Kauneus

Sanoisitko sinä ei shampoopesulle?

Teksti: Anna.fi

Jos kysyisit ystäväpiirissäsi, kuinka moni pesee hiuksensa shampoolla, nousisi varmasti lähes jokaisen käsi. Jos sen jälkeen kysyisit, kuinka moni suostuisi olemaan vastedes pesemättä hiuksiaan shampoolla, ei joukosta varmasti löytyisi montaakaan vapaaehtoista.

Shampoopesusta luopuneet ovat kuitenkin sitä mieltä, että päätös on säästänyt aikaa, vaivaa ja rahaa. Ja hiukset voivat kuulemma paremmin kuin koskaan ennen!

”No poo”

Shampoon hyljänneet ovat jättäneet pesuaineen pois, koska he katsovat siitä olevan hiuksille ja hiuspohjalle enemmän haittaa kuin hyötyä. No poo -aatteen nimiin vannovat listaavat shampoon nurjia puolia, joihin kuuluu haitallisten aineiden ohessa turha rahanmeno.

”Tavalliset shampoot sisältävät voimakkaita teollisuuskemikaaleja, jotka puhdistavat päänahan ja hiukset ”liian hyvin”. Tämän seurauksena hiuspohja tuottaa öljyjä ja talia enemmän kuin on tarpeen, mikä puolestaan johtaa nopeammin hiusten rasvoittumiseen ja kaikkien rakastaman ns. liimaletin syntymiseen. Hiuksen tyvi on liian rasvainen ja latvat puolestaan liian kuivat. Kuulostaako tutulta”, nimimerkki E kysyy shampoottomasta elämästä kertovassa blogissaan.

Allergiatietokeskuksen johtaja, professori Matti Hannuksela on toista mieltä. ”Tiheäkään peseminen ei kiihdytä talineritystä, päinvastoin. Elimistö yrittää sen sijaan korjata tilannetta talineritystä lisäämällä silloin, kun hiuspohja on tulehtunut.”

Luontainen rasva tekee hiuksille hyvää

E jatkaa, että tarkoituksena on levittää hiuspohjan luontainen rasva koko hiuksiin. Hän toteaa kuitenkin itse, että ajatus kuulostaa iljettävältä, mutta että lopputuloksen ei pitäisi olla sitä.

Alan hämärästi muistaa, että yläasteaikainen opettajani tapasi mainostaa, ettei käytä lainkaan shampoota. Muistan, miten pidimme sitä kavereiden kanssa ällöttävänä ajatuksena ja tuijotimme kauhuissamme hänen letitettyä pitkää tukkaansa. Rasvoittuvien hiusten kanssa taistelevien teini-ikäisten päähän shampoosta luopuminen ei sopinut mitenkään.

Hannuksela toteaa, ettei shampoopesun jättämisestä ole erityistä hyötyä. Pesun tarkoituksena kun on poistaa turha rasva ja lika. Talia ei ole syytä säilyttää hiuksissa.

Ruokasoodaa ja omenaviinietikkaa

Shampoon käytöstä luopumisen helpottamiseksi hiuksia on tarkoitus pestä ruokasoodalla ja huuhdella omenaviinietikalla.

”Shampoo on samanlainen pesuaine siinä missä pyykinpesu- tai tiskiaine. Se toki pesee hiukset, mutta vie samalla mennessään hiusten ja hiuspohjan luontaiset öljyt”, nimimerkki babyslime kirjoittaa englanninkielisessä blogissaan.

Matti Hannuksela on shampoon myrkyllisyydestä toista mieltä. ”Shampoolla ei allergiaa saa aikaiseksi juuri koskaan. Nykyisin käytettävät pesuaineet ovat turvallisia tuotteita.”

Hannuksela on tosin sitä mieltä, että peseminen onnistuu myös etikalla ja soodalla. ”Soodaa on käytetty pesemiseen vaikka kuinka kauan. Nykyisin sitä käytetään seinien pesemiseen etenkin ennen maalaamista. Etikalla taas on poistettu orgaanisia tahroja.”

Liian vahvana liuoksena etikan käyttäminen ei ole hyvästä. ”Liian vahvana etikka denaturoi eli muuttaa hiuksen valkuaista ja tekee siitä hauraamman.” No poo -ohjeistuksen mukaiset kaksi ruokalusikallista etikkaa 2,5 desilitrassa vettä ei Hannukselan mukaan ole liian vahva annostus.

Tavoitteena shampookierteen katkaisu

”Shampoon käyttö aiheuttaa usein hiuspohjan liiallista rasvoittumista, ärsyyntymistä, kutinaa jne. sekä hiusten kunnon heikkenemistä. Hiukset rasvoittuvat, kun niitä pestään. Hiukset on pestävä, koska ne ovat rasvaiset. Lopputuloksena on ärtynyt päänahka ja huonokuntoiset hiukset”, toteaa Terhi Shampooton haaste -blogissaan.

