Kauneus

Probiootit kiinnostavat nyt myös kosmetiikassa – ratkaisu atopiaan, akneen ja ruusufinniin?

Probiootteja sisältäviä ihonhoitotuotteita käytetään kuuriluontoisesti. Niiden luvataan parantavan ihon kuntoa, auttavan ihosairauksiin ja tasapainottavan ihon mikrobistoa.

Teksti:
Anna Kauhala
Kuvat:
iStock
Tuotekuvat:
Valmistajat

Probiooteista on kosmetiikkavalmistajien testeissä saatu apua myös ihon herkkyyteen ja ikääntymismuutoksiin.

Probiootteja sisältäviä ihonhoitotuotteita käytetään kuuriluontoisesti. Niiden luvataan parantavan ihon kuntoa, auttavan ihosairauksiin ja tasapainottavan ihon mikrobistoa.

Probiootit ovat tutkittuja ja laboratoriossa valmistettuja mikrobeja, joilla voi olla hyvinvointivaikutuksia. Mikrobeihin kuuluvat bakteerit, virukset, hiivat ja homeet. Probiootit ovat yleensä bakteereja ja hiivoja.

Kiinnostavaa on, että elimistömme on täynnä mikrobeja. Mikrobigeenejä on ihmiskehossa itse asiassa enemmän kuin ihmissolujen geenejä. Ei olekaan ihme, että mikrobeilla on yhteys terveyteemme.

Suoliston mikrobit ovat jo pitkään olleet kiihkeän tutkimuksen kohde, ja viimeisen vuosikymmenen aikana myös kosmetiikkateollisuus on kiinnostunut aiheesta. Ihollamme on nimittäin oma mikrobiomi, jonka tasapaino vaikuttaa siihen, miten iho voi.

Probiootit ihonhoidossa – apua atopiaan, akneen, ruusufinniin?

Nyrkkisääntö ihon mikrobien suhteen on: mitä monipuolisempi kattaus, sen parempi. Yksikään mikrobilaji ei saisi viedä iholla liikaa tilaa muilta – muuten seuraa ongelmia.

Hyvä esimerkki on atooppinen ihottuma. Se on tulehduksellinen ihosairaus, jossa ihon bakteerikanta on ihottuma-alueilla yksipuolisempi kuin terveellä iholla. Valtaa pitää usein taudinaiheuttaja nimeltä Staphylococcus aureus, joka on vienyt muilta mikrobeilta elintilaa ja aiheuttanut tulehduksen.

Tässä kohtaa kuvaan astuu probiootti­kosmetiikka. Sen teho perustuu siihen, että probioottien ajatellaan estävän haitallisten bakteerien lisääntymistä iholla. Näin ihon mikrobitasapaino paranee ja iho-ongelmat helpottavat.

Probiooteista on kosmetiikkavalmistajien testeissä saatu apua atopian lisäksi akneen, ruusufinniin, ihon herkkyyteen ja ikääntymismuutoksiin. Periaatteessa probioottikosmetiikka sopii kaikille. Jos iho on kovin herkässä kunnossa, kannattaa kuitenkin valita hoitolasarja ja aloittaa kuuri kosmetologin valvonnassa. Muuten iho saattaa ärtyä hetkeksi entistä pahemmin.

Lue myös: Johanna Pakonen sairastaa aikuisiän hankalaa ihosairautta: ”Ruusufinnissä ei ole mitään hävettävää”

Tarkista probioottikosmetiikan ainesosalista

Probioottikosmetiikkaa on monenlaista. Kosmetiikka-alalla ei ole lainsäädäntöä, joka määrittäisi, millaisia valmisteita saa sanoa probioottituotteiksi. Siksi valinnassa kannattaa olla tarkkana. Tuotteen ainesosalistastakin voi joskus olla vaikea päätellä, millaista raaka-ainetta siinä on käytetty.

