Heti karvanpoiston jälkeen ei itseään tule käristää paahtavassa auringonpaisteessa. Myös saunomista ja hikijumppaa pitää välttää saman vuorokauden sisällä, samoin deodorantteja. Jos hiki tuntuu pukkaavan pintaan liikaa, turvaudu vaikka talkkiin.

Ikuisesti eroon?

Moni voimakkaasta karvoituksesta kärsivä haaveilee, että karvoista pääsisi eroon pysyvästi.

− Minulla on hyviä kokemuksia IPL-valoimpulssimenetelmästä, jossa karvatupen toimintaa vaurioitetaan valonväläytyk-sellä. Hoitokertojen määrä on suhteessa karvoituksen runsauteen, mutta vähintään viisi hoitokertaa tarvitaan, Mikkola kertoo. Laserhoito tarjoaa toisen vaihtoehdon. Myös sillä päästään pitkäkestoisiin tai peräti pysyviin tuloksiin.

Näitä hoitoja ei voi kuitenkaan tehdä kesän kynnyksellä, sillä iho tulee käsittelyn jälkeen suojata auringolta. Siksi kasvokarvojen poisto luonnistuu parhaiten kaamoskuukausina.

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

Kotilääkäri 5/2014

X