Shampoon käytön jälkeen hiuksiin on laitettava hoitoainetta palauttamaan menetettyä rasvaa. ”Oikein tehtynä vesipesun jäljiltä hiuksista tulee pehmeät, hyväkuntoiset, hiuspohja ei haise eikä näytä rasvaiselta, koska se ei tuota ylimääräistä rasvaa”, Terhi toteaa.

Matti Hannukselan mukaan hiusten pesutarve riippuu puhtaasti siitä, kuinka rasvainen päänahka ihmisellä on. ”Yhden täytyy pestä hiuksiaan joka päivä, toiselle riittää kaksi kertaa viikossa. Talirauhaset eivät tiedä, kuinka usein hiuksia pesee.” Talin tuotanto ei siis kiihdy, vaikka hiukset pesisi joka päivä. Rasvaisuus vain näkyy selkeämmin kuin silloin, jos hiukset pestään harvemmin.

Hoitoaineesta ei Hannukselan mukaan ole harmia, mutta ei se varsinaisesti hiusta hoidakaan, vaan sulkee sen suomut ja poistaa siten sähköisyyttä, tekee hiuksista helpommin kammattavat ja sileämmän näköiset.

Pesemättömät, kuohkeat ja komeat hiukset

Miltä hiukset sitten oikeasti näyttävät, kun shampoosta luopuu? No Shampoo Experiment -blogin kirjoittaja on valokuvannut hiuksiaan säännöllisesti blogia varten. Ainakin kuvissa kirjoittajan pitkät hiukset näyttävät oikein kauniilta.

”Kun olen pari kertaa juhliin föönannut ja kihartanut hiukset, ne ovat taipuneet hetkessä ja pysyneet koko päivän todella kuohkeina (mitä ennen en saanut edes kamalan kalliilla tuotteilla). Muutenkin hiukset ovat niin kuohkeat ja tuuheat, ettei niihin todellakaan tarvitse mitään”, nimimerkki yksi tyytyväinen koekaniini kertoo Ellien keskustelussa.

Ei lakkaa, muotovaahtoa, geeliä…

Ellien keskustelussa vesipesun nimeen vannovat kertovat, ettei muotoilutuotteita enää tarvita, koska hiukset alkavat vähitellen pysyä kauniisti mallissaan.

Myös kasvojen ihon kiristely loppuu shampoosta luopumisen myötä. ”Aikaisemmin hyvinkin kuiva kasvojen iho ei nyt tarvitse rasvoja eikä kosteusvoiteita, eikä mustapäitäkään enää ole”, nimimerkki Water only? toteaa.

Hannuksela toteaa, että jos päänahka on rasvainen, ovat muutkin ihoalueet rasvaiset. ”Rasva härskiintyy iholla, jolloin iho tahtoo tulehtua ja tulehtunut iho puolestaan kuivua. Kuivuminen ja rasvaisuus kulkevat siis käsi kädessä.”

Rasvaista ihoa tulisi hoitaa poistamalla turha rasva ja kosteuttaa vettä sitovilla aineilla, humektanteilla, jotka myös rauhoittavat tulehtumista. Hannuksela toteaa, että nykyisissä hoitoaineissa ja kosteusvoiteissa on juuri näitä humektantteja.

Töhnää ja tuoksua

Shampoottomuuteen luvataan pääsy 6–12 viikossa, mutta huonompiakin tuloksia tulee välillä. Nimimerkki Ei-poo epäilee, ettei yhdeksän viikon hujakoilla tulleen töhnävaiheen jälkeen ehdi parissa viikossa päästä tasapainoon shampoottomien hiusten kanssa.

Nimimerkki Ansaan jäänyt myöntää, että shampoolle tuoksuvia, putipuhtaita hiuksia on ikävä. Shampoottomuuden edut vievät kuitenkin voiton: ”Mutta en voi lopettaakaan, kun hiukset ovat runsastuneet valtavasti, ja aiemmin pelottavan ohentuneisiin kohtiin pukkaa uutta hiusta! En enää uskalla pistää shampoota päähän.”

Entä haju? Alkavatko shampoottomat hiukset haista? ”Lähipiirin tunnustusten mukaan en haise, mikä tuntuu aika tärkeältä tämän kokeilun jatkon suhteen”, nimimerkki ap tunnelmiakertoo kokeiltuaan viikon verran shampoota olemista.

Teksti: Anne

Luopuisitko sinä shampoon käytöstä?

Katso tilanne vastaamatta

X