Kauneus

Somekansa voimaantui Kristan kehotilistä, jolla vierailevat monet vartalot kamppailuineen – ”Nämä kuvat menee jonnekin niin syvälle”

Ihastu kehoosi -Instagram tili on vastaisku somen siloitellulle täydellisyydelle. Tilillä julkaistuissa tarinoissa näkyy, mikä kaikki kehosuhteeseen voi vaikuttaa.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Ihastu Kehoosi -Instagram-Tili

Ihastu kehoosi -Instagram-tilillä kerrotaan suhteesta omaan kehoon.

Ihastu kehoosi -Instagram tili on vastaisku somen siloitellulle täydellisyydelle. Tilillä julkaistuissa tarinoissa näkyy, mikä kaikki kehosuhteeseen voi vaikuttaa.

Viestejä tuli paljon. Kehoaktivisti Krista Kohonen, 25, oli Älä laihduta -päivän inspiroimana julkaissut Instagram-tilillään ajatuksia kehostaan ja teemapäivästä. Tekstien lisäksi hän julkaisi itsestään kuvia alusvaatteissa.

Nyt monet Kristan seuraajista kertoivat viesteissä toivovansa, että voisivat ottaa kehostaan samankaltaisia kuvia. Ja katsoa niitä.

Krista pohti, miten voisi olla seuraajilleen avuksi ja saada heidät katsomaan kehoaan lempeämmin. Niin syntyi Ihastu kehoosi -tili, joka on noin puolessatoista vuodessa kerännyt lähes 15 000 seuraajaa.

Turvallinen ilmapiiri

Tilillä ihmiset kertovat kehonsa tarinan sanoin ja kuvin. Tarinoiden avulla Krista sanoo ymmärtäneensä, kuinka moni asia voi liittyä tavalla tai toisella kehoon, näkyä kehossa tai tulla sitä kautta esille. Lapsuuskokemukset, väkivalta, sairaudet, rakkaudet, erot.

Kristan mukaan tilistä on muodostunut paikka, jossa oman kehon kipukohdista ja elämään vaikuttaneista tapahtumista kertominen koetaan turvallisena. Esillä on monenlaisia kehoja, joista puhutaan kunnioittavaan sävyyn.

Kommenteissa kuuluu kannustus ja lämpö. ”Mahtava oivallus, että kuljet pienin askelin eteenpäin. Upea nainen ja koskettava kirjoitus.” ”Nämä kuvat menee jonnekin niin syvälle.”

Toki kaikki ei ole tilin ylläpitäjän varassa.

– Kuvia ja tekstejä on vastaanottamassa kaikenlaisia ihmisiä. Turvallisuus voisi siitä myös särkyä, jos vastaanotto ei olisikaan turvallinen, mutta onneksi niin ei juuri koskaan käy, Krista pohtii.

Asenneilmapiiri voi kaikua omassa kehosuhteessa

Usein kuulee sanottavan, että itseään ja kehoaan pitäisi päättää rakastaa. Krista toteaa sen luovan paineita, sillä asia ei ole niin yksinkertainen. Miten se onnistuu?

Krista toteaa, että erilaisten kehojen näkyminen ja kehorauhasta puhumien auttavat, mutta hän kehottaa myös laajentamaan näkökulmaa.

– On normaalia, tavallista ja ymmärrettävää, jos oma kehosuhde ei yhdellä päätöksellä muutu. Asia on paljon laajempi kuin usein ymmärretäänkään.

Yhteiskunnan rakenteilla on osansa. Vähemmistöön kuuluminen tai marginalisoidussa kehossa eläminen voi vaikuttaa omaan kehosuhteeseen. Marginalisoiduilla kehoilla tarkoitetaan kehoja, jotka kokevat yhteiskunnassa rakenteellista syrjintää. Esimerkiksi lihavuus, ihonväri, transsukupuolisuus tai vammaisuus tekee kehosta marginalisoidun. Marginalisoitujen kehojen näkyminen mediassa tai populaarikulttuurissa on vähäistä.

– Voi olla vaikea tuntea omaa arvoaan tai kokea kehoaan hyväksi, jos ei tule nähdyksi tai kuulluksi. Olisi tärkeää, että vähemmistöt ja marginalisoidut kehot saisivat näkyä ja mietittäisiin myös sitä, miten ne näkyvät.

Kehoista puhuttaessa puhutaan usein kauneudesta. Se on Kristan mielestä aivan toissijaista. Olisi tärkeämpää puhua ihmisoikeuksista, yhdenvertaisuudesta ja kehorauhasta.

Kotiliesi.fi: Jenni Haukio: ”Jokainen keho ulkomuotoonsa katsomatta on yhtä arvokas”

Lisää puhetta ableismista

Krista on järjestänyt Ihastu kehoosi -Instagram-tilillä teemaviikkoja, joiden aikana käsitellään erityisesti jotakin tiettyä  aihetta.

Krista ei osannut päättää, mitä aiheita valitsisi teemaviikoille, joten pyysi Ihastu kehoosi -tilin seuraajilta apua. He saivat äänestää. Yhtenä vaihtoehtona oli ableismi, vammaisiin kohdistuva syrjintä. Aihe sai reilusti vähiten ääniä.

Tämä sai Kristan mietteliääksi.

– Toimin sitten täysin alkuperäisen ajatukseni vastaisesti.

Krista järjesti teemaviikon, jonka aiheena oli vammaisuus ja sai kuulla, että ihmiset olivat oppineet uusia asioita. Aihe oli saanut ihmiset pohtimaan omia asenteitaan.

– Se oli tärkeä teema, josta tarvitaan puhetta, koska sitä on tosi vähän, Krista toteaa.

Krista kuitenkin muistuttaa siitä, että vammaisten, niin kuin ei muidenkaan vähemmistöihin kuuluvien tai maginalisoidun kehon omaavien, ainoa tehtävä ole vastata kaikkiin kysymyksiin. Tai somessa näkyessään puhua vain tietystä näkökulmasta.

– Vammaistenkin tulee olla edustettuina mediassa ja popkulttuurissa muutenkin kuin vammaisnäkökulmasta. Yhtä lailla kuin lihavan ei tarvitse olla televisiosarjassa niin, että lihavuudesta tehdään se juttu, ei vammaistenkaan kohdalla itse vammaisuuden tarvitse olla syy henkilön mukanaoloon.

Kehorauha kaikille – myös kehonrakentajille ja operoiduille

Kehorauha koskettaa kaikkia. Tämän Krista toivoisi ihmisten ymmärtävän. Hänen mukaansa monet sanovat olevansa kehorauhan puolella, mutta Krista on huomannut, että kehorauha pätee vain tiettyyn rajaan asti.

– Ikään kuin kehorauhalla olisi monille päättymispiste.

Etenkin lihavuus, todella lihaksikas vartalo tai monissa kauneusoperaatioissa käyminen saavat kehorauhan unohtumaan. Silloin koetaan oikeudeksi arvottaa, mikä on tervettä tai kaunista.

–Kehorauhaan kuuluu se, että annetaan kaikkien olla rauhassa. Jokainen päättäköön omasta kehostaan.

X