Osassa tuotteista on eläviä probiootteja, osassa kuolleita. Kun probiootit ovat päässeet hengestään, puhutaan probioottiuutteesta. Yksi tällaisen uutteen raaka-aineista on murskatuista probiooteista saatu solulima eli lysaatti. Iholle levitettynä se häiritsee elävien taudinaiheuttajien, kuten atooppisella iholla jylläävän Staphylococcus aureuksen, lisääntymistä.

Ongelma on pitää elävät probiootit hengissä kosmetiikkatuotteessa, sillä säilöntäaine tekee niistä selvää.

Toinen tapa valmistaa probiootteja kosmetiikan raaka-aineeksi on tyndallisoida ne. Se tarkoittaa, että probiootit kuumennetaan, jolloin ne kuolevat mutta säilyvät kokonaisina. Ajatuksena on, että tällä tavoin käsitellyt probiootit pystyvät kiinnittymään ihosolujen kalvoille. Näin ne vievät telakoitumispaikan taudinai­heuttajilta ja siten syrjäyttävät niitä. Lisäksi tällaiset probiootit voivat aktivoida taudinaiheuttajien lisääntymistä estävien antimikrobisten peptidien tuotantoa iholla.

Kolmas vaihtoehto ovat elävät probiootit. Ne ovat tehokkaita, sillä niiden pitäisi pystyä lisääntymään iholla. Näin ne vievät elintilaa haitallisilta mikrobeilta. Ongelma on pitää ne hengissä kosmetiikkatuotteessa, sillä säilöntäaine tekee niistä selvää. Yksi tapa onnistua on pakata elävät, mikrokapseloidut, pakastekuivatut probiootit öljyssä ilmatiiviiseen pumppupulloon ja varjella niitä jäätymiseltä, kosteudelta ja liialta lämpenemiseltä. Silti tuotteen säilyvyysaika on usein paljon lyhempi kuin kosmetiikalla yleensä: avattuna tuote säilyy vain muutamia kuukausia.

Probioottikosmetiikkaa käytetään kuuriluontoisesti

Probioottikosmetiikkaa käytetään kuuriluontoisesti. Ei nimittäin ole tarkoitus, että probiooteista tulee ihon mikrobiston valtalaji, sillä silloin sen monimuotoisuus ja tasapaino kärsivät ja ollaan taas ongelmissa.

Hetken ihmettä ei myöskään kannata odottaa, jos iho on todella huonossa kunnossa. Probioottikuuriin täytyy sitoutua kunnolla, sillä voi kestää kolmesta kuuteen kuukautta ennen kuin iho alkaa parantua.

Asiantuntijana estenomi ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija Maria Varon, Moi Forestin toinen perustaja ja tuotekehittäjä.

Probiootit ihonhoidossa. Essen seerumi.

Probioottisen kosmetiikan pioneeri Esse on pullottanut öljypohjaiseen seerumiinsa miljardeittain eläviä probiootteja. Tuote lupaa korjata ihon epätasapainoa ja vahvistaa ihon suojamuuria sekä tehdä ikääntyvästä ihosta kiinteämmän, täyteläisemmän ja joustavamman.

ESSE Plus Probiotic Serum, 30 ml / 118 e

Probiootit ihonhoidossa. Flow.

Hienojakoinen hoitosuihke kosteuttaa ja rauhoittaa ärtynyttä, punoittavaa ja kuivaa ihoa. Kasvoille, vartalolle ja hiuspohjalle soveltuva monikäyttöinen tuote sisältää luomukamomillavettä ja probioottiuutetta.

Flow Cosmetics Chamomile & Probiotics Facial Mist, 100 ml / 32 e

Probiootit ihonhoidossa. Moi Forest.

Monitoimiöljy tasapainottaa ja vahvistaa kasvojen ja vartalon ihoa. Tuote sisältää hoitavia luomuöljyjä sekä kotimaista Re-Connecting Nature -mikrobiuutetta, joka tukee tutkitusti immuunijärjestelmää.

Moi Forest Forest Dust Microbiome Magic Oil, 100 ml / 53,90 e

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 3/2023.

X