Kauneus

Retinoli nuorentaa

Teksti:
Anna.fi

Kosmetiikan suurkuluttajat ovat hurahtaneet retinoliin. Se nuorentaa ihoa tehokkaasti, ja sen avulla saa hieman lykättyä rankempia kosmeettisia hoitoja, kuten neulaus- tai mesoterapiaoperaatioita – mikäli niitä on tullut harkinneeksi.

Retinoli

Suomessa ei myydä kaikkein vahvimpia retinolivoiteita, mutta maailmalta niitä saa. Yksi suosituimmista on Dr Brandt. Moni tilaakin sitä suoraan netistä. Niin teki myös kolmikymppinen Toni. Pettymys oli suuri, kun muutaman sivelyn jälkeen iho kuivui kuin rusina. Apuun tuli Minna, 52, joka osti kalliin voiteen Tonilta. Voide sopikin hyvin Minnan iholle. Hän on käyttänyt retinolivoiteita aiemminkin, joten iho on jo tottunut niihin.

Ahneelle käy usein köpelösti retinolivoiteen kanssa. Voiteen teho ei maksimoidu retinolin vahvuudella tai runsaalla käytöllä. Näin siksi, että voiteen muut raaka-aineet ja niiden rakenne vaikuttavat oleellisesti tehoon. Reaktioon vaikuttavat myös käyttäjän perintötekijät, terveydentila ja ihonhoitotottumukset. Jos ihossa ei ole entuudestaan A-vitamiinia, saattaa olla, ettei iho siedä voidetta ollenkaan.

Voimakkaat reaktiot

Iho voi myös reagoida voimakkaasti: punoittaa, kuivua tai siihen voi tulla näppyjä. Voidetta on maltettava levittää vain ohut kerros kerrallaan.

Retinoli, kuten muutkin A-vitamiinin muodot, nuorentaa ihoa muun muassa silottamalla ryppyjä. Hiussuonisto alkaa toimia paremmin, joten iho saa enemmän happea ja ravintoa. Myös kuona-aineet vaihtuvat tehokkaammin. Talin tuotanto normalisoituu. Siitä iloitsee etenkin rasvoittuvan ihon kanssa taiteileva.

Ihosta tulee pehmeämpi, paksumpi ja kestävämpi. Solukerrosten määrä ja laatu paranevat, samoin entsyymien, proteiinien ja ihon rasvojen laatu.

Myös pigmenttiläiskät saavat kyytiä, sillä melaniini jakautuu paremmin ja tasaisemmin.

Retinoli kuivattaa ihoa, olipa kyseessä normaali tai rasvainen iho. Moni kuivaihoinen kokee kuivattavan vaikutuksen liian voimakkaana.

Iho myös herkistyy UV-säteilylle. Siksi iho on päivisin suojattava korkealla suojakertoimella. Runsaasti retinolia sisältävää voidetta kannattaakin käyttää vain öisin.

Jos haluat näkyviä tuloksia, ota ensin käyttöön mieto retinolivoide. Siedätä ihoa hiljalleen suurempaan vitamiinimäärään. Siedätysvaiheessa iho voi tuntua kuivalta ja punoittaa. Suun kautta otettava beetakaroteeni voi lieventää oireilua. Se myös suojaa ihoa UV-säteitä vastaan yhdessä muiden antioksidanttien, C- ja E-vitamiinin, kanssa.

Jonkun iho elpyy ja pärjää pienelläkin pitoisuudella. Suurempiin ihomuutoksiin tarvitaan isompia pitoisuuksia. Älä luovuta. Tuloksia alkaa näkyä vasta viikkojen tai kuukausien säännöllisen käytön jälkeen. Ja ne myös hiipuvat, jos lopetat voiteen käytön.

Kaupoissa myytävissä voiteissa on yleensä vakiomäärä retinolia. Kauneushoitoloiden myymissä ja ihotautilääkärien käyttämissä voiteissa löytyy asteittain kasvavia vitamiinipitoisuuksia.

Asiantuntijat: tohtori Des Fernandes/Environ ja Minna Heikkilä/Karl Ludwig Oy.

Teksti: Sini Kesänen
Kuvat: iStock

X