Normaali iho ei tarvitse ylimääräisiä tuotteita. Rasvaa poistava puhdistustuote ja kasvorasva riittävät.
Kauneus

Kaapit täynnä purnukoita? Farmaseutin mukaan jo kahdella ihonhoitotuotteella pääsee pitkälle – näitä ihosi oikeasti tarvitsee

Naamioita, seerumeja, kuorintoja ja rasvoja. Kauppojen kosmetiikkahyllyt pursuavat mitä erilaisimpia tuotteita, mutta millaista ihonhoitoa kasvomme oikeasti tarvitsevat? Kysyimme asiaa farmaseutti Sarita Mannsilta.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Uutuuksia uutuuksien perään. Mainokset lupaavat jokaisen kosmetiikkatuotteen tekevän ihostamme puhtaamman, nuorekkaamman ja heleämmän.

Mutta mitä ihonhoitotuotteita kasvojen iho oikeasti kaipaa tai tarvitsee?

– Ihon hoitaminen riippuu ihotyypistä. Normaalille iholle riittää huolellinen kasvojen puhdistus. Välttämättömiä ihonhoitotuotteita ovat likaa ja rasvaa poistava puhdistustuote sekä kosteusvoide, kertoo farmaseutti Sarita Manns Ihosairaalasta.

Kasvot tarvitsevat kosteutusta ja suojaa etenkin kesäisin – millainen ihotyyppisi on?

Ylimääräisten ihonhoitotuotteiden karsiminen saattaa kuulostaa houkuttelevalta ajatukselta, mutta kuinka minimalistinen ihonhoidon suhteen voi lopulta olla?

Sarita Mannsin mukaan vesipesu voi olla riittävä normaalille ihotyypille. Rasvoittuvan ihon kanssa asian laita on kuitenkin toinen.

– Vesi ei liuota ihoon kertynyttä rasvaa tai likaa, joten pelkkä vesipuhdistus ei ole riittävä hoitokeino erittäin rasvoittuvalle iholle, Manns kuvailee.

Myös kosteusvoiteen tarve riippuu pitkälti ihosta. Farmaseutin mukaan erittäin kuivasta ja atooppisesta ihosta puuttuu kosteutta sitovia keramideja. Tällöin ihon kosteutukseen tarvitaan rasvaa. Myös tehoaineita sisältävistä seerumeista voi olla apua.

Manns huomauttaa, että kesäisin myös normaali-ihoisen tulisi kiinnittää huomiota aurinkorasvan ja kasvovoiteen käyttöön.

– Aurinko on eniten ihoa vanhentava tekijä. Kesällä rasvaamisen ja aurinkosuojan välttäminen vanhentaa ihoa. Jos iho kuivuu ja sitä ei kosteuta, iho rypistyy ja menettää kimmoisuuttaan. Pintakuivaan ihoon tulee yleensä pintajuonnetta kuivumisen myötä.

Oletko kokeillut ihopaastoa? ”Karsi kosmetiikkaa yksi ihonhoitotuote kerrallaan”

Oletko jo kuullut ihopaastosta? Japanista lähtöisin olevan ihopaaston tarkoituksena on elvyttää ihon luontaista toimintaa.

Paaston aikana iho puhdistetaan pelkän veden avulla. Kasvoihin ei myöskään lisätä kosteusvoidetta, seerumeja tai meikkiä.

Farmaseutin mukaan meikittömyys estää ihohuokosten tukkeutumista ja näin myös epäpuhtauksien syntyä.

Vaaleaa suomalaista ihoa meikki kuitenkin suojaa haitalliselta auringolta.

– Iholle pääsee bakteereita, jos meikki on vanhentunutta tai tuotetta levittäessä käytetään esimerkiksi likaisia siveltimiä. Laadukas meikki ei kuitenkaan tuki ihohuokosia, jos se poistetaan päivän päätteeksi huolellisesti pois.

Paaston toimivuus riippuu Mannsin mukaan jälleen kerran ihotyypistä. Normaalille iholle paasto voi sopia, mutta iho-ongelmista kärsivälle hän ei sitä suosittelisi.

– Paasto antaa mahdollisuuden pohtia, ovatko käyttämäsi tuotteet itsellesi tarpeellisia. Ihonhoitotuotteet pitäisi karsia yksi tuote kerrallaan muutaman viikon ajan, jotta nähdään, mitä vaikutuksia siitä on iholle.

Lue myösRauhoita ja kaunista iho ruokavaliolla – 15 ihoa hoitavaa ruoka-ainetta

X